Hoppa till innehållet

Annons

S går till val på stramare flyktingpolitik

Socialdemokraterna anser att Sverige tagit emot för många flyktingar de senaste åren och går nu till val på en mer restriktiv migrationspolitik. Den tillfälliga asyllagen bör ligga fast tills EU enats om ett gemensamt regelverk, anser partiet.

Foto:Amanda Lindgren

Regeringen Löfven har gjort en dramatisk omläggning av migrationspolitiken och Socialdemokraterna vill nu driva igenom en rad nya åtstramningar under nästa mandatperiod.

Det handlar bland annat om fler förvarsplatser och ökade befogenheter till Migrationsverket och polisen. Huvudbeskedet från S är att den tillfälliga asyllagstiftningen ska vara kvar, tills EU kommer överens om en gemensam politik.

”Sverige kan inte ha en mer generös flyktingpolitik än våra omgivande länder, i det här fallet EU, det går inte. Det visade sig 2015, det är inte hållbart”, säger statsminister Stefan Löfven.

Socialdemokraterna vill behålla dagens gränskontroller och är också redo att återinföra ID-kontrollerna om det behövs.

Ebo-lagen, som ger asylsökande möjlighet att välja ett eget boende istället för anläggningsboende, ska skrotas och papperslösa ska inte längre kunna få försörjningsstöd.

Grundprincipen bör enligt S vara att Sverige inte ska ta emot en större andel asylsökande än andra EU-länder. Förra året kom cirka 27.000 personer till Sverige, men i relation till befolkningens storlek borde den siffran ha legat runt 14.000.

Stefan Löfven beskriver åtstramningarna som en återgång till en mer traditionell socialdemokratisk migrationspolitik.

”Sverige ska ta sin del av ansvaret men inte ett oproportionerligt stort ansvar”, säger han.

Socialdemokraternas utspel fick under fredagen skarp kritik från Vänsterpartiet, och även Miljöpartiet tog avstånd från förslagen.

Däremot välkomnades förslagen av Moderaterna och partiledaren Ulf Kristersson upprepade på fredagen sitt önskemål om en bred uppgörelse om migrationspolitiken mellan S och M.

Även Stefan Löfven anser att det behövs en uppgörelse över blockgränsen, där även arbetskraftsinvandringen ingår.

”Det viktiga är att vi får en bred överenskommelse som är långsiktigt hållbar och som inte riskerar att ändras med skiftande riksdagsmajoritet. Då vet svenska folket att vi har en långsiktigt hållbar migrationspolitik”, säger han.

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera