1515
Annons

Ryssland har lämnat Ormön

Ryssland lämnar Ormön i Svarta havet.

”Kaboom! Inga ryska styrkor på Ormön längre”, skriver ukrainska regeringsrådgivaren Andrij Jermak på Twitter.

Foto:Mostphotos

Enligt Rysslands försvarsdepartement är tillbakadragandet en ”gest för att visa god vilja” och att det öppnar för att börja transportera de tusentals ton spannmål som suttit fast i Ukraina på grund av kriget.

Det ryska ockupationsstyret i södra Ukraina har även uppgett att 7 000 ton spannmål lämnat hamnen i Berdjansk, mellan Mariupol och Melitopol, men uppgifterna har ännu inte bekräftats av någon oberoende part. 

Ukraina sade i juni att landet genomfört en lyckad attack mot ett ryskt bogseringsfartyg i Svarta havet, som enligt det brittiska försvarsdepartementet levererade vapen och personal till Ormön i Svarta havet. Ryssland har, enligt brittisk underrättelse, haft svårt att få stöd till styrkorna som ockuperat Ormön.

Enligt Ukrainas militär lämnade ryssarna ön efter att under natten ha attackerats av robotar och artilleribeskjutning.

Ormön intogs av ryska styrkor under krigets första dagar. Det är en strategiskt viktig plats i Svarta havet, eftersom den ligger nära hamnstaden Odessa och skulle kunna användas som utgångspunkt för en attack mot staden. Ukraina har genomfört intensiva attacker mot ön sedan den belägrades. 

I staden Lysytjansk, som blivit fokus för Rysslands offensiv sedan dess tvillingstad Sievjerodonetsk nyligen föll, pågår tungt bombardemang.

”Det är svårt att hitta en säker plats i staden”, säger Luhanskregionens guvernör Serhij Hajdaj på Telegram.

Enligt Hajdaj lägger Ryssland nästan alla sina krafter på att inta staden.

Rysslands försvarsdepartement säger att man har 6 000 ukrainska krigsfångar frihetsberövade. Antalet har inte bekräftats av oberoende instanser.

Fortsatta tågförseningar efter ovädret

Tågtrafiken fortsätter att gäckas av det oväder som förra veckan drog över Sverige.

Foto:Janerik Henriksson/TT

I Töreboda i Västergötland pågår fortfarande reparationsarbeten efter att ett bortblåst tak rev ner en kontaktledning, vilket leder till förseningar på mellan 15–20 minuter sträckan Göteborg–Stockholm och lokal trafik.

Sedan i natt är ett av tre spår åter öppet för trafik.

”Men på en sträcka är det hastigheten sänkt till 70 kilometer i timmen för att skydda dem som arbetar intill”, säger Trafikverkets pressinformatör Emanuel Alvarez.

Samtliga spår väntas åter vara i bruk tidigt onsdag morgon.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera