ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Ryssland och Kina stärker banden med gigantisk pipeline

  • Kinas president Xi Jinping och Rysslands president Vladimir Putin. Foto: Maxim Shipenkov

HONGKONG. En massiv gas-pipeline mellan Ryssland och Kina har öppnats. Projektet är det största någonsin för Ryssland, och visar på stärkta geopolitiska band mellan Moskva och Peking.

Ryska och kinesiska ingenjörer öppnade på måndagen kranarna för en gigantisk ny pipeline och rysk naturgas började flöda in i norra Kina. Den 3.000 kilometer långa gasledningen, kallad Power of Siberia, invigdes av ländernas båda presidenter, Vladimir Putin och Xi Jinping, via videokonferens och ses av bedömare som ett betydelsefullt geopolitiskt handslag.

”Det är en fantastisk dag, en verkligen historisk händelse. Inte bara för den globala energimarknaden utan för oss och för er, för Ryssland och Kina”, sa Vladimir Putin. 

Avtalet, som ryska energijätten Gazprom tecknade med kinesiska statsägda China National Petroleum Corporation (CNPC) år 2014, har en löptid på 30 år och beräknas vara värt motsvarande 3.800 miljarder kronor.

För Ryssland innebär det ökad access till världens mest energitörstiga land. Vid år 2024 väntas Kina stå för 40 procent av världens efterfråga på naturgas, enligt en rapport av organisationen International Energy Agency. Kinas konsumtion av naturgas ökade med 18 procent förra året.

För Ryssland innebär det också drastiskt minskat beroende av försäljning till Europa, och minskad sårbarhet för västerländska sanktioner.

Men framför allt innebär den nya pipelinen starkare geopolitiska och ekonomiska band mellan Peking och Moskva, vilket i förlängningen utmanar USA:s globala roll, enligt bedömare.

”I år har USA och några andra länder i väst ökat sin inblandning i interna angelägenheter i Kina och Ryssland, hotat den nationella säkerheten i båda länderna och hindrat ekonomisk och social utveckling”, sa Xi Jinping och framhöll att Kina och Ryssland ska ge varandra stöd i ”rådande komplexa internationella situation”, enligt statskontrollerade nyhetsbyrån Xinhua.

”Ingen makt kan stoppa det kinesiska folkets och nationens frammarsch.”

Kina och Ryssland har också tidigare signalerat att göra mer affärer i yuan, och på så sätt minska ländernas beroende av den amerikanska dollarn. Även Iran, Turkiet och Pakistan har uppgett att de vill minska dollarberoendet. 

Andrew Hill, chef vid energianalyshuset S&P Global Platts, skrev nyligen att Rysslands position som leverantör av naturgas aldrig varit starkare. Ryssland sitter på 20 procent av världens tillgång av naturgas, och står för 17,3 procent av produktionen.

”Genom att positionera sig mellan den europeiska marknaden i väst, och snabbt växande gashungriga Kina i öst, har Ryssland inte bara skapat en ny intäktskanal utan garderat sina risker och stärkt sin strategiska position”, skriver han. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer