1515
Annons

Rysslands kritik: USA vill bara ha Syriens olja

Ryssland kritiserar USA:s nya besked om att landet kommer ha kvar en liten militär närvaro i Syrien – vid oljefält i landets östra delar.

USA har i grund och botten ingen rätt att ha en militär närvaro i Syrien, säger det ryska försvarsdepartementet i ett uttalande, och anklagar amerikanerna för att skydda en lönsam smugglarverksamhet.

”Det Washington nu gör – tar över och kontrollerar oljefälten i östra Syrien – är kort och gott internationellt röveri”, säger departementet.

USA kritiserades när landet tog hem runt 1 000 soldater från nordöstra Syrien, vilket öppnade för ett turkiskt anfall mot områden som stod under kurdisk kontroll. På fredagen meddelade den amerikanske försvarsministern Mark Esper att landets militära närvaro kommer att stärkas i den oljerika regionen Dayr al-Zawr.

Esper motiverade beslutet med att oljefälten där behöver skyddas för att terrorrörelsen IS inte ska återta kontrollen över dem.

Som Ryssland ser det tillhör all olja i Syrien den ryssallierade syriska regimen.


Utredning av kompensation för vissa barkborreangrepp

Två myndigheter får i uppdrag att utreda eventuella ytterligare åtgärder för att bekämpa granbarkborren även i skyddade områden. De ska även se över om en statlig kompensation ska införas för skador som tydligt kan kopplas till spridning av granbarkborre från skyddade områden.

Foto:Jessica Gow/TT

Regeringens uppdrag till Naturvårdsverket är bland annat att se över när statens ansvar i dagens regelverk kan uppfattas som otydligt, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Verket ska också se över en möjlig modell för statlig ersättning när det ”tydligt kan beläggas att en skada beror på granbarkborreangrepp som har spridit sig från ett formellt skyddat område till en intilliggande fastighet”.

I uppdraget ingår även att ta fram ett förslag på hur en sådan modell för statlig kompensation skulle kunna se ut.

Samtidigt klargör regeringen att: ”Alla skador som granbarkborren orsakar i anslutning till formellt skyddade områden beror inte på spridning från områden som staten ansvarar för.”

Naturvårdsverket ska också, i samarbete med Skogsstyrelsen, se över eventuella ytterligare åtgärder för att bekämpa granbarkborre i de skyddade områdena.

När det gäller sådan bekämpning måste dock syftet med de skyddade områdena beaktas så att de inte påverkas negativt.

”Det är viktigt att se över vilka ytterligare åtgärder som kan minska angreppen utan att skada naturvärden i formellt skyddade områden”, säger klimat- och miljöminister Annika Strandhäll i texten.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?