Ryssland och Kina stärker banden med gigantisk pipeline

HONGKONG. En massiv gas-pipeline mellan Ryssland och Kina har öppnats. Projektet är det största någonsin för Ryssland, och visar på stärkta geopolitiska band mellan Moskva och Peking.

Kinas president Xi Jinping och Rysslands president Vladimir Putin.
Kinas president Xi Jinping och Rysslands president Vladimir Putin.Foto:Maxim Shipenkov

Ryska och kinesiska ingenjörer öppnade på måndagen kranarna för en gigantisk ny pipeline och rysk naturgas började flöda in i norra Kina. Den 3.000 kilometer långa gasledningen, kallad Power of Siberia, invigdes av ländernas båda presidenter, Vladimir Putin och Xi Jinping, via videokonferens och ses av bedömare som ett betydelsefullt geopolitiskt handslag.

”Det är en fantastisk dag, en verkligen historisk händelse. Inte bara för den globala energimarknaden utan för oss och för er, för Ryssland och Kina”, sa Vladimir Putin. 

Avtalet, som ryska energijätten Gazprom tecknade med kinesiska statsägda China National Petroleum Corporation (CNPC) år 2014, har en löptid på 30 år och beräknas vara värt motsvarande 3.800 miljarder kronor.

För Ryssland innebär det ökad access till världens mest energitörstiga land. Vid år 2024 väntas Kina stå för 40 procent av världens efterfråga på naturgas, enligt en rapport av organisationen International Energy Agency. Kinas konsumtion av naturgas ökade med 18 procent förra året.

För Ryssland innebär det också drastiskt minskat beroende av försäljning till Europa, och minskad sårbarhet för västerländska sanktioner.

Men framför allt innebär den nya pipelinen starkare geopolitiska och ekonomiska band mellan Peking och Moskva, vilket i förlängningen utmanar USA:s globala roll, enligt bedömare.

”I år har USA och några andra länder i väst ökat sin inblandning i interna angelägenheter i Kina och Ryssland, hotat den nationella säkerheten i båda länderna och hindrat ekonomisk och social utveckling”, sa Xi Jinping och framhöll att Kina och Ryssland ska ge varandra stöd i ”rådande komplexa internationella situation”, enligt statskontrollerade nyhetsbyrån Xinhua.

”Ingen makt kan stoppa det kinesiska folkets och nationens frammarsch.”

Kina och Ryssland har också tidigare signalerat att göra mer affärer i yuan, och på så sätt minska ländernas beroende av den amerikanska dollarn. Även Iran, Turkiet och Pakistan har uppgett att de vill minska dollarberoendet. 

Andrew Hill, chef vid energianalyshuset S&P Global Platts, skrev nyligen att Rysslands position som leverantör av naturgas aldrig varit starkare. Ryssland sitter på 20 procent av världens tillgång av naturgas, och står för 17,3 procent av produktionen.

”Genom att positionera sig mellan den europeiska marknaden i väst, och snabbt växande gashungriga Kina i öst, har Ryssland inte bara skapat en ny intäktskanal utan garderat sina risker och stärkt sin strategiska position”, skriver han. 


Innehåll från HuaweiAnnons

”Tekniken är på väg att göra affärsresandet överflödigt”

Mycket pekar på att affärsresandet kommer att fortsätta minska även efter pandemin. 

Det ställer krav på företagen att accelerera utvecklingen av sina digitala mötesrum – och ta det smarta kontoret till nästa nivå.  

Så kan smartare teknik göra ditt kontor mer effektivt 

I en global undersökning bland resenärer som det amerikanska managementkonsultbolaget Oliver Wyman gjorde förra våren svarade 27 procent att de planerar att resa mindre i jobbet i framtiden. När samma fråga ställdes i höstas hade siffran stigit till 43 procent, vilket visar på en insikt om att många av de affärsresor som görs i vanliga fall egentligen är onödiga. För varför ska man resa kors och tvärs över världen när det funkar lika bra att mötas i ett digitalt sammanhang? 

Det skulle i så fall vara för att slippa teknik som inte håller måttet. Flera av de som medverkade i undersökningen ansåg inte att telekonferenser var ett effektivt sätt att sköta affärer på, och de såg det inte heller som ett bra verktyg för att bygga nya affärsrelationer. Alla som deltagit i en telekonferens med dåligt ljud och undermålig bildkvalitet skulle nog hålla med om detta. 

Som att mötas ansikte mot ansikte

En förutsättning för att företagen ska kunna ersätta affärsresor med digitala träffar borde därför vara att använda teknik som gör det möjligt att mötas som i verkliga livet. Det är något som Huawei tagit fasta på med IdeaHub – ett produktivitetsverktyg för det smarta kontoret.  

– Pandemin har för alltid förändrat hur människor kommunicerar med varandra. Med IdeaHub vill vi hjälpa våra kunder att uppnå det mest effektiva sättet för kommunikation i både online- och offline-möten. När de inte har någon annan kommunikationsmetod än telekonferens, ser vi till att de kan interagera som om de var på samma plats. Detta med hjälp av vår avancerade ljud- och videoteknik samt sömlösa whiteboard-upplevelse, förklarar Johan Eriksson, Cloud & AI Business Manager på Huawei. 

Fokus på enkelhet

IdeaHub tillhör Huaweis intelligenta kommunikationsproduktserie, som är baserad på mer än 20 års audiovisuell forskning och utveckling. IdeaHub-seriens produkter är skapade ur en ökad efterfrågan på effektivare kommunikation och framväxten av teknologier som moln och artificiell intelligens – som har lett till en ny era av smarta kontor, där man kan arbeta när som helst, var som helst. En viktig del i utvecklingen av IdeaHub har varit att göra den så enkel som möjligt att använda. 

– Vi integrerade en professionell videokonferenskamera och mikrofonuppsättning i IdeaHub och gjorde den vacker och enkel. Dubbla operativsystem gör det också lätt för användarna att nå alla sina kunder på olika typer av plattformar med en enhet. Fem olika trådlösa delningsmetoder, AI-driven kamera, mikrofon och whiteboard gör tekniken okomplicerad och lättillgänglig. 

För att deras kunder ska slippa problemet med teknik som inte beter sig som den ska, har Huawei gjort IdeaHub så pass tillförlitlig att den kan hantera upp till 30 procents paketförlust under ett videomöte. 

– Andra avancerade teknologier som speaker tracking samt text- och  formigenkänning är alla tillgängliga genom ett enkelt klick. Detta i syftet att förbättra möteseffektiviteten och förhindra att tekniken tar huvudrollen och distraherar deltagarna från mötet. 

Miljöperspektivet 

Tittar man på IdeaHub utifrån ett större perspektiv, tror Johan Eriksson att den här typen av teknik i längden även kommer att ha en positiv inverkan på miljön. 

– Eftersom IdeaHub gör onlinemöten lika effektiva som att mötas ansikte mot ansikte, tror jag att vi inte längre kommer att ha något stort behov av att resa i arbetet. På så sätt bidrar tekniken till minskad klimatpåverkan. 

Så kan smartare teknik göra ditt kontor mer effektivt 

 

Mer från Huawei

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Huawei och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?