1515
Annons

Ryssland byter befälhavare och hämtar soldater

Attacker mot civila, likt den mot tågstationen i Krematorsk där ett femtiotal personer dödades, fortsätter att prägla kriget enligt västerländsk underrättelse.

Samtidigt uppges Ryssland byta befälhavare och omgruppera sina styrkor för att inta staden Charkiv.

Vladimir Putin till vänster och nya befälhavaren Aleksandr Dvornikov till höger. Bild från 2020.
Vladimir Putin till vänster och nya befälhavaren Aleksandr Dvornikov till höger. Bild från 2020.Foto:Alexei Druzhinin

Den ryska invasionen fått en ny, erfaren befälhavare i form av generalen Aleksandr Dvornikov, enligt uppgifter till BBC.

Han har tidigare lett ryska styrkor i Syrien och enligt en källa tillsätts han i ett försök att öka koordineringen mellan styrkorna.

60-årige Dvornikov har tidigare utnämnts till Ryska federationens hjälte, den finaste hedersutmärkelsen som kan tilldelas en rysk medborgare. Han har flera andra utmärkelser och en lång militär karriär bakom sig som går tillbaka till Sovjettiden. Enligt källan kan man vänta sig att samordningen mellan de ryska styrkorna kommer öka framöver.

Ryska attacker mot civila, likt den i Kramatorsk under fredagen då minst 52 personer varav fem barn dödades i en robotattack mot järnvägsstationen, fortsätter att prägla kriget enligt det brittiska försvarsdepartementet.

På plattformarna syntes såväl gosedjur som packade väskor.

”Det hände vid 10.30 och vid den tiden fanns omkring 4000 personer på stationen, väntande på det första tåget”, säger stadens borgmästare Oleksander Hontjarenko till BBC.

Han tillägger att det inte finns några militära mål i närheten.

”Det här är ännu ett ryskt krigsbrott där alla inblandade kommer att hållas ansvariga”, säger Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i ett videosänt tal.

Världsledare har redan fördömt attacken, konstaterar han. Nu krävs ett kraftigt och enat svar från omvärlden.

Enligt generalmajor Kyrylo Budanov, chef för ukrainska försvarets underrättelseenhet, omgrupperar nu ryska soldater för att snart avancera mot Charkiv, Ukrainas näst största stad.

”De hämtar ytterligare styrkor i Belgorod (nära gränsen i västra Ryssland) för att kompensera förlusterna i Ukraina”, säger Budanov till CNN.

Ryska styrkor fokuserar enligt brittisk underrättelse främst på Donbass-regionen, hamnstäderna Mariupol och Mykolajiv, och förstärkning väntas även i luften i södra och östra Ukraina.

”Planen är först och främst att avancera mot Charkiv. De kommer försöka göra slut på Mariupol och enbart efter det kommer de att försöka avancera mot Kiev”, säger Budanov.

Ryssland verkar dock ha problem med att etablera en landkorridor mellan Krimhalvön och Donbass-regionen på grund av motstånd från ukrainska styrkor, enligt Storbritanniens försvarsdepartement.


Strateg spår studs – sex tillväxtaktier att fiska i raset

Stockholmsbörsen steg i förra veckan och bröt en fem veckor lång nedgångssvit. 

Nu är förutsättningarna goda för en uppstuds, enligt Swedbanks Martin Hallström som lyfter fram sex pressade tillväxtaktier att plocka upp i raset.

”Precis som tidvattnet lyfter alla båtar kommer också flertalet aktier kunna följa med uppåt i en sådan här motreaktion.”

Samtidigt varnar marknadsstrategen för nya tvåsiffriga börsfall senare i år och pekar ut de viktigaste nivåerna på OMXS30 att hålla koll på.

Martin Hallström, marknadsstrateg på Swedbank.
Martin Hallström, marknadsstrateg på Swedbank.Foto:Colourbox/Press

Från coronabotten i mars 2020 till toppen i början av 2022 steg Stockholmsbörsen över 120 procent. Uppgångsfasen bröts i februari då storbolagsindexet OMXS30 föll ner under 2.200 punkter och nu befinner sig den svenska börsen i en rekylfas, enligt Swedbanks marknadsstrateg Martin Hallström.

”Jag ser inte att det finns några signaler som säger att en balans mellan köpare och säljare har nåtts. Min vy är att det kommer krävas ytterligare prisnedgångar innan vi når den balansen”, säger han.

Stockholmsbörsen steg drygt 2 procent i förra veckan och bröt därmed en fem veckor lång nedgångssvit. Sedan årsskiftet har breda OMXSPI rasat över 20 procent och enligt Swedbanks svenska ”Fear and greed”-index, som likt CNN:s amerikanska motsvarighet mäter rädsla och girighet på börsen, råder extrem rädsla i marknaden. 

