1515
Annons

S-kravet på regeringen: Skrota överskottsmålet annars vinner SD

S-profilen Daniel Suhonen kräver att regeringen kör över sina samarbetspartier och skrotar överskottsmålet. ”Socialdemokraterna måste ställa en kabinettsfråga här”, säger han.

Foto:Vilhelm Stokstad/TT

Beskedet från finansminister Magdalena Andersson i förra veckan, att hon nu vill ta bort överskottsmålet, välkomnades brett i de egna S-leden.

Men det dröjde inte ens ett dygn innan dörren slogs igen av de två samarbetspartierna, Centern och Liberalerna, som kräver att målet ligger fast.

Nu anser Daniel Suhonen, chef för den fackliga tankesmedjan Katalys och grundare till S-föreningen Reformisterna, att regeringen måste sätta hårt mot hårt.

Kravet på Magdalena Andersson är att hon går från ord till handling.

”Hon måste driva den här frågan stenhårt och få igenom det. Hon är finansminister och en oerhört kompetent och kraftfull politiker”, säger han och fortsätter:

”Det här måste vara en kabinettsfråga för Socialdemokraterna i den här regeringen.”

Att Centern och Liberalerna hänvisar till januariavtalet, och skrivningen att det finansiella ramverket ska värnas, spelar mindre roll, enligt Daniel Suhonen.

”Det här kan inte två små liberala partier få bestämma själva”, säger han och fortsätter:

”De har fått igenom enorma skattesänkningar för välbärgade, en slakt av Arbetsförmedlingen och väldigt mycket annat. Socialdemokratins krav måste vara att man kan rädda välfärden, annars kan Socialdemokraterna inte sitta i en regering.”

Daniel Suhonen beskriver situationen som absurd när hårt pressade kommuner nu går på knäna samtidigt som statsskulden letat sig ned till rekordlåga nivåer.

Han påpekar också att den samlade skulden inom offentlig sektor nu är nere på den nivå som skuldankaret anger och då är det naturligt att släppa överskottsmålet. 

Kravet är att regeringen griper in och ger kommunerna de resurser som behövs för att integrationen, skolan och omsorgen ska fungera.

”Man leker med elden när man stänger ned ishallstider och drar ned i äldreomsorgen och säger att det beror på ökade socialbidragskostnader”, säger Daniel Suhonen.

”Det är inte så svårt att vara sverigedemokratisk valstrateg i ett sådant politiskt landskap.”

Sedan januariavtalet ingicks har Socialdemokraterna i fråga efter fråga blivit offentligt tillrättavisade av sina samarbetspartier.

Det gäller migrationen, infrastrukturen, skolan och nu senast alltså överskottsmålet.

”Jag trodde att det var Sverigedemokraterna som skulle hållas utanför regeringsinflytande, inte Socialdemokraterna”, säger Daniel Suhonen.

”Nu måste socialdemokratin visa att någonting spelar någon roll, förutom att 18 stycken medlemmar i Socialdemokraterna får sitta i en regering.”

Daniel Suhonen beskriver välfärden som en överlevnadsfråga för Socialdemokraterna och då räcker det inte att prata om välfärden. Pengarna måste upp på bordet, anser han.

”Om man inte är beredd att fajtas nu så tror jag att valet 2022 är kört.”

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?