ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

S, C och SD får miljonstöd av Svenska kyrkan

  • Svenska kyrkan drygar ut partikassorna för Centerpartiet, Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna. Foto: Amanda Lindgren/TT

Socialdemokraterna, Centerpartiet och Sverigedemokraterna kan dryga ut sina respektive partikassor med pengar från Svenska kyrkan via nomineringsgrupperna till kyrkorådet. Det rapporterar Svenska Dagbladet.

Nomineringsgrupperna har historiskt varit partipolitiskt bundna även om de flesta i dag har klippt banden till partierna. Socialdemokraterna, Centerpartiet och Sverigedemokraterna organiserar dock fortfarande nomineringsgrupperna via moderpartiet med konsekvensen att det är partierna som tar emot pengarna från Svenska kyrkan.

Enligt underlag från Svenska kyrkan som Svenska Dagbladet tagit del av tog Sverigedemokraterna emot 487.000 kronor via nomineringsgruppen 2017. Den summan lär öka de kommande åren då SD utökade antalet mandat med nio stycken.

Socialdemokraterna tog emot 3,3 miljoner kronor medan Centerpartiet fick 957.000 kronor samma år.

Nils Warmland, administrativ chef för kyrkomötet, säger till tidningen att tanken inte är att bidragen ska gå till att upprätthålla partipolitiskt arbete. Han ser dock inget problematiskt i dagens konstruktion och ser ingen anledning att se över en konstruktion som ska förhindra att stödet hamnar direkt i partiernas kassor.

”Vi måste agera konsekvent och behandla alla nomineringsgrupper lika, oberoende av hur de organiseras. Svenska kyrkans princip är att inte ge bidrag till politiska partier”, säger Nils Warmland till Svenska Dagbladet.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer