Rysslands ambassadör i Ankara skjuten till döds

Rysslands ambassadör i Ankara, Andrej Karlov, har skjutits till döds.
Även angriparen blev dödad.
”Det kommer att starta en massa konspirationsteorier om vad som hänt”, säger Johan Wiktorin, säkerhetspolitisk expert.

Ambassadör Andrej Karlov höll tal vid konstutställningens invigning innan han sköts till döds på platsen.
Ambassadör Andrej Karlov höll tal vid konstutställningens invigning innan han sköts till döds på platsen.Bild:AP

 Vid 17-tiden på måndagen avlossade en angripare flera skott på en konstutställning i Ankara.

Den ryske ambassadören, som var på plats för att tala vid utställningens invigning, träffades och avled kort senare av sina skador. Ytterligare tre personer skadades i attacken.

Vittnen har berättat att angriparen skrek ”Aleppo” och ”hämnd” i samband med dådet, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Efter attentatet omringade säkerhetsstyrkor byggnaden och gärningsmannen dödades. Enligt ryska säkerhetskällor var mannen en polis som arbetade i Ankara, det uppger nyhetsbyrån Reuters.

Den senaste veckan har stora folkmassor i Turkiet demonstrerat utanför Rysslands ambassad i Ankara – i protest mot Rysslands inblandning i kriget i Syrien och i synnerhet bombningarna av staden Aleppo.

Mordet på ambassadören sätter Turkiets ledning i en mycket svår sits, menar Johan Wiktorin, säkerhetspolitisk expert och skribent i Di.

”Turkiet skulle garantera ambassadörens säkerhet. Det gör att Erdogan måste komma med en förklaring på hur det här kunde gå till, och då kan det bli aktuellt med konspirationsteorier. Det finns risk att Turkiet lägger skulden på USA, Israel och/eller Europa”, säger Johan Wiktorin.

På tisdagen äger ett stort möte i Moskva – då Ryssland, Iran och Turkiet ska diskutera situationen i Syrien.

”Varken västmakterna eller FN är inbjudna och det kommer att bli väldigt spänt. Det är ett väldigt brandfarligt läge i hela regionen”, säger Johan Wiktorin.

Relationerna mellan Ryssland och Turkiet har varit mycket spända det senaste året, sedan Turkiet i november 2015 sköt ner ett ryskt stridsflygplan som inkräktade på landets luftrum.

Turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan har haft telefonkontakt med sin ryske kollega Vladimir Putin, uppger källor inom presidentens stab för nyhetsbyrån AFP.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?