ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
Valet 2018

S anmäls till Konsumentverket efter mass-sms

  • Foto: Fredrik Sandberg, Pontus Lundahl/TT

Socialdemokraterna har JO-anmälts efter massutskicken på valdagen. Men nu anmäler flera personer som fått ta emot något av partiets 700.000 sms också Socialdemokraterna till Konsumentverket.

”Idag är det val. Rösta på Socialdemokraterna för ett tryggare Sverige – med högre pensioner och mer tid för familjen. Allas röst är lika mycket värd”, stod det i det sms som skickades ut till drygt 700.000 telefoner på valdagen i söndags.

Avsändaren var just Socialdemokraterna som köpt tillgång till telefonnummer i områden med lågt valdeltagande enligt partiets pressavdelning.

Nu har Socialdemokraterna också anmälts till Konsumentverket enligt en sammanställning från nyhetsbyrån Sirén. Flera anmälare beskriver reklammetoden som ”olämplig”.

”Anset det vara olämpligt att ett parti använder sig av en sådan metod som sms-utskick för att göra desperat reklam på valdagen. De underkänner mig som konsument och väljare”, skriver en anmälare.

En annan beskriver utskicket som ”propaganda formulerad som sms”.

SMS-utskicket har sedan tidigare anmälts till Justitieombudsmannen av en privatperson som vill få reklammetoden prövad. Personen skriver att företag i dag inte kan köpa telefonnummer och skicka ut SMS utan att ha fått mottagarnas godkännande.

”Söker riktlinjer för hur och vem som får göra detta då det finns hundratals kandiderande som gärna skulle vilja göra samma sak. Det skulle innebära att en abonnent skulle få stora mängder så kallad skräppost på mobilen”, skriver anmälaren.

Även Vänsterpartiet har tidigare bekräftat att de skickade ut sms till köpta telefonnummer strax innan valet.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer