S-kommun kräver flyktinglättnad

Järfälla kommun vill inte ta emot några flyktingar under hela det första halvåret 2017. Därmed har de ansvariga kommunpolitikerna gjort en helomvändning i frågan på bara en månad.

Bild:TT

Flera kommuner runt om i Sverige har under hösten vädjat sitt missnöje mot att de tvingas ta emot en bestämd kvot av flyktingar. Moderatledda Täby och Ekerö har sedan tidigare helt stoppat inflyttningen av nyanlända med motiveringen att det saknas bostäder.

Nu vädjar ännu en Stockholmskommun om respit i frågan. Denna gång är det Järfälla, som styrs av en koalition med Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centerpartiet, som kräver ett stopp i flyktingmottagandet.

I ett brev till Migrationsverket har lokalpolitikerna nämligen bett om att inte behöva ta emot några flyktingar under de första sju månaderna 2017, rapporterar Direktpress Järfälla Tidning.

”Har du plats på ett av Migrationsverkets boenden så är det bättre att stanna kvar där tills vi har en bra lösning. Det är inte bra om vi landar i att människor ska sova i gymnastiksalar”, säger Aprham Melki (C), ansvarig politiker för integration och politiker, till Direktpress.

Det var under fjolåret som regeringen och alliansen kom överens om att alla svenska kommuner måste ta emot nyanlända som fått uppehållstillstånd i Sverige, enligt ett särskilt kvotsystem. För Järfällas del handlar det om att husera 233 personer nästa år.

”Jag förstår om människor blir besvikna, men faktum är att vi har en stor bostadsbrist. Vi gör så gott vi kan och vi kommer ta emot de 233 personer som lagen säger att vi ska göra, men vi behöver lite mer tid på oss”, säger Aprham Malki (C).

Men koaliationen i Järfälla hade en helt annan annan ståndpunkt i frågan för bara en månad sedan. Då kritiserade Claes Thunblad (S), kommunstyrelsens ordförande i Järfälla, det beslut som moderata politiker i grannkommunerna tagit när de vägrat ta emot fler flyktingar.

”Beslutet är både ansvarslöst och osolidarisk mot övriga kommuner. Vi har ett gemensamt ansvar för mottagandet i Stockholmsregionen, och då är det anmärkningsvärt att företrädare från Moderaterna väljer att inte ta sitt ansvar”, sa han till Direktpress den 4:e november i år.

Claes Thunblad försäkrade samtidigt att det inte fanns några planer på ett flyktingstopp i Järfälla. Han konstaterade att kommunen tagit frågan om bostadsbyggande på allvar.

”Att ordna nya bostäder på kort tid är självklar inte enkelt, men det krävs en politisk vilja för att lyckas”, sa han vid tillfället.

Nu vill han dock poängtera att det handlar om just en omfördelning av flyktingmottagandet för nästa år. Koalitionen vill anpassa den lagstadgade kvoten efter den takt det finns färdiga bostäder i kommunen att tillgå:

”Järfälla tar ansvar för ett solidariskt mottagande och kommer sjävklart följa bosättningslagen. Det kommer inte bli något stopp. Vi har klarat mottagandet i år och ska klara det 2017. Vi för självklart en dialog med Migrationsverket kring hur mottagandet ska fördelas under året för att garantera alla ett bra boende”, säger Claes Thunblad (S) i ett skriftligt uttalande till Di.


Innehåll från NexansAnnons

Nexans - en lokal kabelleverantör med globala 5G-lösningar

Behovet av stabila kommunikationslösningar ökar kontinuerligt, inte minst under den rådande pandemin. När nu 5G börjar ta mer plats på marknaden ställs allt större krav på en pålitlig, underliggande infrastruktur som är anpassad för att klara de ändrade förutsättningarna. 

– Eftersom vi är en komplett leverantör av infrastrukturlösningar inom både telekom och energiförsörjning kan vi tillgodose alla behov av kabelsystem till 5G. Vi ser det som en intressant och spännande utmaning, säger Peter Elisson, Technical Manager, Telecom Systems vid Nexans. 

Globala Nexans har varit en ledande aktör inom kabellösningar i över 120 år. Idag är företaget noterat på Parisbörsen och har nära 26 000 anställda. I Grimsås, söder om Borås, där Nexans har sin tillverkning finns även lokala produktchefer, teknikexperter, eget logistikcentrum samt testning i eget laboratorium.

