Annons

Rysslands ambassadör: Vi har inga spioner i Sverige

Rysslands ambassadör till Sverige, Viktor Tatarintsev, avfärdar den ryska hotbilden från svensk underrättelsetjänst.

Till svenska väljare avger han ett heligt löfte.

”Det blir inte någon som helst yttre påverkan”.

Viktor Tatarintsev och Vladimir Putin.
Viktor Tatarintsev och Vladimir Putin.Bild:Joey Abrait/TT

Den årliga säkerhets- och försvarspolitiska konferensen i Sälen, Folk och Försvar, har utvecklats till en tävlan i ”vem som kan kritisera Ryssland hårdast.”

Det utspelet gör Viktor Tatarintsev i en exklusiv Di-intervju inför toppmötet som öppnas av statsminister Stefan Löfven (S) på söndag.

Sedan förra våren har den ryska ambassadören försökt intressera den nya generalsekreteraren Maud Holma von Heijne för ryskt deltagande i konferensen – utan resultat.

”Det är som att anklaga någon för brott inför domstol utan att den personen får försvara sig”, säger Viktor Tatarintsev.

I år är Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg affischnamn i Sälen.

”Om Nato är där skulle Ryssland vara där också. Om Sverige är alliansfritt borde man se till att balansen upprätthålls”, säger han.

På Di Debatt i höstas skrev Viktor Tatarintsev att han ”aldrig tidigare känt av en sådan rysskräck i Sverige som han gör i dag”.

Är inte skräcken befogad?
”Nej inte alls”, säger Viktor Tatarintsev som kallar hemlandet – som av internationella expertorgan klassas som ofritt och auktoritärt – för ”ett demokratiskt samhälle.”

I de amerikanska, franska och tyska valen har påverkansoperationer från Ryssland kunnat konstateras. Också i Sverige finns starka farhågor inför valet från flera expertmyndigheter, något som även statsminister Stefan Löfven har pekat på.

Kan du garantera svenska väljare att de inte utsätts för påverkansoperationer – alltså officiellt regisserade kampanjer – i syfte att påverka hur man läger sin röst?
”Det blir inte någon som helst yttre påverkan i den svenska valkampanjen eller i valet i Sverige 2018. Det kan jag fullständigt garantera alla svenska väljare. Allt annat är bara tomma anklagelser och demonisering av Ryssland.”

Hur många spioner har ni i Sverige?
”Vi har inga spioner alls. Noll.”

Säpo har gjort bedömningen att en tredjedel av de ryska diplomaterna arbetar under täckbefattning?
”Jag har inga som helst kommentarer.”

Hur reagerar Ryssland om Sverige vill ansluta sig till Nato?
”Ryssland skulle inte hoppa av glädje och lycka över ett sådant beslut det är helt klart. Men å andra sidan skulle det vara ett suveränt beslut av det svenska folket.”

För Ryssland skulle det kräva militär mobilisering.

”För vår krigsplanering ändras situationen radikalt. Då måste vi vidta åtgärder för om en sådan situation dyker upp för att kunna försvara oss för ett anfall från Nato från svenskt territorium”, säger han.

Säpo slår fast att Ryssland har för avsikt att påverka det politiska beslutsfattandet och opinionen. Must-chefen Gunnar Karlsson har pekat ut Ryssland som den främsta avsändaren av it-attacker och påverkansoperationer.

”Det är bara struntprat. Det är bara blaha blaha”, kontrar Viktor Tatarintsev och efterlyser bevis och konkreta exempel.

För två år sedan spreds ett brev med försvarsminister Peter Hultqvist som falsk avsändare som spårats till Ryssland där det påstods att Sverige skulle exportera artilleripjäser till kriget i Ukraina.

”Med modern teknik kan man författa vilket brev som helst från vem som helst och ge sken att det var just den här staten som har skickat det här brevet.”

Inför Sveriges undertecknande av Värdlandsavtalet med Nato 2016 uppmärksammade Peter Hultqvist en desinformationskampanj om att det skulle kunna medföra kärnvapen på svensk mark. Bland andra Utrikespolitiska institutet har pekat ut Ryssland som avsändare.

”Det är svårt för mig att kommentera detta.”

Trots att handeln ökade mellan Sverige och Ryssland i fjol är han besviken på den svenska regeringen.

”Ryssland har tagits bort från listan över länder som regeringen prioriterar. Jag är naturligtvis besviken. Väldigt många handelsmöjligheter är outnyttjade.”

Också militärt finns det mycket att vinna på en dialog, enligt Tatarintsev.

”Om jag var på Folk och Försvar skulle jag fråga den svenska militären från scenen, ÖB Micael Bydén och andra, varför de inte vågar prata med våra militärer vid expertbordet.”

Om det någon som agerar för att försämra den säkerhetspolitiska miljön i Europa så är det ert land?
”Struntprat, spänningen i Östersjön beror på Natos militära aktivitet. Vi har all statistik, men ingen vill lyssna.”

”Om man säger att det är på grund av Krim, vad har Krim att göra med Östersjön?”, säger han vidare.

Alla är vinnare på om relationerna tinar upp påpekar Viktor Tatarintsev.

