Annons

Rysslandsexperten om förgiftningen: “En isande vind över Belarus” 

Belarus är det viktigaste landet i den ryska intressesfären och en demokratisk utveckling vore dåliga nyheter för den ryska presidenten Vladimir Putin. Men, frågan är hur långt han är beredd att gå?

Sedan valet i Belarus för snart två veckor sedan, som har fått hård internationell kritik för att ha varit riggat, har medier fyllts med bilder av rusiga demonstranter på gatorna i Minsk, människor som tar stora personliga risker för att visa att de inte accepterar valresultatet och som kräver nyval. 

Från det officiella Ryssland har det varit tyst om grannlandet som ur ett ryskt perspektiv är det viktigaste i den egna intressesfären, inklämt mellan Baltikum och Ukraina.

 ”Från ryskt håll vill man se en kontrollerad utveckling. Man vill inte ha några överraskningar i Belarus och man var nöjd med Alexandr Lukasjenko”, säger Martin Kragh som är programchef på Utrikespolitiska Institutet. 

I torsdags kom beskedet att den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj misstänks blivit förgiftad. Om det finns ett samband mellan de båda händelserna är för tidigt att säga, enligt Martin Kragh, då man vet för lite om vad som har hänt Aleksej Navalnyj. Men, det är så kommer det att läsas av många inte minst i Belarus, spår han. 

”Det här är givetvis en väldig isande vind över människor i Belarus som vill se en demokratisk utveckling”, säger han.

Kriget i Ukraina startade med den ryska annekteringen av Krimhalvön. Men för Belarus spår Martin Kragh att Vladimir Putin väljer en annan strategi för att styra utvecklingen i den riktning man önskar. 

”Jag tror att man från ryskt håll kommer att använda sitt politiska, ekonomiska och icke-militära inflytande”, säger han. 

Under de senaste dagarna har det stått klart att Alexandr Lukasjenko gör allt för att klamra sig fast vid makten och han har alltjämt säkerhetstjänsten och militären på sin sida. 

”Han försöker konsolidera sin maktposition. Vi har sett en ökning av arresteringar”, säger Martin Kragh.

Samtidigt har hundratusentals belarusier sett att de inte är ensamma om att vilja se en demokratisk utveckling. Så, om upproret inte lyckas denna gång kan det därför mycket väl återuppstå. 

”Anden har kommit ur sin flaska. Det kommer att vara väldigt svårt att stoppa tillbaka den”, säger han. 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?