1515
Annons

Rysslands befolkning minskar kraftigt

Rysslands befolkning minskade med över en miljon människor under 2021, visar siffror från statistikmyndigheten Rosstat. Det är den högsta siffran sedan Sovjetunionens kollaps och nästan en fördubbling jämfört med föregående år.

En orsak till den höga dödligheten är coronapandemin. Sedan den började har över 660 000 ryssar dött av orsaker kopplade till covid-19, enligt Rosstat.

Men det råder också en demografisk kris i landet med låga födelsetal och en förväntad kort livslängd hos befolkningen. Antalet födda barn per kvinna är nu nere på 1,5 vilket är under de 2,1 barn som krävs för att befolkningen inte ska minska.

Den krympande befolkningstillväxten i Ryssland har varit en prioriterad fråga för president Vladimir Putin sedan han kom till makten för två decennier sedan.

Putin uppmanar återkommande ryssarna att skaffa fler barn och leva hälsosammare i sina tal till nationen. Regeringen har också infört ekonomiska stimulanser för föräldrar som får mer än ett barn.

Vid sin årliga presskonferens i december sade presidenten att 146 miljoner invånare inte är tillräckligt ur ”geopolitisk synvinkel” och kommer att leda till arbetskraftsbrist.


Försiktigt uppåt på Europas börser

Utsikterna kring en global recession fortsätter att göra marknaderna nervösa, men Europas börser pekar försiktigt uppåt.

Foto:Lefteris Pitarakis

Londons FTSE100-index pendlar kring nollan efter öppningen på torsdagen. Bland vinnarna noteras Ocado, som utvecklar robotlagerlösningar för dagligvaruhandeln och bland annat har avtal med Ica, upp drygt 3 procent. Även lyxjätten Burberry letar sin in bland vinnarna med ett lyft på nära 2 procent.

I Frankfurt stiger DAX-indexet 0,3 procent. Tidigare Kinnevikägda Zalando handlas upp omkring 3 procent samtidigt som sportmodejättarna Puma och Adidas stiger cirka 1,5 procent vardera.

I Paris stiger CAC 40 0,3 procent. Flygplanstillverkaren Airbus stiger 1,6 procent och lyxjättarna kring och Hermes handlas upp omkring 1,4 procent vardera. På förlorarsidan återfinns spritjätten Pernod Ricard med en nedgång på 1 procent.

Vissa börser, däribland Stockholm, är stängda på grund av Kristi himmelfärdshelgen.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?