”Om vi inte pratar med varandra, hur kan vi undvika sådana katastrofer som kan leda till verkliga krigshandlingar.”

Ambassadörens utfästelser om att Ryssland inte har några spioner i Sverige,  underkänns av svenske säkerhetsexperten Björn Palmertz, senior analytiker på Försvarshögskolan.

”Enligt Säpos rapporter och Säpochefen Anders Thornberg har spionaget från ryskt håll ökat", säger han.

Läs intervjun med Björn Palmertz här. 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från RegSmart Life ScienceAnnons

Stort behov av regulatorisk kunskap inom läkemedelsindustrin

Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.
Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.

En möjliggörare med gedigen regulatorisk grund från både myndighet och industri. Så beskriver RegSmart Life Science grundare, Marie Gårdmark och Agneta Larhed, bolaget som hjälper både företag och forskare med allt från produktutveckling till regulatoriska frågor. 

Det var redan på apotekarutbildningen vid Uppsala universitet som Marie Gårdmark och Agneta Larhed lärde känna varandra. I dag har Marie en bred bakgrund inom läkemedelsutveckling och regulatoriska frågeställningar och Agneta har stor erfarenhet inom formuleringsutveckling av läkemedel – en riktigt bra kombination enligt de själva: 

– Vi kommer båda från tjänster på Läkemedelsverket. Jag var chef för tillståndsverksamheten rörande läkemedel och Agneta var vetenskapligt ansvarig inom området farmaci och bioteknologi. Under våra år på myndigheten såg vi att det fanns ett stort behov av regulatorisk kunskap inom industrin, framförallt bland småföretagare och forskare. Det sådde fröet till RegSmart. När erbjudandet kom att starta ett bolag tillsammans med Center for Translational Research så kändes det som ett enkelt beslut, säger Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare. 

– Det som gör oss unika på marknaden är vår bredd. Vi balanserar regulatoriska, vetenskapliga och kommersiella behov och förutsättningar vilket är värdefullt i arbetet med så väl tidig utveckling som inför marknadsgodkännande. Jag och Marie kompletterar varandra och vi har ett bra helhetsperspektiv med fokus på företagens mål, tillägger Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare. 

Använda riktlinjer på rätt sätt

Just helhetsperspektivet är extra viktigt poängterar Marie Gårdmark. Det gäller att utgå från vilka produkter som bolaget faktiskt vill ha ut på marknaden i slutändan – något som mindre företag inte alltid tänker på: 

– De blir lätt uppslukade av den fas som de befinner sig i just nu och inför de problem de möter dagligdags. Genom att istället ha ett klart affärsmål med sin produkt från start, blir det lättare att förstå vad man behöver göra för att nå dit. Här är det viktigt att veta hur man kan ta hjälp av riktlinjer och regler under resans gång för att uppnå sina kommersiella intressen, säger Marie Gårdmark. 

Men, det handlar inte bara om att läsa riktlinjer – det  gäller också att förstå sammanhanget, säger Agneta Larhed. RegSmarts roll är att vara lösningsfokuserade och deras arbete går snarare ut på att förstå syftet med riktlinjerna, och hjälpa kunden att förstå vart lagstiftningen är på väg. 

– Då får man bättre koll på vad man behöver eller inte behöver göra, och kan se både närliggande risker och möjligheter i utvecklingsarbetet. Vi har tre ledord som vi utgår från: vetenskaplighet, regulatorisk relevans och fit for purpose. Fit for purpose innebär att man utgår ifrån det man vill uppnå och därefter bestämmer vilka studier eller tester man ska göra istället för att bara hålla sig fast vid en riktlinje och göra som man alltid har gjort, säger Marie Gårdmark. 

Stort engagemang och framåtanda 

I augusti firar bolaget ett år och utvecklingen har varit över de båda grundarnas förväntan. De har nyligen rekryterat tre nya spetskompetenser som ska täcka upp inom dels det medicintekniska området, dels inom läkemedelstillverkning. 

– Det är väldigt roligt att få ta del av så många spännande idéer från företag och forskare som jobbar med alla dessa fantastiska utvecklingsprojekt inom läkemedel och medicinteknik. Det finns ett sådant engagemang och en stark framåtanda, vilket är härligt att kunna vara en del av! säger Agneta Larhed.

– För oss är det viktigt att bidra till utvecklingen av life science-sektorn i Sverige och det är något som vi gör på olika sätt. Det kan till exempel handla om att hjälpa små forskande företag med regulatorisk kunskap så tidigt som möjligt i utvecklingsprocessen. Det regulatoriska behöver inte förhindra eller försvåra – det gäller bara att fokusera på sin produkt och se möjligheterna, avslutar Marie Gårdmark.

Fakta RegSmart Life Science
RegSmart Life Science AB bildades i augusti 2019. Företaget är en del av koncernen Center for Translational Research tillsammans med Clinical Trial Consultants, Lablytica och ClinSmart. I dagsläget har företaget fem anställda och kontor i Uppsala. RegSmart täcker regulatoriska frågeställningar för både läkemedel och medicintekniska produkter och har en global inriktning med fokus på den europiska och amerikanska marknaden.
EXTERN LÄNK: Läs mer här 

Mer från RegSmart Life Science

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RegSmart Life Science och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?