Annons

Ryssland avstår kärnvapensamtal – USA missnöjt

Ryssland skjuter upp de planerade samtalen med USA om kärnvapennedrustning – utan att ge någon förklaring.

Rysslands president Vladimir Putin och USA:s president Joe Biden.
Rysslands president Vladimir Putin och USA:s president Joe Biden.Foto:Gavriil Grigorov, Evan Vucci

Meningen var att samtalen skulle äga rum i Egypten mellan den 29 november och den 6 december.

”Händelsen är uppskjuten till ett senare datum”, sade en talesperson för det ryska utrikesdepartementet, till den statskontrollerade ryska nyhetsbyrån Tass på måndagen.

Några ytterligare detaljer gavs inte. 

Nu anklagar företrädare för USA:s president Joe Bidens administration Ryssland för att ensidigt ha skjutit upp mötet, skriver CNN. 

”Den ryska sidan informerade USA om att Ryssland ensidigt har skjutit upp mötet och förklarade att man skulle föreslå nya datum”, säger en talesperson för USA:s UD i ett uttalande.

”Det är mycket ovanligt och mycket olyckligt att ryssarna i elfte timmen har skjutit upp det här mötet som de hade sagt att de var intresserade av”, säger även Daryl Kimball, chef för den amerikanska tankesmedjan Arms Control Association, till CNN.

Något nytt datum har inte heller bestämts. USA uppger att man är ”redo att omboka så snart som möjligt eftersom återupptagande av inspektioner är en prioritet för att upprätthålla fördraget som ett verktyg för stabilitet”. 

Det var i augusti som Ryssland tills vidare stoppade de inspektioner av landets kärnvapenarsenal som nedrustningsavtalet Nya Start ger USA rätt till. Ryssland antydde att stoppet beror på västländernas sanktioner.

USA uppgav tidigare i november att man snart skulle få till stånd ett möte med Ryssland för att eventuellt återuppta inspektionerna.

Nya Start är ett bilateralt avtal mellan USA och Ryssland som ratificerades 2011 och ersatte redan existerande avtal om kärnvapen med lång räckvidd. De båda länderna kom överens om att begränsa sina utplacerade strategiska kärnvapenspetsar till 1.550 vardera.

Nedrustningsavtalet Nya Start är ett av få områden där USA och Ryssland har sagt sig vara öppna för samarbete trots kriget i Ukraina och sanktioner från väst.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera