Ryssen kräver Ikea på halva koncernvinsten

Ingvar Kamprads möbelkedja Ikea krävs på 18 miljarder kronor av den ryske affärsmannen Konstantin Ponomarjov. Beloppet motsvarar en halv årsvinst för hela Ikea-koncernen, skriver Expressen.

Ingvar Kamprad.
Ingvar Kamprad.Bild:TT

Vid tiden för Ikeas etablering i Sankt Petersburg var elnätet ännu inte utbyggt till platserna där möbeljätten valde att bygga två varuhus. Ikea valde då att hyra elgeneratorer av Konstantin Ponomarjov.

Kostnaden för elgeneratorerna var 150 miljoner kronor per månad under 2007 och 2008. Ikea betalade 20 procent av hyran kontant - de resterande 80 procenten, inklusive en årsränta på 37 procent, skulle Ponomarjov få när bolaget hade fått el genom stadselnätet.

Utbyggnaden av elnätet försenades och Ikeas skuldberg växte. Under perioden 2009-2010 hyrde Ikea elgeneratorer av ett annat bolag, samtidigt som bolaget tog Ponomarjovs generatorer i beslag.

Ikea gjorde slutligen upp med Ponomarjov år 2010 för att reglera skulden för perioden 2007-2008. Resultatet blev att den ryske affärsmannen fick 800 miljoner dollar, motsvarande cirka 7,3 miljarder kronor i dagens penningvärde. Ikea vägrade dock att betala hyra för de 18 månader då Ponomarjovs elgeneratorer var i möbeljättens beslag.

Hyran med ränta för de 18 månaderna var då fem miljarder kronor. Ponomarjov uppger att han har erbjudit Ikea en 70-procentig hyresrabatt, något som ska ha avvisats av bolaget.

Sex år senare har skulden med räntor och avgifter vuxit till 18 miljarder kronor. Men enligt Ponomarjov ska skulden räknas om till 2010 års penningvärde, vilket skulle innebära att skulden uppgår till drygt 30 miljarder kronor. Det motsvarar hela Ikea-koncernens årsvinst.

En domstol i Ryssland beslutade nyligen att frysa 1,3 miljarder kronor på bankkonton som tillhör Ikea, som en del i domstolsprocessen mellan bolaget och Ponomarjov. Beslutet hävdes några dagar senare.

Ikea har lagt locket på om processen i Ryssland. Lars-Johan Jarnheimer, styrelseordförande för Ingka Holding, som är moderföretaget i koncernen, säger i en kommentar att "Det pågår en juridisk process, sen får vi se vem som har rätt och fel".

Ponomarjov skrev flera avtal med Ikeas förre Rysslandschef, Per Kaufmann, som idag är chef för Mediamarkt i Sverige.

"Jag har inga kommentarer om Ryssland överhuvudtaget, jag har fått lova Ikea det", säger Kaufmann i en kommentar och medger samtidigt att han har undertecknat att sekretessavtal med Ikea.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från FlirAnnons

De utvecklar morgondagens spjutspetsteknologi

Caroline Dahlqvist, Production Engineer och Linnea Iversen, Customer Support Representative på FLIR.
Caroline Dahlqvist, Production Engineer och Linnea Iversen, Customer Support Representative på FLIR.Foto:Adrian Beck

Ung spetskompetens säkerställer att FLIR Systems ligger i absolut framkant, i utvecklingen av bolagets världsledande produkter. Caroline Dahlqvist och Linnea Iversen berättar mer om vardagen på den teknikintensiva arbetsplatsen i Täby.  

Snabb teknisk utveckling har ökat efterfrågan på ingenjörer på arbetsmarknaden. Men så kom coronapandemin och ställde till det för många nyexaminerade civilingenjörer. Helt plötsligt behövde dessa konkurrera med personer med lång erfarenhet som petats från sina jobb på grund av pandemin. Den här bilden känner Caroline Dahlqvist igen sig i. Vändningen blev en arbetsintervju med FLIR Systems.

– När jag hade tagit examen upplevde jag att det var väldigt svårt att hitta en öppning. Jag fick höra från flera företag att jag hade en intressant profil men att jag konkurrerade med folk som hade 20 års erfarenhet. Men FLIR gick mer på personlighet än på meriter och var villiga att satsa på en grön person, säger hon.

Kunskapsutbyte mellan nya och erfarna

FLIR Systems är världsledande inom utveckling och produktion av termiska kameror, värmesikten och mörkerkikare. Sedan en månad tillbaka är Caroline Dahlqvist Production Engineer, eller mjukvaruingenjör inom produktion, på FLIR. Hon berättar att hennes roll är väldigt varierad, och det finns mycket att lära. Här stöttar kollegorna med längre erfarenhet och bidrar med kunskap. 

Samma samspel mellan nya och erfarna medarbetare återfinns även på kundserviceavdelningen, berättar Linnea Iversen som är Customer Support Representative på FLIR. Hon kommer från en säljbakgrund inom företagslarm och kontorsmaterial, så att jobba på ett teknikintensivt företag som FLIR innebär en hel del nya perspektiv.

– Eftersom jag bor i närheten har jag i tio års tid gått förbi FLIR:s kontor och varit nyfiken på vad det här företaget gör. Nu har jag jobbat här i ungefär tre månader och redan fått lära mig otroligt mycket om IR-teknik och om branschen i stort tack vare mina kunniga kollegor, säger Linnea Iversen. 

”Min styrka är att jag aldrig tidigare varit i den här miljön”

Hennes roll som Customer Support Representative handlar om kundtjänst och logistik. Parallellt med sitt arbete läser Linnea Iversen även en kurs inom logistik. Hon håller med Caroline Dahlqvist om att FLIR inte bara gick på befintliga meriter på CV:t, utan också såg till utvecklingspotential och personliga kvaliteter. 

– Jag fick höra under rekryteringsprocessen att min styrka är att jag aldrig varit i den här typen av miljö tidigare, jag har förmåga att se saker och ting med nya ögon. Jag upplever att FLIR inte kräver att man har alla verktyg på plats, utan allting handlar om det man lär sig som anställd, säger Linnea Iversen.

Både hon och Caroline Dahlqvist ser fram emot att få utvecklas inom sina nya jobbpositioner på FLIR. Caroline Dahlqvist är glad över att få starta sin yrkesbana på ett stabilt företag där medarbetarna verkar trivas och stannar länge. 

– Här finns kollegor som har samlat på sig otroligt mycket kunskap kring produktutveckling och testning under årens lopp, och i takt med att ny teknik tillkommer får vi hela tiden nya saker att sätta oss in i. Jag ser verkligen fram emot att få arbeta mitt i smeten där allting händer, säger hon.

Fakta om FLIR Systems

FLIR grundades 1978. Målet från start har varit att utveckla världsledande produkter inom infraröd termografering. Portfolion är bred och har en rad olika användningsområden inom industri, försvar och forskning för att nämna några exempel. FLIR:s produkter kan användas för att skydda och rädda liv och främja effektivitet inom industrin. Vill du veta mer om FLIR:s teknologi eller är nyfiken på hur det skulle vara att arbeta på FLIR? Gå in på www.flir.com  

 

Mer från Flir

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Flir och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?