”Efter den sättning som skett är folk nu måna om att skydda den avkastning de erhållit i uppgången. Detta innebär att om, eller när, det kommer rekyler kommer många att passa på att sälja eftersom man kommer att känna att man fått en andra chans. Detta kommer i sin tur skapa ett förhöjt utbud i marknaden som för en tid framöver kommer att hämma större uppgångssekvenser”, säger Martin Hallström.

Marknadsstrategen har sedan februari i år varit skeptisk till börsen och han tror inte att Stockholmsbörsen nått en större botten ännu. Men förutsättningarna är goda för en uppstuds som kan vara köpvärd för den kortsiktige investeraren, menar Martin Hallström.

”Vill man vara aktiv kan man absolut fundera på att vara med och kapitalisera på en sådan uppgångssekvens. Men jag har inga som helst indikationer eller signaler på att rekylfasen ska vara helt färdigställd ännu.”

Vad talar för att börsen ska studsa uppåt nu?
”Vi har fått indikation om att det är högst utmattade nivåer av rädsla i marknaden. Jag tror att det finns rätt goda förutsättningar för en materiell motreaktion och det beror inte på att någonting egentligen nytt behöver komma in i marknaden som ska driva den uppgången, utan det är mer av att sentimentet nu är utmattat på nedsidan och att det kommer komma en naturlig jämviktspendling där de här sentimentsnivåerna neutraliseras.”

Enligt Martin Hallström ska så kallade ”björnmarknadsrallyn” i första hand ses som bra tillfällen att öka likviditeten. Hans tekniska analys pekar på att vi kommer att få en lägre botten senare i år och han pekar ut 1.835–1.865 och 1.700–1.720 punkter som kritiska stödnivåer på OMXS30.

”Huvudtesen är att vi i första hand kommer att behöva nå nivåer kring 1.835–1.865 för att balans ska kunna nås i marknaden, men det förutsätter att den kapitalomsättning som krävs drar ut lite på tiden. Det är ett alternativ som är reellt och som finns på bordet.”

”Det andra alternativet är att vi kommer behöva komma ner mot 1.700–1.720 och då har vi en nedgång på 12-15 procent från nuvarande nivåer. Jag ser det inte som att det är skrivet i sten, utan man får vara lite flexibel. Bryter vi ner under 1.835-stödet, då öppnar det dock upp för förnyat utbud som gör att vi pressas ner till 1.700.”

Strategen spår att Stockholmsbörsen kommer att slå i botten någon gång mellan juni och september i år – mest troligt att det sker i den senare delen av tidsspannet.

”Det är först då vi kommer nå den här balansen mellan köpare och säljare som jag pratar om. Så länge vi har den strukturella rädslan i marknaden ser jag inte att det är värdering, makro eller nyheter som kommer kunna skapa en stabilitet i marknaden. Stabilitet får vi först när det blir balans mellan köpare och säljare.”

Stigande långräntor har framför allt fått högt värderade tillväxtbolag på fall. Men nu ser Martin Hallström tecken på att kraften i ränteuppgången avtar och att långräntorna nått nivåer varifrån ”reverseringar historiskt har skett”. Det skulle i så fall kunna ge förutsättningar för en rejäl skjuts uppåt på börsen för de pressade tillväxtbolagen.

”Är man väldigt aktiv kan det vara läge att vara med på en eventuell uppstuds. Precis som tidvattnet lyfter alla båtar kommer också flertalet aktier kunna följa med uppåt i en sådan här motreaktion”, säger Martin Hallström.

Strategen lyfter fram Hexagon, BHG och Nent som tre köpvärda tillväxtaktier på den svenska börsen. Danska medicinteknikbolagen Coloplast och GN Store Nord samt norska mediekoncernen Schibsted är det också läge att bottenfiska i, anser han.

”Många tillväxtaktier har blivit väldigt nedåtpressade men de här bolagen tror jag kommer att gynnas om vi får fart på tillväxtsektorn igen.”

Baserat på analyserna och riktkurserna som Kepler Cheuvreux gjort på uppdrag av Swedbank har Schibsted, Nent och GN Store Nord uppsidor på över 100 procent (se sammanställning nedan).

Martin Hallström bjuder också på ett sjunde aktietips i form av norska rederikoncernen Wallenius Wilhelmsen. För den som vill rida på momentum-vågen är det ”en aktie väl värd att hålla ögonen på”, säger Martin Hallström. 

”Aktien har gått starkt i år men har nu konsoliderat sedan i februari och där ser förutsättningarna goda ut för att utbrottet kommer ske på ovansidan.”

Swedbank har köprekommendation på samtliga nämnda aktier och ”det är bra case även på lång sikt”, menar Martin Hallström.

”Det här är bolag som vi strukturellt tycker är intressanta och köpvärda. Men med tanke på att trenderna är ned fortfarande gäller det att ha god riskhantering om man väljer att ta den här typen av positioner om man handlar med en mer kortsiktig placeringshorisont. Trenden är fortfarande strukturellt fallande.”

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?