1515

Ryssutredning klar: Trump – ”det blir väldigt intressant”

Den särskilde åklagaren Robert Muellers utredning av kontakter mellan Donald Trumps kampanjstab och den ryska regeringen är efter nästan två år färdig. I utredningen ska det inte finnas några rekommendationer om fler åtal.

Utredningen av rysk inblandning vid USA:s presidentval, samt av ryska kontakter med Donald Trumps kampanjstab, är färdig. Redan under helgen kan innehåll offentliggöras.
Utredningen av rysk inblandning vid USA:s presidentval, samt av ryska kontakter med Donald Trumps kampanjstab, är färdig. Redan under helgen kan innehåll offentliggöras.Foto:TT

Den särskilde åklagaren Robert Mueller har nu lämnat över sin rapport till justitieminister William Barr. Den tidigare FBI-chefen Robert Mueller har sedan i maj 2017 som särskild åklagare utrett misstänkt rysk inblandning i USA:s presidentval 2016 samt huruvida Moskva agerade i samröre med Trumpkampanjen.

Rapporten är ”omfattande”, uppger en senior tjänsteman på justitiedepartementet, enligt Wall Street Journal. Men den särskilde åklagaren rekommenderar inga ytterligare åtal, uppger källan för tidningen. Även andra medier rapporterar samma sak, med hänvisning till egna källor. Tidigare har 34 personer åtalats, och flera har fällts.

Justitieminister Barr kan välja ut vilka delar av rapporten som kan offentliggöras och inte. Han kommer dock behöva sammanfatta innehållet i kongressen. I ett brev till kongresspolitiker skriver Barr att han håller på att gå igenom Muellers slutsatser, rapporterar Reuters. Han meddelar vidare att han kommer att fatta beslut om vad som ska komma till allmänhetens kännedom i samspråk med sin viceminister och Mueller själv.

Enligt Barr är det möjligt att han kan delge kongressen viss information redan under helgen.

Det finns en oro, framför allt bland demokrater, men även vissa republikaner, att William Barr kommer att vara väl selektiv i vad han offentliggör ur rapporten. Innan han utsågs till justitieminister skrev han en krönika där han kritiserade Rysslandsutredningen.

Direkt efter att nyheten om rapporten kommit begärde Demokraternas toppar Nancy Pelosi och Chuck Schumer att hela rapporten skulle offentliggöras. 

”Det är högst nödvändigt att Barr offentliggör hela rapporten med dokumentation och slutsatser för kongressen”, säger de två i ett gemensamt uttalande. ”Det amerikanska folket har rätt till sanningen. Ledordet är transparens.”

Även senatens majoritetsledare, republikanen Mitch McConnell, vill se transparens.

Ordföranden i representanthusets underrättelseutskott, demokraten Adam Schiff, säger till CNN att Demokraterna kommer att ta juridisk strid om rapporten inte offentliggörs i sin helhet. Han öppnar för att då kalla Robert Mueller till kongressen.

President Donald Trump var på fredagen på väg till sin semesteranläggning Mar-a-Lago i Florida. 

”Det blir väldigt intressant, vi får se vad som händer. Det var inget samröre (med Ryssland, Di:s anmärkning). Rättvisan hindrades inte. Det vet alla”, sa presidenten till reportrar på väg från Vita huset till den helikopter som skulle ta honom söderut.

Han hade då redan pratat med sin advokat Rudy Guiliani om rapporten.

”Det var inget nytt”, säger advokaten till Washington Post om samtalet.

”Han har liksom blivit trött på det här, hans syn är att det händer en dag och då är vi redo.”

”Det är som att vänta på en baby. Eller, kanske mer som att vänta på en jury. Du argumenterar för din sak och måste sedan vänta i dagar för domen”, säger Rudy Guiliani till Washington Post.

Han berättar också att Trumps juridiska medarbetare har skrivit en ”mot-rapport” för att ifrågasätta möjliga påståenden av Robert Mueller.

”Jag är inte säker på om vi behöver använda den. Vi vet inte hur detaljerad deras rapport är”, säger han.

En stor mängd rådgivare kommer att vara på plats i Mar-a-Lago under helgen, skriver CNN.

