1515

Ryskt förbud hotar byggbolagen: ”Planerar om”

Kraftigt stigande råvarupriser och brist på komponenter och insatsvaror väntas sätta sin prägel på byggbolagens andra kvartal. Situationen riskerar dessutom att förvärras akut i sommar, när Ryssland inför exportförbud av vissa trävaror.

Mikael Hallengren, produktionschef på bostadsutvecklaren Ikano Bostad, och Cecilia Ask Engström, chef branschutveckling på branschorganisationen Trä- och Möbelföretagen, TMF.
Mikael Hallengren, produktionschef på bostadsutvecklaren Ikano Bostad, och Cecilia Ask Engström, chef branschutveckling på branschorganisationen Trä- och Möbelföretagen, TMF.

Bristen och prishöjningarna märktes bara svagt i det första kvartalet men väntas bli ett starkare tema i andra kvartalet, tror Albin Sandberg, som följer byggbolagen för Kepler Cheuvreux räkning.

”I första kvartalet var det ganska nedtonade kommentarer från bolagen men det här har ju intensifierats i andra kvartalet och jag tror absolut att det kan bli ett tema som styr sentimentet, även om det känns lite för tidigt för att råvaruprishöjningarna ska börja synas i bolagens siffror”, säger han och tillägger att orderingången under andra kvartalet varit fortsatt stark.

I en intervju med Di nyligen vittande Skanskas SKA B -0,78% Dagens utveckling USA-chef Richard Kennedy att uppgången i insatsvarupriserna kommer vara ett ”mycket, mycket starkt fokus över hela den amerikanska verksamheten”.

Klaus Kaae, inköpsdirektör på NCC NCC B -0,58% Dagens utveckling , säger att tillgången på framför allt stål, koppar, trä och polystyren (isoleringsmaterial) har minskat men att bolaget så här långt har lyckats hantera materialfrågorna inom sina projekt. 

”Det kan röra sig om att man planerar om arbetet och utför det i en annan ordning än man planerat från början”, säger han.

Klaus Kaae.
Klaus Kaae.

Vad har ni för möjligheter att ta ut ökade kostnader på intäktssidan?
”Vi hanterar prisökningar av den här typen i vår affär och i avtal, så att vi också får mer betalt om materialpriset ökar. Vi har hittills lyckats hantera de kostnadsökningar som uppstått inom våra projekt”, säger Klaus Kaae.

Mikael Hallengren, produktionschef på bostadsutvecklaren Ikano Bostad, säger att prishöjningarna och materialbristen märkts tydligt. Bolaget har ändå försökt att stå fast vid sina strategiska leverantörer och i stället anpassat sitt sätt att arbeta.

”Normalt vill man ha leveranser i ett visst flöde till byggarbetsplatserna, men det har vi fått göra avkall på. Det har inneburit en del extra stök, men vi har kunnat undvika att kunderna drabbas och har lyckats hålla projektens tidplaner.”

Prisökningarna har slagit brett, säger han. 

”Den största prisutvecklingen har vi sett inom trä, cellplast och stål, råvarupriserna har ökat med tvåsiffriga procenttal, gott och väl.”

Ikano Bostad räknar med att priserna kommer att fortsätta stiga ett tag till, samtidigt som tillgången kommer att stabiliseras.

”Vi ser i dagsläget inte lika stora utmaningar på leveranserna, det är snarare prisutvecklingen som är tuffare, enligt våra prognoser”, säger Mikael Hallengren. 

Längre ner i värdekedjan, bland byggjättarnas underentreprenörer, ser det ännu värre ut.

Cecilia Ask Engström, chef branschutveckling på branschorganisationen Trä- och Möbelföretagen, TMF, vittnar om att snickerier och leverantörer av inredning till byggprojekt har stora problem med både bristen på råvara och de skenande priserna på träråvara. 

Enligt den europeiska samarbetsorganisationen EFIC väntas Ryssland dessutom införa exportförbud på spånskivor från och med första juli. Det väntas påverka hela Europa, eftersom Kina, som normalt hämtar mycket virke från Ryssland, kommer att behöva leta på andra marknader.

”Dessutom driver den amerikanska marknaden upp priserna på trä, vi ser en byggboom i USA och det är också en förklaring till att vi har brist här”, säger hon.

Enligt en färsk prognos från Boverket på onsdagen väntas bostadsbyggandet öka kraftigt i år. Men utvecklingen kan hämmas av brist på byggmaterial och kraftigt stigande priser, enligt Boverket.

Mikael Hallengren säger att en insatsvara som det varit brist på och som orsakat problem är just träskivor.

