1515

S: Dags att bryta blockpolitiken

Regeringsbildandet kan dra ut på tiden "flera månader", enligt gruppledare Anders Ygeman (S). 

Foto:Amanda Lindgren

Utgångspunkten för en blocköverskridande lösning är att Stefan Löfven, som representerar det största partiet, blir nästa statsminister enligt S-topparna Anders Ygeman (gruppledare) och Morgan Johansson (migrationsminister) vid en pressträff efter partiets verkställande utskott. 

”Utgångspunkten måste vara att det parti som är överlägset störst i fältet och ingår i en regering också leder den regeringen”, säger justitieminister Morgan Johansson till Di. 

Anders Ygeman medger att en blocköverskridande lösning kan innebära ”betydande eftergifter.” 

Relationen med Vänsterpartiet tycks man redo att offra, enligt Johanssons indirekta besked.  

”En regering som utgår i från mittfältet med Socialdemokraterna som en stor aktör är den mest stabila lösningen för Sverige under de kommande åren”, säger han. 

Är det otänkbart att Stefan Löfven avgår om alliansen blir större än de rödgröna när man räknat alla utlandsröster? 

”Jag ser inte framför mig att det här är tiden när Sverige ska lämnas utan statsminister”, säger Anders Ygeman.  

Nu väntar en period av kontakter och samtal, enligt Ygeman som utlovar stort hemlighetsmakeri. 

”Vi kommer att försöka hålla de här diskussionerna så nära kroppen som möjligt”, säger han. 

I värsta fall kan en regeringsbildning dra ut ordentligt på tiden, konstaterar han. De fem - sex månader som det tog i Tyskland och Spanien är osannolikt men inte otänkbart, anser han. 

”Jag tror att det kommer att gå fortare i Sverige. Det kan ta veckor men det kan också ta månader.”

Kommer ni att lägga fram en socialdemokratisk eller rödgrön budget då eller en tjänstemannabudget? 

”Det är alldeles för tidigt att säga", säger Anders Ygeman. 

”I det tänkta scenariot får det vara en budet som är rensad från större nya ställningstaganden."

Den vilande inbjudan från Moderaterna om en migrationsöverenskommelse anser inte Morgan Johansson att det är läge att tacka ja till nu. 

”Just nu är det regeringsfrågan som är den viktiga under de kommande veckorna", säger han. 

Samtidigt spelar migrationsfrågan en nyckelroll, medger han. 

”När man sätter sig ner och funderar hur en stabil regering ska se ut framöver måste man också vara grundläggande överens om tagen när det gäller migrationspolitiken.”


Innehåll från Orange CyberdefenseAnnons

Orange Cyberdefense CyberSoc ser allt

Det är faktiskt så. De kunder som har givit Orange Cyberdefense mandat att hjälpa dem, har väldigt bra förutsättningar att skydda sin verksamhet med hjälp av bolagets globala Cyber Security Operation Centers – CyberSOCs.

– Här analyseras all data och resultaten används sedan vägledande för att skydda våra kunder, säger Fredrik Svensson, Head of CyberSOC, Orange Cyberdefense Sverige.

Orange Cyberdefenses Cyber Threat Intelligence-data bidrog till att att bolaget hade försprång på marknaden och kunde hjälpa sina kunder med både implementering av Indicators of Compromise (IOCs) och aktiv threat hunting under den gångna sommarens välkända attacker.

Den accelererade digitaliseringen och ransomware-trenden har fortsatt att dominera under 2021 och Orange Cyberdefense ser att det kommer att fortsätta, samtidigt som många cyberattacker blir allt mer komplexa och sofistikerade. Denna utveckling har emellertid också medfört att medvetenheten kring samhällets sårbarhet har höjts, vilket i sin tur har fört upp cybersäkerheten på dagordningen för styrelser och ledningar. 

– Ju mer samhället digitaliseras, desto större inverkan har hoten. Lyckligtvis tar allt fler detta på allvar och ser sig om efter tjänster och lösningar som kan hålla den egna verksamheten trygg, berättar Fredrik Svensson.

Globala muskler – lokal insikt

För att stötta sina kunder i den pågående utvecklingen erbjuder Orange Cyberdefense tjänster inom allt från rådgivning, riskmitigering och riskvisualisering, till dedikerade monitorerings-, detekterings- och responslösningar. Funktionen för bolagets 11 globala CyberSOCs är således att övervaka, upptäcka, undersöka och svara på cyberhot – dygnet runt. 

– De kunskaper vi erhåller med vår Cyber Threat Intelligence använder vi sedan för att ytterligare stärka säkerheten för våra kunder. Den globala inblicken och informationen kombineras därefter med lokal insikt, AI och mänsklig expertis, i form av våra oerhört skickliga ingenjörer och tekniker. 

Fredrik exemplifierar med ett av Orange Cyberdefense senaste kundcase, där bolaget aktivt stöttar ett företags befintliga IT-säkerhetsleverans med en helt anpassad lösning. 

– Tillsammans med kunden bygger vi upp såväl teknik som kunnande för att de ska kunna förbättra sin operationella säkerhet och upprätta en heltäckande CyberSOC.

Fortsätter att vässa sina tjänster

Den samlade kompetens som bolaget har erhållit genom åren har följaktligen skapat ett enormt informationsunderlag och en unik förståelse för kundernas processer och arbetssätt. Denna förståelse har Orange Cyberdefense sedermera nyttjat för att kontinuerligt vässa och utveckla sina tjänster utifrån kundernas feedback och behov. 

– Vi ser en stor efterfrågan på skräddarsydda tjänster för operationellt arbete. Tack vare vår nära samverkan med kunderna kan vi snabbt utforma och exekvera relevanta tjänster som ger mervärde – givetvis anpassade till lokala regulatoriska krav. Därmed hjälper vi både våra kunder och samhället i stort att minimera sina skaderisker, avslutar Fredrik. 

Kontakta Orange Cyberdefense för att få veta mer

Mer från Orange Cyberdefense

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Orange Cyberdefense och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?