– I Grimsås producerar vi allt från installationskablar och kraftkablar till telekopparkablar, optiska fiberkablar och lösningar till fordonsindustrin, såväl som olika komponenter, på ett sätt som passar våra nordiska förhållanden. Att ha allt samlat på samma ställe gynnar produktutvecklingen. Vi är alltså lokala på marknaden, men har styrkan i att vara en internationell koncern – en global expert, nära, fortsätter Peter.

Enkel hantering och högsta driftsäkerhet

För Nexans är steget mot 5G en naturlig utveckling, men Jean-Jacques Sage, Product Marketing & Innovation Director, Telecom Systems, berättar att övergången inte är lika självklar inom alla branscher. Utrullningen av 5G är fortfarande i ett tidigt stadie i Europa, vilket också stämmer i Sverige. Det vi vet är kraven på stabilitet och pålitlighet i nätverket kommer att vara väldigt viktigt, vilket är tydligt i den standard som finns framtagen för 5G. 

– Detta är ett nätverk med enormt många applikationer, såväl för konsumenter som inom industrin och för nya innovationer. Utan ett driftsäkert nätverk ökar risken för störningar och avbrott. Därför arbetar vi dels med att göra våra kabelsystem robusta nog att klara det nordiska klimatet, och dels med att utforma våra produkter på ett så enkelt och användarvänligt sätt som möjligt; det ska vara lätt att göra rätt även första gången. Därutöver utvecklar vi IoT-lösningar som hjälper operatörerna att bättre hantera den fysiska infrastrukturen, genom att övervaka och förvalta nätverket.

Tre marknadssegment

Ännu är det dock mycket som måste hamna på plats innan 5G kan rullas ut på allvar. Upplägget kan delas upp i tre huvudsakliga marknadssegment, var och ett med sin egen dynamik. 

– Makrocell-segmentet inkluderar framförallt mobilnätverket och kräver traditionella antenner med stora täckningsområden. Mikrocell omfattar istället mindre millimetervågantenner som installeras och nyttjas inom exempelvis en stad. Det tredje segmentet är ”inomhustäckning” – det är svårt att penetrera nyare hus med nätverkssignaler och därför kommer det att krävas nya innovationer inom området. Allt tyder på att det är Makrocell-segmentet som kommer att expandera först, fortsätter Jean-Jacques. 

Kontinuerlig utveckling och innovation

5G är i förlängningen en samling av lösningar inom datacenter, energi, fiber, koppar och IP. Oerhört få företag har kompetensen att hantera alla dessa aspekter, men Nexans har redan utvecklat produkter som passar de system som dessa nya applikationer bygger på. 

– Som en av Sveriges största kabeltillverkare har vi en lokal bredd likt få andra i branschen, men vi vill alltid utvecklas och bli bättre, inte minst gällande vårt arbete inom 5G. Nästan dagligen hittar vi nya tillämpningar och innovationer som vi testar både internt och i samverkan med våra distributörer och slutkunder. Sedan modifierar och skräddarsyr vi lösningarna baserat på erfarenheter och feedback, för att till sist kunna inkludera dem i vårt erbjudande, säger Oliver Orre Imgård, KAM Sales, Telecom Systems.

Hållbarhet – snarare mindset än enstaka mål

Nexans inställning till sitt hållbarhetsarbete är att det ska vara mer än bara ett affärsmål: Det ska fungera som ett mindset för alla som arbetar med och inom företaget. Med tanke på Nexans framstående marknadsposition har man höga krav på sitt eget hållbarhetsarbete och värnar stort om sina fyra hållbarhetsområden: Products, Partners, People och Planet.

– Några exempel är att vi optimerar våra transporter, kontinuerligt utvecklar leverantörskedjan och att vi tillverkar våra produkter med en livslängd som ofta överlever både byggnader och tjänster. Vi har också en egen återvinningsanläggning och strävar kontinuerligt mot att hitta än mer hållbara lösningar när vi utvecklar både produkter och processer. Det är en väldigt spännande utveckling, avslutar Peter. 

Kontakta Nexans här

Mer från Nexans

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Nexans och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?