1515

Ryssland kallar hem ambassadör efter Bidens mördaranklagelser

Rysslands president Vladimir Putin är en mördare. Det konstaterar den amerikanske presidenten Joe Biden i en intervju med ABC News.

Ryssland kallar hem sin ambassadör i Washington och varnar för ”irreparabla försämringar” i ländernas relation.

USA:s president Joe Biden.
USA:s president Joe Biden.Foto:Patrick Semansky

I intervjun med ABC News sade Biden bland annat att han inte tror att den ryske presidenten har en själ. Han fick sedan frågan om huruvida han håller med om att Putin är ”en mördare”.

”Det gör jag”, slog den amerikanske presidenten fast. 

En amerikansk underrättelserapport konstaterade i tisdags att Putin minst har godkänt men sannolikt även styrt ryska försök att undergräva Bidens kampanj genom ”missledande och ogrundade påståenden” som indirekt syftade till att hjälpa Donald Trump.

Rapportens slutsatser kan komma att leda till amerikanska sanktioner riktade mot Moskva redan nästa vecka, enligt tre källor som nyhetsbyrån Reuters hänvisar till.

”Han kommer att få betala ett pris. Ni kommer att få se snart”, sade Biden till ABC med syftning på Rysslands president Vladimir Putin.

Ryssland har kallat anklagelserna om valpåverkan grundlösa. 

På onsdagen kallade Ryssland hem sin ambassadör i Washington för konsultationer.

Det sker i syfte att ”analysera vad som bör göras och hur man ska gå vidare med avseende på banden med USA”, skriver ryska utrikesdepartementet i ett uttalande.

Ryssland tillägger att Kreml strävar efter att undvika ”irreparabla försämringar” i relationerna mellan länderna, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

I intervjun med Joe Biden konstaterade presidenten utöver den fräna kritiken mot Putin att det finns områden där det ligger i Rysslands och USA:s gemensamma intresse att samarbeta, som förlängningen av Nya startavtalet som syftar till att begränsa antalet kärnvapen.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?