1515
Annons

Ryssland kräver stopp för Sidas verksamhet

Ryssland vill att biståndsmyndigheten Sida och Svenska institutet omedelbart ska upphöra med sin verksamhet i landet, annars riskerar svenska diplomater att utvisas. Det skriver ryska utrikesdepartementet på sin hemsida, enligt Ekot i Sveriges Radio.

Foto:Alexander Zemlianichenko

Departementet kritiserar att Sida och Svenska institutet stoppat allt stöd till statliga och offentliga aktörer i Ryssland efter anfallskriget på Ukraina. Sida och Svenska institutet fokuserar numera på att ”destabilisera det ryska samhället”, skriver UD i uttalandet.

Svenska institutet uppger för Ekot att myndigheten känner till uppgifterna och att man har en dialog med svenska UD om vad det innebär.

USA:s representanthus har klubbat stort reformpaket

USA:s representanthus godkänner ett stort reformpaket som kongressens andra kammare, senaten, klubbade i slutet av förra veckan.

Foto:Susan Walsh

”I dag vann det amerikanska folket. Särintressen förlorade”, skriver president Joe Biden på Twitter, och tillägger att han ska underteckna lagen nästa vecka, vilket innebär att den träder i kraft.

Förslaget innebär bland annat klimatsatsningar och högkostnadsskydd på vissa läkemedel. Satsningarna bekostas – och mer därtill – genom minimiskatter för storföretag och skatt på företag som återköper egna aktier.

Från Kanadas håll kommer tummen upp, via handelsminister Mary Ng. Hon beskriver det som en diplomatisk seger. Ett tidigare delförslag innebar att skattelättnader för elbilar bara skulle gälla fordon som byggts av fackanslutna arbetare i USA, vilket skulle göra det svårare för kanadensiska tillverkare att vara konkurrenskraftiga.

Det klubbade förslaget ser dock ut att innebära att även kanadensiska bilar omfattas.

”Kanada och USA kommer att fortsätta att bekämpa klimatförändringarna tillsammans, skapa jobb tillsammans och tillverka bilar tillsammans – som vi gjort de senaste 100 åren”, skriver Ng i ett uttalande.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera