ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

S eller M – här är Liberalernas falanger

Med bara några dagar kvar till avgörandet trappas maktkampen upp inom Liberalerna. Tunga partiföreträdare står nu öppet mot varandra när valet mellan Stefan Löfven och Ulf Kristersson ska göras.

På tisdagen gick åtta liberala riksdagsledamöter ut i en gemensam debattartikel och krävde att partiet ska släppa fram Ulf Kristersson som statsminister. 

Bland undertecknarna finns bland andra den ekonomiskpolitiska talespersonen Mats Persson och Gulan Avci, integrationspolitisk talesperson och ordförande i Liberala kvinnor.

“Den rödgröna regeringen har under den senaste mandatperioden uppvisat en stor oförmåga ta itu med samhällsproblem och saknar en plan för Sverige. Att ge den rödgröna regeringen förnyat förtroende sänder därför en märklig signal”, skriver de.

De möter samtidigt hårt motstånd från den andra falangen i partiet, med Jan Björklund i spetsen, som vill släppa fram Stefan Löfven.

“Det bästa inflytandet som Liberalerna kan få - och det största ansvaret som vi kan ta - det är att vi är med och skapar en alldeles ny regering i mitten”, säger EU-parlamentarikern Cecilia Wikström till TT.

Det som mer än något annat splittrar partiet är synen på hur Sverigedemokraterna ska hanteras. Enligt Cecilia Wikström skulle en liten M-ledd regering vara beroende av SD:s aktiva stöd för att få igenom sin politik. 

“Jag är inte så naiv att jag tror att Jimmie Åkesson bara kommer att sitta tyst och gå med på allt. Det klart att de kommer att ställa krav”, säger hon till TT.

Gulan Avci säger sig dock lita på Ulf Kristerssons besked att han inte tänker samarbeta med SD.

“Vi kan inte ge avkall på vår politik och vår ideologi för att det finns ett främlingsfientligt parti i riksdagen. Jag är trygg med mina liberala grundvärderingar och vi får igenom mycket mer liberal politik med en borgerlig statsminister”, säger hon.

Det är på lördag som riksdagsgruppen och partistyrelsen ska ta ställning i regeringsfrågan och dagen därpå samlas ombuden från de olika länsförbunden i Stockholm för att fatta det avgörande beslutet.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies