Ryssland: "Vi har inga planer på att invadera Sverige"

Att Slite hamn på Gotland kan hyras ut till Ryssland har skapat oro, men några planer på att invadera Sverige finns inte.

”Den svenska befolkningen kan sova lugnt”, säger den ryska ambassadören Viktor Tatarnitsev i SVT:s Aktuellt.

 

Bild:TT

En politisk majoritet på Gotland vill hyra ut hamnen i fråga till det ryska gasledningsprojektet Nord Stream 2. Men oron för att Ryssland ska få ett fotfäste för att ge sig på Sverige viftas bort av den ryske ambassadören.

”Det är löjeväckande att hysa några som helst misstankar om att Ryssland har speciella militära planer på att anfalla Sverige, Gotland, Karlshamn eller Slite”, säger Viktor Tatarnitsev i Aktuellt.

Han försvarar samtidigt den ryska annekteringen av Krimhalvön.

”Det är två absolut annorlunda grejer. Vi har inte ockuperat något land. Krim har alltid varit en del av Ryssland.”

Det första beslutet rörande uthyrningen av Slite hamn ska tas den 15 december. Inför beslutet har utrikesminister Margot Wallström kallat in regionstyrelsens ordförande för Gotland.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?