1515
Annons

Ryssland anklagas för cyberattacker mot vaccinforskare

Hackergrupper med stöd av ryska och nordkoreanska staten angriper universitet och läkemedelsbolag världen över för att få tag på värdefull vaccinforskning. Det skriver Microsoft i ett blogginlägg.

Foto:Luca Bruno

Det är dels den ryska hackergruppen Strontium och dels två nätverk som Microsoft kallar Zinc och Cerium, kopplade till Nordkorea, som ligger bakom angreppen. Under de senaste månaderna har målen varit läkemedelsbolag och vaccinforskare i Kanada, USA, Frankrike, Indien och Sydkorea.

Microsoft namnger inte de utsatta bolagen men uppger att de är direkt inblandade i utvecklingen av vaccin, och att flera av dem utför kliniska tester.

Angriparna använder sig av olika metoder för att ta sig in i skyddade it-system. Strontium försöker ta sig in via personliga konton med ”tusentals eller miljoner” försök. Zinc och Cerium riktar i stället in sig på nyckelpersoner och försöker komma över inloggningsuppgifter genom att utge sig för att vara exempelvis WHO-medarbetare eller komma med ett jobberbjudande.

Av blogginlägget från Microsoft framgår också att vissa attacker har lyckats ta sig igenom cyberförsvaret. ”Vi har meddelat alla organisationer som har angripits, och när attacker har lyckats har vi erbjudit vår hjälp”, skriver it-bolaget.

Tidigare har amerikanska myndigheter anklagat kinesiska grupper för att ligga bakom cyberattacker mot vaccintillverkare.


Inga nya bilar såldes i Shanghai i april

Foto:Andy Wong

Besluten att stänga ned metropolen Shanghai ledde till att inte en enda ny bil såldes i 25-miljonersstaden under april. Det framgår av ett uttalande från Shanghai Automobile Sales Trade Association, rapporterar CNN.

På nationell nivå sjönk nybilsförsäljningen med 46 procent till 1,2 miljoner bilar - vilket är den sämsta aprilmånaden på ett decennium. 

Nedstängningarna har nu varit aktiva i cirka 7 veckor, men ska lyftas i början av juni.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?