Ryssland anklagar USA för upptrappning efter robottest

Ryska regeringen anklagar USA för att öka den militära spänningen mellan länderna genom måndagens provskjutning av en medeldistansrobot. Testet av kryssningsroboten sker bara några veckor efter det att USA dragit sig ur nedrustningsavtalet INF.

Foto:Scott Howe/U.S. Defense Department/AP

”Det är beklagligt. USA har uppenbarligen slagit in på en kurs av militär upptrappning. Vi kommer inte att reagera på provokationer”, säger Rysslands vice utrikesminister Sergej Ryabkov till den statliga nyhetsbyrån Tass.

Roboten sköts upp från en ö utanför Kaliforniens kust.

INF-avtalet slöts mellan USA och dåvarande Sovjetunionen 1987 och stipulerade att landbaserade medeldistansrobotar med räckvidder mellan 500 och 5.500 kilometer skulle avskaffas. 

USA lämnade avtalet i början av augusti med hänvisning till att Ryssland brutit mot det. Ryssland nekar till detta och har svarat med att också dra sig ur.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?