1515
Annons

S-förslag mot stress och press på jobbet

Den ökande pressen och stressen på olika arbetsplatser är lika allvarliga som brister i den fysiska miljön, anser Socialdemokraterna. Nu föreslås en rad olika åtgärder för att komma till rätta med problemen.

"Stress och press är ett jättestort arbetsmiljöproblem och organisatoriska och sociala arbetsmiljöproblem är den vanligaste arbetssjukdomen för kvinnor", säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) till TT.

S föreslår att brister i den psykosociala och organisatoriska arbetsmiljön ska ses som lika allvarliga som brister i den fysiska miljön. Därför vill partiet att tillsynen skärps med fler arbetsmiljöinspektioner och att arbetsgivare ska kunna drabbas av sanktionsavgifter även för brott mot Arbetsmiljöverkets nya regler om organisatorisk och psykosocial arbetsmiljö.

"Under nästa mandatperiod vill vi gå vidare och införa sanktioner kopplade till de här föreskrifterna", säger Johansson.

Hon fortätter med att säga att man "för en gångs skull måste hantera kvinnors arbetsmiljöproblem med samma systematik och allvar som mäns arbetsmiljöproblem".

Johansson pekar också på att kvinnor har svårare än män att få godkännande för arbetsskador. Ett expertråd ska därför tillsättas för att ta fram ett underlag om vad som ska ses som psykisk eller psykosomatisk arbetsskada.

Det finns för lite forskning på området, säger Johansson.

"Då kan man basera besluten på slutsatser från experter, under förutsättning att de är eniga och har gott på fötterna – och det är det vi vill göra."

Johansson säger att ungefär 65 procent av arbetsmarknaden i dag täcks av företagshälsovård. Men ett problem är att företagshälsovården för sent eller inte alls kopplas in.

Därför ska den nya myndigheten för arbetsmiljökunskap ta fram förslag på förbättringar och även hantera kompetensförsörjningen inom företagshälsovården.

"På många håll jobbar man inte förebyggande med företagshälsovården och det finns också en kompetensbrist inom företagshälsovården. Det här är naturligtvis en jättestor fråga", säger Johansson.

Vice riksbankschefen: ”Ånger är inget konstruktivt tillstånd”

Förste vice riksbankschefen Cecilia Skingsley slutar på Riksbanken och svarar på frågan om hon ville efterträda Stefan Ingves och vad hon prioriterar som chef för globala BIS Innovation Hub.

GÅR VIDARE. Förste vice riksbankschefen Cecilia Skingsley gör sin sista arbetsdag på Riksbanken den 15 augusti för att en månad senare bli chef för internationella centralbanksorganisationen BIS Innovation Hub i Schweiz.
GÅR VIDARE. Förste vice riksbankschefen Cecilia Skingsley gör sin sista arbetsdag på Riksbanken den 15 augusti för att en månad senare bli chef för internationella centralbanksorganisationen BIS Innovation Hub i Schweiz.Foto:Jack Mikrut

Din sista arbetsdag efter drygt nio år. Hur känns det?
”Lite tråkigt. Jag ser samtidigt fram emot mitt nya uppdrag, men det är mycket att plocka ihop och rensa ut och framför allt ska jag säga adjö till alla kollegor.”

Vad kommer du att sakna mest?
”Kollegorna, men också stoltheten över att vara en del i ett väldigt skickligt maskineri. Riksbankens hantering i början av pandemin var som en välspelande symfoniorkester. Dels alla stödåtgärder inom loppet av 14 dagar för att ta Sverige genom chocken, men också att man som chef är ansvarig för de anställdas väl och ve. Vi skickade i stort sett hem hela arbetsstyrkan.”

Vilken var din bästa dag på jobbet?
”När Riksbanken fyllde 350 år 2018 arrangerade vi en global konferens i riksdagshuset. Alla kom – med Fed-chefen Jerome Powell i spetsen! Det kändes som att hela världen kom när Riksbanken bjöd in. Det var en väldigt rolig känsla.”

Vad ångrar du?
”Ånger är inget konstruktivt tillstånd att vara i, men när jag var ganska ny 2013/14 underskattade jag kraften i inflationsnedgången.”

… och underskattade kraften i inflationsuppgången 2021/22?
”Det är väl uppenbart.”

Du har bolån med rörlig tremånadersränta i Swedbank. Vad säger du till dem som oroas över skenande boräntor?
”Jag ger inga privatekonomiska råd. Var och en är ansvarig för sitt risktagande och sina marginaler.”

Riksbankschefen Stefan Ingves slutar vid årsskiftet. Ville du bli hans efterträdare?
”BIS, Bank for International Settlements, erbjöd mig att bli chef för deras avdelning Innovation Hub. Arbetar man i direktionen måste man kontakta riksbanksfullmäktige och ansöka om att bli entledigad. Vad vi pratade om därefter är inget som jag vill utveckla.”

Du tillträder den 14 september i Basel, Schweiz. Vad står överst på din nya agenda?
”Att göra långdistansbetalningar enklare, snabbare och billigare. Inom EU kan det ta en dag, mellan kontinenter 7-14 dagar. De flesta tar pengar, det vill säga att göra ekonomiska värden flyttbara och värdestabila över tid, för givna. Så är det inte överallt. Det vill jag förbättra.”

 

 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera