1515
Annons

S går framåt i ny mätning – C backar

Socialdemokraterna går framåt i SCB:s nya mätning och ligger nu högre än i valet 2018. Centerpartiet backar samtidigt som både Liberalerna och Miljöpartiet hamnar under riksdagsspärren.

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni och statsminister Magdalena Andersson.
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni och statsminister Magdalena Andersson.
Foto:Cornelia Jönsson

Med bara tio månader kvar till valet nästa år är det ett knappt övertag för de rödgröna partierna i opinionen, Centerpartiet inräknat.

De fyra partier som släppte fram Magdalena Andersson som statsminister, S, V, MP och C, får tillsammans 50,6 procent i SCB:s mätning, att jämföra med 48,4 procent för oppositionspartierna.

Bäst går det för Socialdemokraterna som ökar till 29,1 procent, vilket är en uppgång med 0,9 procentenheter sedan den förra mätningen i våras. Det är också bättre än valresultatet 2018, som låg på 28,3 procent.

Centerpartiet står för den enda statistiskt säkerställda nedgången i mätningen och backar med 1,1 procentenheter till 8,4 procent.

Moderaterna och Sverigedemokraterna ligger i princip stilla i opinionen och får 22,7 procent respektive 18,6 procent i SCB-mätningen.

Sämst går det för Liberalerna, som ligger kvar på historiskt låga 2,5 procent. Även Miljöpartiet, som nyligen lämnade regeringen, hamnar med sina 3,9 procent under riksdagsspärren. Även om dessa två partier räknas bort är det ett övertag för den rödgröna sidan.

Kristdemokraterna får 4,6 procent i SCB:s novembermätning och Vänsterpartiet får 9,2 procent.

Centerpartiet, som tappar i novembermätningen, blöder väljare till Socialdemokraterna. De 0,7 procentenheter som Centern har tagit emot från krisande Liberalerna, har C tappat till S sedan valet 2018.

Liberalernas skepp läcker åt alla håll, enligt SCB-mätningen. 1,2 procentenheter går till M, 0,7 till C och ytterligare 0,7 procent av väljarna har hamnat hos S.

Moderaterna å sin sida hämtar väljare från L och KD. Från Kristdemokraterna kan hela 1,1 procentenheter av väljarstödet nu räknas hem hos M sedan förra riksdagsvalet.

Det flöde av väljare som lämnat S för SD tycks nu vara stoppat. Sedan valet 2018 har S, enligt mätningen, inte tappat väljare till SD. Däremot försvinner 0,6 procentenheter till V och 0,7 procentenheter har lockats till M.

Liksom L och KD blöder också MP ymnigt, sett till partiets svaga stöd. Sedan valet har partiet tappat 0,3 procentenheter till V och 0,7 procentenheter har plockats upp av S.


Innehåll från MölnlyckeAnnons

Mölnlycke vill utveckla sårvården med ny teknik

Malin Andersson, Global Vice President Wound Care R&D.
Malin Andersson, Global Vice President Wound Care R&D.

Mölnlycke, ett världsledande företag inom medicinteknik, utvecklar lösningar för att förbättra vårdkvaliteten i alla vårdmiljöer. Nu står företaget inför ett kompetensskifte när man vill utveckla nästa generations sårvård med ny teknik.

– Det handlar om att alla sår ska få optimal behandling, genom att rätt diagnos och rätt beslut kring behandling görs vid rätt tidpunkt. Man pratar om ”smarta sårvårdsprodukter”, där digitala lösningar och sensorer kan komma att vara mycket viktiga komponenter. Vi är övertygade om att detta är en del av framtiden inom sårvård, säger Malin Andersson, Global Vice President Wound Care R&D. 

För Investor-ägda Mölnlycke är sårvård (Wound Care) det största av företagets fyra affärsenheter, där Operating Room Solutions, Gloves och Antiseptics är de andra. Det Göteborgs-baserade företaget har en lång och stolt historia inom sårvård. Det var Mölnlycke som förändrade sårbehandlingen i grunden när man i början av 90-talet utvecklade Safetac®-teknologin, en lösning som innebär både mindre smärta och minskade skador på huden för patienten vid förbandsbyten.

– Vi drivs av ett starkt kundfokus och innovationsanda. Det finns en passion och drivkraft att göra skillnad för patienter och sjukvården med våra produkter och lösningar, säger Malin. 

Mölnlycke är ett globalt företag med ungefär 8 000 anställda världen över, en storlek som möjliggör snabba beslut och öppenhet för att testa nya lösningar. Det blev tydligt under pandemins första tid, där företaget var snabbt att ställa om och hitta flexibla lösningar för att stötta sjukvården i en svår situation samtidigt som nya arbetssätt för den egna personalen utvecklades.

Behov av kompetensskifte

Mölnlycke bedömer att sårvårdsbranschen nu står inför ett teknikskifte, där ny teknik skulle kunna innebära digital diagnostisering och övervakning av sårläkningen sker i realtid. Om sådan teknik utvecklas och förfinas skulle läkningstiden av ett sår kunna bli kortare samtidigt som effektiviteten i vården för kroniska och svårläkta sår förbättras.

Mölnlycke ser ett stort behov av en rad olika kompetenser för att kunna driva på teknikskiftet. Det handlar dels om ingenjörer med erfarenhet av att jobba med kundnära produktutveckling av sjukvårdsprodukter med erfarenhet inom nya material, konstruktion och industriell design, men också att knyta till sig personer från andra branscher med kompetens inom t.ex. sensorteknik, elektronik och mjukvara. 

Det handlar om långsiktiga kunskapsinvesteringar, betonar Malin, och menar att det är en trygghet att ha en ägare som Investor, som har ett långsiktigt perspektiv och en stor tro på forskning och utveckling.

– Det är en spännande resa vi har framför oss. Vi vill göra skillnad inom sårvården och söker nya taggade medarbetare som vill vara med oss och förverkliga den här visionen, avslutar hon.

Läs mer om de tjänster inom produktutveckling som finns tillgängliga på Mölnlycke just nu.

Om Mölnlycke:
Mölnlycke är ett världsledande företag inom medicinteknik, som designar och levererar lösningar för att förbättra vårdkvaliteten i alla vårdmiljöer – från sjukhuset till hemmet. Mölnlycke har ungefär 8000 anställda världen över och ägs till 99% av Investor. 

Vill du veta mer om de lösningar som Mölnlycke erbjuder för att förbättra vårdkvaliteten, läs här.

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Mölnlycke och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?