Annons

Ryssland ställer in kärnvapensamtal med USA

Ryssland skjuter upp de planerade samtalen med USA om kärnvapennedrustning.

”Meningsskiljaktigheter” uppges vara orsaken.

Meningen var att samtalen skulle äga rum i Egypten mellan den 29 november och den 6 december.

Först uppgav Ryssland ingen orsak till att man ställde in mötet, endast att ”händelsen är uppskjuten till ett senare datum”, enligt det ryska utrikesdepartementet.

Men nu uppger Ryssland att orsaken är stora skillnader i strategi. Även situationen i Ukraina bidrog till beslutet att skjuta upp samtalen.

”Vi stod inför en situation då våra amerikanska kollegor inte bara visade sin ovilja att lyssna på våra signaler och räkna med våra prioriteringar, utan agerade också på motsatt sätt”, säger Sergej Ryabkov, Rysslands vice utrikesminister, till reportrar i Moskva. 

Innan Ryssland kom med sin förklaring anklagade företrädare för USA:s president Joe Bidens administration Ryssland för att ensidigt ha skjutit upp mötet – utan att föreslå något nytt datum.

”Det är mycket ovanligt och mycket olyckligt att ryssarna i elfte timmen har skjutit upp det här mötet som de hade sagt att de var intresserade av, sade även Daryl Kimball”, chef för den amerikanska tankesmedjan Arms Control Association, till CNN.

USA uppgav även i måndags att man är ”redo att omboka så snart som möjligt eftersom återupptagande av inspektioner är en prioritet för att upprätthålla fördraget som ett verktyg för stabilitet”.

Just inspektionsdelen irriterar Ryssland. Ryabkov hävdar att USA enbart fokuserar på att återuppta inspektionerna av Rysslands kärnvapenarsenal, medan Ryssland inte får gehör när de vill diskutera detaljer gällande antalet vapen i nedrustningsavtalet.

Ryssland har fortfarande inte föreslagit något nytt datum. 

Det var i augusti som Ryssland tills vidare stoppade de inspektioner av landets kärnvapenarsenal som nedrustningsavtalet Nya Start ger USA rätt till. Ryssland antydde att stoppet beror på västländernas sanktioner.

USA uppgav tidigare i november att man snart skulle få till stånd ett möte med Ryssland för att eventuellt återuppta inspektionerna.

Nya Start är ett bilateralt avtal mellan USA och Ryssland som ratificerades 2011 och ersatte redan existerande avtal om kärnvapen med lång räckvidd. De båda länderna kom överens om att begränsa sina utplacerade strategiska kärnvapenspetsar till 1 550 vardera.

Bara dagar innan avtalet skulle löpa ut i februari 2021 kom länderna överens om att förlänga det i ytterligare fem år.

Nedrustningsavtalet Nya Start är ett av få områden där USA och Ryssland har sagt sig vara öppna för samarbete trots kriget i Ukraina och sanktioner från väst.

Mötet i Egypten skulle ha varit det första på mer än ett år.

Innehåll från SileonAnnons

Banker behöver växla upp tempot när BNPL-marknaden växer

I takt med konsumenternas ökande efterfrågan på flexibla betaltjänster växer marknaden för Buy Now Pay Later (BNPL) snabbt runt om i världen. Samtidigt är det många banker som halkar efter i utvecklingen och riskerar att tappa marknadsandelar om de inte agerar fort.

– Vi ser att bolag som kan erbjuda BNPL-tjänster växer och tar marknadsandelar från retailbankernas kaka där konsumentkredit är en viktig del av verksamheten. Det här gör att alla internationella banker, inklusive de svenska, nu måste börja agera på konsumenternas förändrade köpbeteenden och efterfrågan, och också börja erbjuda BNPL-tjänster, menar David Larsson, vd på Sileon.  

Det pågår ett tydligt skifte på betal- och kreditmarknaden där de yngre generationerna styr efterfrågan på den digitala och flexibla upplevelsen som BNPL-lösningar tillför. Enligt en rapport från Insider Intelligence i februari 2022 väntas marknaden för BNPL-tjänster nå ett transaktionsvärde på 680 miljarder dollar globalt redan år 2025*. Det innebär en fördubbling av den marknadsstorlek man prognostiserade för några år sedan. För att hänga med i trenden bör man dock agera snabbt, något som kan vara utmanande för banker.

– Svårigheterna för bankerna är att möta den här utvecklingen själva, då många av dem sitter fast i gammal, komplex infrastruktur. Det gör att det krävs stora resurser och tunga IT-investeringar för bankerna om de själva internt ska bygga upp en BNPL-plattform, säger David Larsson. 

Kort ”time to market”

Svenska Sileon, som verkar på den internationella marknaden, erbjuder sina kunder en flexibel och innovativ BNPL-plattform. Genom plattformen kan banker få tillgång till en fullt skalbar BNPL-funktionalitet i egen regi. 

– En BNPL-tjänst måste vara flexibel och det måste gå snabbt att få ut erbjudandet till marknaden. Med vår modulära SaaS-lösning kan bankerna lansera sitt BNPL-erbjudande på endast några veckor. Vår tjänst är enkel att använda, fullt skalbar och går att anpassa med olika erbjudanden till olika kundgrupper på olika marknader och i olika länder, förklarar David Larsson. 

Till skillnad från att bygga en BNPL-plattform internt, blir det oftast betydligt snabbare, enklare och billigare för banker att använda Sileons SaaS-lösning. Då BNPL-tjänsten är fullständigt modulär kan Sileons kunder välja om de vill använda delar av den för att utöka sitt eget betalerbjudande eller satsa på en helhetslösning.

– Vi är ganska ensamma om det här erbjudandet på marknaden. Väljer man Sileon får man även en framtidssäkring på köpet, då vi ligger i framkant och ständigt utvecklar tjänsten för att hela tiden möta konsumenternas ständigt föränderliga behov. Våra kunder kan känna sig trygga i att det är det här vi kan och som vi alla verkligen brinner för, avslutar David Larsson.  

Om Sileon

Sileon är ett globalt fintech-bolag som erbjuder en innovativ SaaS-baserad Buy Now Pay Later (BNPL) funktionalitet till banker, långivare och fintechs. Med Sileons modulära SaaS-lösning får kunder snabbt tillgång till en skalbar, kostnadseffektiv och API-baserad BNPL plattform – i egen regi.

Läs mer här 

*Statistik från Insider Intelligence, publicerad 3 februari 2022

 

Mer från Sileon

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Sileon och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera