1515
Annons

Ryssland om utvidgat Nato: "Inget existentiellt hot"

Sverige och Finlands eventuella inträde i Nato ses inte som ett existentiellt hot mot Ryssland, säger Kremls talesperson Dmitrij Peskov enligt den statligt kontrollerade ryska nyhetsbyrån Ria.

Dmitrij Peskov.
Dmitrij Peskov.Foto:Alexander Zemlianichenko

Peskov upprepar samtidigt den tidigare ryska kommentaren om att ”ytterligare utvidgning av alliansen inte skulle ge större säkerhet till Europa”.

Men från Baltikum hörs desto gladare tongångar.

Estlands premiärminister Kaja Kallas kallar söndagens besked från Sveriges regeringsparti för en ”milstolpe” .

”Beskedet i dag från Sverige är en milstolpe som visar att landet stadigt är på väg mot ett medlemskap i Nato”, skriver Kallas på Twitter.

”Bra för Sverige, bra för vår region och för Europa & Nato”, fortsätter hon och skriver vidare att hon har varit kontakt med Sveriges statsminister Magdalena Andersson.

”Estland kommer att stödja er på alla vis”, löd Kallas hälsning till sin svenska kollega och hon påpekade samtidigt att Estland kan tjäna som ett bra exempel genom landets egna snabba anslutningsprocess till Nato.


Målning av Strindberg klubbad för rekordpris

Strindbergmålningen ”Våg V” har köpts för rekordpriset 83 miljoner kronor. Det är därmed det dyraste svenska konstverk som någonsin sålts på auktion.

”Våg V” signerad August Strindberg.
”Våg V” signerad August Strindberg.
”Våg V” signerad August Strindberg.
”Våg V” signerad August Strindberg.
Foto:No Byline

Auktionshuset Sotheby's har klubbat en stor oljemålning signerad August Strindberg (1849-1912) till rekordpriset 83 miljoner kronor (inklusive avgifter). Målningen ”Våg V” är utförd 1901 och är 101 gånger 69,9 centimeter stor. 

Verket ingår i en serie av nio målningar med titeln ”vågen” utförda mellan 1892 och 1902. Startpriset låg på motsvarande 25 mkr och målningen såldes i London i samband med en auktion för impressionistisk konst. 

”Det här är ett internationellt erkännande för Strindberg. Det är också det dyraste svenska konstverket som någonsin har sålts på auktion”, säger Peder Isacson, Skandinavienchef för Sotheby´s.

Målningen har ägts av bland andra skådespelaren August Falck och dramatikern Sidney Kingsley och hans hustru Madge Evans Kingsley. Säljaren vid torsdagens auktion, Jacqui Eli Safra, köpte verket 1990 av paret Kingsley. Vem köparen är är inte känt men flera internationella institutioner slogs om verket. 

Den schweiziske affärsmannen Jacqui Safra var länge ett aktat namn hos de svenska auktionshusen. Han tillhör den syrisk-schweiziske bankfamiljen Safra och är brorson till bankiren Edmond Safra som dog i slutet av 90-talet. När han kontaktade de svenska auktionshusen för att shoppa konst stod personalen i givakt med tanke på hans samlande och ekonomiska muskler. 

Jacqui Safra är även känd för att ha investerat i Encyclopedia Britannica, Merriam-Webster och flera Woody Allenfilmer.  Men sedan några år tillbaka har storsamlaren hamnat i ekonomisk knipa, vilket har tvingat fram försäljningen av hans konst. 

 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?