Annons

Rysslands ambassadör: Vi har inga spioner i Sverige

Rysslands ambassadör till Sverige, Viktor Tatarintsev, avfärdar den ryska hotbilden från svensk underrättelsetjänst.

Till svenska väljare avger han ett heligt löfte.

”Det blir inte någon som helst yttre påverkan”.

Viktor Tatarintsev och Vladimir Putin.
Viktor Tatarintsev och Vladimir Putin.Bild:Joey Abrait/TT

Den årliga säkerhets- och försvarspolitiska konferensen i Sälen, Folk och Försvar, har utvecklats till en tävlan i ”vem som kan kritisera Ryssland hårdast.”

Det utspelet gör Viktor Tatarintsev i en exklusiv Di-intervju inför toppmötet som öppnas av statsminister Stefan Löfven (S) på söndag.

Sedan förra våren har den ryska ambassadören försökt intressera den nya generalsekreteraren Maud Holma von Heijne för ryskt deltagande i konferensen – utan resultat.

”Det är som att anklaga någon för brott inför domstol utan att den personen får försvara sig”, säger Viktor Tatarintsev.

I år är Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg affischnamn i Sälen.

”Om Nato är där skulle Ryssland vara där också. Om Sverige är alliansfritt borde man se till att balansen upprätthålls”, säger han.

På Di Debatt i höstas skrev Viktor Tatarintsev att han ”aldrig tidigare känt av en sådan rysskräck i Sverige som han gör i dag”.

Är inte skräcken befogad?
”Nej inte alls”, säger Viktor Tatarintsev som kallar hemlandet – som av internationella expertorgan klassas som ofritt och auktoritärt – för ”ett demokratiskt samhälle.”

I de amerikanska, franska och tyska valen har påverkansoperationer från Ryssland kunnat konstateras. Också i Sverige finns starka farhågor inför valet från flera expertmyndigheter, något som även statsminister Stefan Löfven har pekat på.

Kan du garantera svenska väljare att de inte utsätts för påverkansoperationer – alltså officiellt regisserade kampanjer – i syfte att påverka hur man läger sin röst?
”Det blir inte någon som helst yttre påverkan i den svenska valkampanjen eller i valet i Sverige 2018. Det kan jag fullständigt garantera alla svenska väljare. Allt annat är bara tomma anklagelser och demonisering av Ryssland.”

Hur många spioner har ni i Sverige?
”Vi har inga spioner alls. Noll.”

Säpo har gjort bedömningen att en tredjedel av de ryska diplomaterna arbetar under täckbefattning?
”Jag har inga som helst kommentarer.”

Hur reagerar Ryssland om Sverige vill ansluta sig till Nato?
”Ryssland skulle inte hoppa av glädje och lycka över ett sådant beslut det är helt klart. Men å andra sidan skulle det vara ett suveränt beslut av det svenska folket.”

För Ryssland skulle det kräva militär mobilisering.

”För vår krigsplanering ändras situationen radikalt. Då måste vi vidta åtgärder för om en sådan situation dyker upp för att kunna försvara oss för ett anfall från Nato från svenskt territorium”, säger han.

Säpo slår fast att Ryssland har för avsikt att påverka det politiska beslutsfattandet och opinionen. Must-chefen Gunnar Karlsson har pekat ut Ryssland som den främsta avsändaren av it-attacker och påverkansoperationer.

”Det är bara struntprat. Det är bara blaha blaha”, kontrar Viktor Tatarintsev och efterlyser bevis och konkreta exempel.

För två år sedan spreds ett brev med försvarsminister Peter Hultqvist som falsk avsändare som spårats till Ryssland där det påstods att Sverige skulle exportera artilleripjäser till kriget i Ukraina.

”Med modern teknik kan man författa vilket brev som helst från vem som helst och ge sken att det var just den här staten som har skickat det här brevet.”

Inför Sveriges undertecknande av Värdlandsavtalet med Nato 2016 uppmärksammade Peter Hultqvist en desinformationskampanj om att det skulle kunna medföra kärnvapen på svensk mark. Bland andra Utrikespolitiska institutet har pekat ut Ryssland som avsändare.

”Det är svårt för mig att kommentera detta.”

Trots att handeln ökade mellan Sverige och Ryssland i fjol är han besviken på den svenska regeringen.

”Ryssland har tagits bort från listan över länder som regeringen prioriterar. Jag är naturligtvis besviken. Väldigt många handelsmöjligheter är outnyttjade.”

Också militärt finns det mycket att vinna på en dialog, enligt Tatarintsev.

”Om jag var på Folk och Försvar skulle jag fråga den svenska militären från scenen, ÖB Micael Bydén och andra, varför de inte vågar prata med våra militärer vid expertbordet.”

Om det någon som agerar för att försämra den säkerhetspolitiska miljön i Europa så är det ert land?
”Struntprat, spänningen i Östersjön beror på Natos militära aktivitet. Vi har all statistik, men ingen vill lyssna.”

”Om man säger att det är på grund av Krim, vad har Krim att göra med Östersjön?”, säger han vidare.

Alla är vinnare på om relationerna tinar upp påpekar Viktor Tatarintsev.

”Om vi inte pratar med varandra, hur kan vi undvika sådana katastrofer som kan leda till verkliga krigshandlingar.”

Ambassadörens utfästelser om att Ryssland inte har några spioner i Sverige,  underkänns av svenske säkerhetsexperten Björn Palmertz, senior analytiker på Försvarshögskolan.

”Enligt Säpos rapporter och Säpochefen Anders Thornberg har spionaget från ryskt håll ökat", säger han.

Läs intervjun med Björn Palmertz här. 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från SnowflakeAnnons

Snowflake samlar och delar tillförlitlig Covid19-data

Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.
Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.

Coronapandemin har visat att vi behöver ta del av information på rätt sätt – från pålitliga källor, strukturerat och uppdaterat i realtid. Snowflake tar fasta på detta och samlar tillförlitlig data på sin Cloud Data Platform.

I Snowflakes Data Cloud Platform kan användaren skapa en ”single source of truth” med realtidsdata som samlats in från källor som WHO och John Hopkins-universitet. Data över antalet smittade i världen sammanställs på Snowflake Data Marketplace. Plattformen kan hjälpa företag och organisationer att fatta välgrundade beslut och bli mer datadrivna. 

– Datan är redan förberedd för analys när den ligger på vår plattform vilket gör informationen lätt att hantera. Den är även enkel att kombinera med sin egen data för att skapa en bättre bild över sin verksamhet, säger Sam Bäcknäs, Senior Sales Engineer på Snowflake i Sverige. 

Kombinerar datakällor för värdefull analys

Data över antalet smittade kombineras med data om befolkningstäthet och även geolokalisering. För globala bolag kan denna information vara avgörande vid planering kring när kontor och butiker på olika platser i världen ska öppna igen, eller för att förutse hur försäljningen kommer att påverkas i olika länder och regioner. Enligt Sam Bäcknäs är det just kombinationen av datakällor som möjliggör intressanta och värdefulla analyser. 

EXTERN LÄNK: Få tillgång till Covid19-data genom Snowflake Data Marketplace  

– Genom att binda ihop data på Snowflake Data Marketplace över antalet smittade med exempelvis befolkningstäthet och väderinformation kan man göra prediktioner om hur smittspridningen kommer utvecklas och var man borde satsa mer på förebyggande arbete, säger han och fortsätter:

– Jag ser även stor potential för ”data sharing” mellan olika sjukhus i Stockholmsregionen som exempel. Då skulle personalen kunna få information om lediga intensivvårdsplatser i realtid i en dashboard istället för genom telefonsamtal mellan sjukhusen. Detta är lättare att överblicka och innebär mindre belastning för personalen. 

EXTERN LÄNK: Nyfiken på Data Sharing? Läs mer här 

Molnlösning innebär många fördelar

Sam Bäcknäs menar att många företag och organisationer i dag sitter på värdefull data som kan kombineras och visualiseras för viktiga insikter om den egna verksamheten, och som de även kan sälja vidare. Genom att samla all data på Snowflakes plattform kan kunden dra nytta av alla fördelar med den skalbarhet och administrativa enkelhet som en molnlösning erbjuder. 

Fakta Snowflake
Snowflake är en helt molnbaserad data-plattform som finns på Azure, AWS och GCP och är skapad för framtidens datahantering. Produkten fungerar som ”software as a service” och möjliggör att kunder samlar sin värdefulla data på ett och samma ställe. Genom Snowflake Data Marketplace ges också möjligheten att sälja egna dataset som kan vara av intresse för andra bolag.
Läs mer på www.snowflake.com  

 

Mer från Snowflake

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?