President Trump själv har upprepade gånger sagt att hans kampanj inte konspirerat med Ryssland och kallat Muellers utredning för en häxjakt. Även Moskva har förnekat all inblandning i försök att påverka presidentvalet.

Rysslandsutredningen har hittills resulterat i att minst sju personer erkänt sig skyldiga eller fällts och att ytterligare minst 27 åtalats, vid sidan av tre ryska företag. Bland de dömda finns presidentens tidigare kampanjchef Paul Manafort och Donald Trumps tidigare advokat Michael Cohen.

 

 


Innehåll från RapalAnnons

Optimaze Worksense vägleder en trygg retur till hybridarbete

Flexibelt hybridarbete har varit arbetsplatsstrategi för flera företag redan innan pandemin, men nu finns ett bredare intresse för att erbjuda medarbetare möjlighet att mer aktivitetsbaserat och dynamiskt kunna välja plats, tid och samarbetsmetod. Våra fysiska, sociala och digitala arbetsmiljöer förändras därav drastiskt för många.

Det är inte bara en eller annan personal- och fastighetschef som just nu skrapar sig i huvudet om hur man borde hantera en gradvis och trygg retur till kontoren. Trenden framöver verkar gå mot att företagen ser sig ha en stor del av sin personal på kontoret 2-3 dagar i veckan, medan övriga dagar spenderas på distans. Det här skapar frågeställningar kring hur stora kontorslokaler vi behöver framöver – och datan fattas för många.

Fysiska möten innebär fortfarande en viss smitto- och hälsorisk med nya vågor av virusvarianter kring hörnet. Vidareutveckling av existerande smarta digitala kontorslösningar, för att stötta en tryggare retur till kontoret, har därför varit i fokus det senaste året hos PropTech företaget Rapal, som även själva står inför samma problematik.

–  Vi har själva jobbat med detta i ett tiotal år, och lärt oss en hel del tillsammans med våra kunder genom åren, säger Pontus Kihlman, Head of Business Development för Optimaze på Rapal. Med vårt försprång vet vi nu att företag, med testade lösningen Optimaze Worksense, kan få smarta verktyg för att hantera sin personalkapacitet och säkerställa att alla håller rätt avstånd via öppen, transparent och visuell kommunikation via en ’digital tvilling’ av kontoret.

Smart Officelösning

Optimaze Worksense är en smart office-lösning med tillhörande mobilapp som gör det möjligt att lätt boka och avboka skrivbord, mötesrum eller lediga parkeringsplatser redan innan man har gått hemifrån. Det går även att kolla den egentliga närvaron eller luftkvaliteten i realtid, med data från sensorer. På så vis kan en anställd känna sig trygg innan de bokar en plats och lämnar hemmet, och behöver inte utsätta sig för onödiga risker i exempelvis tunnelbanan, om kontoret redan är fullbokat.

– Det behöver finnas möjligheter att via tekniska verktyg finna och dela på resurser, göra smidiga felanmälningar, eller ha koll på aspekter såsom luftkvaliteten på kontoret. Den ”digitala assistenten” tar bort friktion så som onödigt resande och sökande som inte har något mervärde och som inte bidrar till arbetet.

Analys av IoT-data

Därefter gäller det att följa upp långsiktigt – med Optimaze Worksense mäter och analyserar man IoT-data kring hur resurserna används. Detta ger insikter som sedan kan ligga till grund för att planera ett hållbarare, effektivare och mer kostnadseffektivt kontor.

– Vi hjälper till att optimera arbetsplatser ur både miljö-, kostnads- och medarbetarperspektiv, baserat på kontinuerligt insamlad data så att miljön stödjer organisationens framtida sätt att arbeta. Allt det här kan låta komplext, svårt och dyrt – men det tar endast en dag att lägga upp systemet, och kostnaderna ligger kring ”en kopp latte per medarbetare” i månaden.

I större skala, möjliggör Optimaze också en hel del annat inom fastighetsförvaltning. Ungefär 40 miljoner kvadratmeter av digitaliserade bottenplaner, över 30.000 hyreskontrakt och 1,6 miljarder euro årlig fastighetsomsättning optimeras och förvaltas idag med hjälp av programmet runt världen i 40 länder.

Läs mer om smarta lösningar och Optimaze Worksense

 

Mer från Rapal

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Rapal och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?