”I våra projekt är en ganska stor del av kostnadsmassan sådant som vi köper in av underentreprenörer. Men sakvaror, alltså exempelvis dörrar, fönster, gipsväggar, inredning och kök är sådant som vi normalt handlar på ramavtal.”

Ramavtalen ser olika ut, men en vanlig variant är att de löper på tre år med en årlig indexrevidering. Risken är dock stor att den höga prisökningstakten och fastprisinlåsningar drabbar de mindre aktörerna längre ner i kedjan, säger Albin Sandberg.

”Man kan utgå ifrån att bolagen gör vad de kan för att låsa in sina egna kostnader mot underleverantörerna.”


Innehåll från FonditaAnnons

Succéfonden som hittar hållbara vinnare

Genom att investera i bolag vars produkter och tjänster minskar globala koldioxidutsläpp och bidrar till den gröna omställningen har fonden Fondita Sustainable Europe skördat stora framgångar. Under de senaste tre åren har den stigit med över 65 procent. Men enligt förvaltaren Marcus Björkstén har man bara skrapat på ytan på en trend som kommer hålla i sig under många år.

– Regeringar, myndigheter och bolag håller på att strama åt sina mål för att bli koldioxidneutrala och 'miljösmarta'. Den trenden kommer accelerera ytterligare under de kommande fem åren och innebära stora investeringar, säger Marcus och fortsätter:

– Bolag som är väl förberedda inför denna kraftiga våg av investeringar kommer sannolikt att åtnjuta en marknad med strukturell tillväxt.

Det är just denna tillväxt som Fondita Sustainable Europe försöker ta tillvara på. Genom att investera i bolag som har produkter eller tjänster som är en del av lösningen på klimat- och miljörelaterade hot, ska fonden långsiktigt avkasta bättre än marknaden. 

Koncentrerad portfölj av ”klimatkämpar”

Fonden förvaltas aktivt enligt Fonditas förvaltningsfilosofi som bland annat går ut på att identifiera bolag med unik marknadsposition, stark ledning och lönsamma och hållbara affärsmodeller. Varje innehav ska ha ett meningsfullt bidrag till avkastningen, varför portföljen är koncentrerad till ett trettiotal europeiska bolag, med tonvikt på Norden. 

Bland fondens toppositioner märks de danska vindkraftsbolagen Vestas Wind och Orstedt samt den norska solenergiproducenten Scatec. Men även mindre kända bolag som ligger tidigt i sin produktutveckling finns i portföljen. 

Till dessa hör det norska miljöteknikbolaget Aker Carbon Capture, det holländska vattenreningsbolaget Ekopak och den brittiska batteritillverkaren Ilika. 

– Vi har en mindre andel av portföljen i bolag som utvecklar innovativa lösningar för att bekämpa klimathotet, men som har en bit kvar att vandra vad gäller produktutveckling. Ilika är ett typexempel. Bolaget utvecklar så kallade 'fast-fast' batterier som är mindre än traditionella bilbatterier, laddas snabbare och är mindre brandfarliga. En sådan produkt skulle naturligtvis vara revolutionerande för elbilsmarknaden, säger Marcus. 

Hållbarhet i fokus

Med tanke på fondens inriktning är det naturligt att hållbarhet blir en central del när förvaltarna utvärderar bolag. Och enligt Björkstén är Fondita Sustainable Europe en av få fonder som placeras i den mest hållbara kategorin enligt EU:s nya taxonomi.  

– Vi tar hållbarhet på största allvar, inte minst då vi är övertygade om att bolag med stark hållbarhetsprofil också tenderar att överprestera på andra områden och därmed bli bra investeringar på längre sikt. 

– I fallet Fondita Sustainable Europe är miljö och samhällsansvar integrerat i affärsmodellerna hos de bolag vi investerar i. Därför placeras fonden också i den mest ambitiösa kategorin enligt EU:s taxonomi. Det är faktiskt väldigt få fonder som klarat av det trots att hållbarhet har varit på tapeten länge, avslutar förvaltaren.  

Läs mer här

Om Fondita Sustainable Europe

Fondita Sustainable Europe är en aktivt förvaltad fond som investerar i bolag vars produkter och tjänster möjliggör en minskning av globala koldioxidutsläpp och som bidrar till att naturresurser använd på ett mer effektivt sätt. Fonden har belönats med såväl det nordiska miljöcertifikatet Svanen som det österrikiska miljöcertifikatet Ecolable. Dessutom har den fått högsta betyg – fem stjärnor – av Morningstar. 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Fondita och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?