1515
Annons

S-kommun kräver flyktinglättnad

Järfälla kommun vill inte ta emot några flyktingar under hela det första halvåret 2017. Därmed har de ansvariga kommunpolitikerna gjort en helomvändning i frågan på bara en månad.

Bild:TT

Flera kommuner runt om i Sverige har under hösten vädjat sitt missnöje mot att de tvingas ta emot en bestämd kvot av flyktingar. Moderatledda Täby och Ekerö har sedan tidigare helt stoppat inflyttningen av nyanlända med motiveringen att det saknas bostäder.

Nu vädjar ännu en Stockholmskommun om respit i frågan. Denna gång är det Järfälla, som styrs av en koalition med Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centerpartiet, som kräver ett stopp i flyktingmottagandet.

I ett brev till Migrationsverket har lokalpolitikerna nämligen bett om att inte behöva ta emot några flyktingar under de första sju månaderna 2017, rapporterar Direktpress Järfälla Tidning.

”Har du plats på ett av Migrationsverkets boenden så är det bättre att stanna kvar där tills vi har en bra lösning. Det är inte bra om vi landar i att människor ska sova i gymnastiksalar”, säger Aprham Melki (C), ansvarig politiker för integration och politiker, till Direktpress.

Det var under fjolåret som regeringen och alliansen kom överens om att alla svenska kommuner måste ta emot nyanlända som fått uppehållstillstånd i Sverige, enligt ett särskilt kvotsystem. För Järfällas del handlar det om att husera 233 personer nästa år.

”Jag förstår om människor blir besvikna, men faktum är att vi har en stor bostadsbrist. Vi gör så gott vi kan och vi kommer ta emot de 233 personer som lagen säger att vi ska göra, men vi behöver lite mer tid på oss”, säger Aprham Malki (C).

Men koaliationen i Järfälla hade en helt annan annan ståndpunkt i frågan för bara en månad sedan. Då kritiserade Claes Thunblad (S), kommunstyrelsens ordförande i Järfälla, det beslut som moderata politiker i grannkommunerna tagit när de vägrat ta emot fler flyktingar.

”Beslutet är både ansvarslöst och osolidarisk mot övriga kommuner. Vi har ett gemensamt ansvar för mottagandet i Stockholmsregionen, och då är det anmärkningsvärt att företrädare från Moderaterna väljer att inte ta sitt ansvar”, sa han till Direktpress den 4:e november i år.

Claes Thunblad försäkrade samtidigt att det inte fanns några planer på ett flyktingstopp i Järfälla. Han konstaterade att kommunen tagit frågan om bostadsbyggande på allvar.

”Att ordna nya bostäder på kort tid är självklar inte enkelt, men det krävs en politisk vilja för att lyckas”, sa han vid tillfället.

Nu vill han dock poängtera att det handlar om just en omfördelning av flyktingmottagandet för nästa år. Koalitionen vill anpassa den lagstadgade kvoten efter den takt det finns färdiga bostäder i kommunen att tillgå:

”Järfälla tar ansvar för ett solidariskt mottagande och kommer sjävklart följa bosättningslagen. Det kommer inte bli något stopp. Vi har klarat mottagandet i år och ska klara det 2017. Vi för självklart en dialog med Migrationsverket kring hur mottagandet ska fördelas under året för att garantera alla ett bra boende”, säger Claes Thunblad (S) i ett skriftligt uttalande till Di.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?