ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Rysslands kampanjer i Sverige ökar

  • Must-chefen Gunnar Karlsson på Folk och försvar. Foto: Pontus Lundahl/TT

Sverige utsätts i allt större utsträckning för kampanjer med rysk avsändare. Det viktigaste målet: Att hålla Sverige utanför Nato.

”Det är nog den enskilda fråga i svensk politik som har störst betydelse ur Moskvas perspektiv”, säger Must-chefen Gunnar Karlsson till Di.

På tisdag blev Sverige det tolfte medlemslandet i Natos strategiska kommunikationscenter, Stratcom, som bland annat arbetar med att öka motståndskraften mot ryska desinformations-och påverkanskampanjer.

”Kunskapen hos oss kommer att öka”, säger Helena Lindberg som är generaldirektör på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Hon exemplifierar med en påverkanskampanj för att få Sverige att avstå från att ansluta sig till Natos värdlandsavtal för ungefär ett år sedan med uppgifter om att asr'vtalet skulle innebära kärnvapen på svensk mark. Exemplet passar väl in i mönstret, om man får tro Gunnar Karlsson, chef för Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, Must.

”Ett av Rysslands allra viktigaste säkerhetspolitiska mål är att se till att Nato inte utvidgas. Det är öppet deklarerat av Ryssland. Därför är det naturligtvis angeläget för Ryssland att Sverige inte rör sig i riktning mot ett Nato-medlemskap. Det är nog den enskilda fråga i svensk politik som har störst betydelse ur Moskvas perspektiv”, säger han.

Janis Sarts som är chef över Nato-centret håller med.

”De vill ha inflytande över era säkerhetspolitiska vägval – inklusive vad ni väljer att göra i Nato-frågan”, säger han till Di.

Enligt Must-chefen är Ryssland är ”den största underrättelseaktören i Sverige” och när det kommer till påverkansoperationer är landet helt dominerande.

”Den stat som tydligt ägnar sig åt påverkansoperationer som har Sverige som mål är Ryssland”, säger Gunnar Karlsson.

Samtidigt görs 10.000 it-angrepp på Sverige varje månad, enligt FRA:s generaldirektör Dag Hartelius. Han syftar inte på de överbelastningsattacker som får stor uppmärksamhet utan om attacker som genomförs i syfte att inte upptäckas.

”Det är angrepp av ett antal statsaktörer”, säger Dag Hartelius utan att vilja peka ut någon särskild nation.

Måltavlorna och syftena med attackerna varierar, enligt Dag Hartelius.

”Det kan vara statliga myndigheter forskningsinstitutioner, det kan vara företag med en hög innovationsandel och vi har sett angrepp på svensk infrastruktur”, säger han.

Den amerikanska tidskriften New York Review of Books beskriver i en artikel att FRA har hjälpt amerikanska underrättelsetjänsten NSA i ett cyberkrig mot Ryssland. Uppgifterna vare sig dementeras eller bekräftas av generaldirektören för Sveriges hemligaste myndighet.

”Vi går inte in på vilka verktyg och metoder som används av svensk försvarsunderrättelseverksamhet”, säger Dag Hartelius.

Ytterst handlar arbetet mot påverkanskampanjer om Sveriges nationella suveränitet, enligt Mikael Tofvesson, på MSB.

”Ingen annan ska säga till oss hur vi ska fatta våra beslut i vårt samhälle”, säger han.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer