1515
Annons

Ryska utspel om biologiska vapen tillbakavisas med kraft

Ryssland anklagar Ukraina och USA för att tillverka biologiska vapen i FN:s säkerhetsråd. Detta dementeras med kraft från USA och Ukraina, som varnar för att Ryssland på detta vis krattar för en egen bioattack.

”Avsikten bakom dessa lögner är tydlig och djupt oroande”, sade USA:s FN-ambassadör.

Linda Thomas-Greenfield talar i FN.
Linda Thomas-Greenfield talar i FN.Foto:HONS

”Det finns inga laboratorier för ukrainska biologiska vapen som stöds av USA. Inte nära Rysslands gränser, eller någonstans, sade USA:s FN-ambassadör Linda Thomas-Greenfield i FN:s säkerhetsråd.

Fredagens extrainkallade möte hölls på initiativ av Ryssland, efter ryska påståenden om att Ukraina med amerikansk hjälp har hållit på att ta fram biologiska vapen vid en rad ukrainska laboratorier. Påståendena presenterades utan några bevis.

Rysslands FN-ambassadör Vasliij Nebenzia hävdar ändå att man hittat bevis på ett nätverk av minst 30 biologiska laboratorier som syftar till att odla flera dödliga sjukdomar.

”Ryssland bad säkerhetsrådet om dagens möte i det enda syftet att ljuga och sprida desinformation”, sade Thomas-Greenfield under mötet.

FN:s nedrustningschef Izumi Nakamitsu underströk att man inte känner till något biologiskt vapenprogram i Ukraina och Storbritanniens FN-ambassadör Barbara Woodward kallade anklagelserna ”fullständigt nonsens”.

USA har tidigare varnat för att Ryssland kan använda kemiska eller biologiska medel som en del av en ”falsk flagg”-operation för att rättfärdiga egna sådana attacker, underströk Thomas-Greenfield.

”Vi är allvarligt bekymrade över att Ryssland planerar att använda kemiska eller biologiska medel mot det ukrainska folket.”

Vita husets presstalesperson Jen Psaki kallade före säkerhetsrådets möte de ryska anklagelserna för ett ”uppenbart trick” och skrev på Twitter att det bara är Ryssland som bryter mot den internationella kemvapenkonventionen och pekade bland annat på förgiftningarna av Vladimir Putins meningsmotståndare, som Aleksej Navalnyj.

USA pekar också på Rysslands stöd till Assad-regimen i Syrien, som bedöms ha använt kemvapen mot sin egen befolkning i inbördeskriget. Ryssland har aktivt försökt tillbakavisa även det.

”De har använt dessa vapen mot sina egna medborgare och de har allra minst uppmuntrat till att de använts i Syrien och på annat håll, så detta är något vi tar på väldigt stort allvar”, säger Pentagons presstalesperson John Kirby. 

USA:s biträdande utrikesminister Victoria Nuland sade vid en utfrågning i kongressen tidigare i veckan att det finns laboratorier för biologisk forskning i Ukraina, men att dessa sysslar med civil smittskyddsforskning.

Sådana laboratorier uppges USA ha varit med och upprätthållit i Östeuropa sedan Sovjetunionens fall, men Nulands uttalande framställdes i Rysslands statsstyrda medier som ett regelrätt erkännande.

En talesperson inom den ryska militärens förband för skydd mot kemiska och biologiska attacker gick senare ännu längre och anklagade USA och Ukraina för att utveckla vapen som kunde riktas mot enskilda folkgrupper. 

Kina som hittills hållit sig till den ryska versionen av krigsförloppet sade vid säkerhetsrådets möte att de ryska uppgifterna borde utredas ordentligt.

”Denna ryska militärinsats har avslöjat hemligheten med amerikanska labb i Ukraina och det är inte något som kan hanteras på något likgiltigt sätt”, sade det kinesiska utrikesdepartementets talesperson Zhao Lijian i torsdags.

USA kritiserar Kina för att sprida desinformation till stöd för de ryska påståendena. 

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj lyfter också Rysslands påståenden i ett tal som lades ut på Facebook under natten till fredag. Där frågar han sig syrligt, med referens till Rysslands så kallade ”avnazifiering”, om det nu är på väg att ske en rysk ”avkemikalisering” av Ukraina:

”Med ammoniak? Med fosfor? Vad mer har ni förberett mot oss? Var kommer ni att slå till med kemvapen: vid förlossningssjukhuset i Mariupol, vid kyrkan i Charkiv, vid barnsjukhuset i Ochmadtyt?”


Innehåll från Transfer GroupAnnons

Experten: Säkerhet allt viktigare för företag

Skjutningar och sprängdåd är vanligt förekommande i Sverige, visar statistik från bland andra Brottsförebyggande rådet och Polismyndigheten. 

Det har fått många verksamheter att se över sin säkerhet.

– Många av de som i dag efterfrågar våra tjänster har ingen egen hotbild mot sig – de har bara fel grannar, säger säkerhetsexperten Magnus Ahde från Altum Security AB.   

 

Läs mer om hur sectech tar säkerhetslösningar till nästa nivå

En studie från Brottsförebyggande rådet, Brå, konstaterar att Sverige är det värst drabbade landet i Europa när det gäller dödligt skjutvåld. I studien har svenska dödsskjutningar jämförts med 22 andra europeiska länder under perioden 2000 till 2019.

Även sprängdåd har varit vanligt förekommande under de senare åren, visar statistik från polismyndigheten. 2021 anmäldes 79 stycken i Sverige.

Ökad efterfrågan på säkerhet

En konsekvens har blivit att efterfrågan på fysisk säkerhet har ökat. Det berättar Magnus Ahde, som har arbetat över 20 år i säkerhetsbranschen och i dag är säljare på Altum Security AB.

– Eftersom det är svårt att rikta bomber mot en speciell mottagare riskerar alla inom en viss area att bli drabbade vid en explosion. Man behöver alltså inte ha en hotbild mot sig för att drabbas. Och det betyder att allt fler inser att de behöver skydda sig mot den typen av händelser, säger han.

Snyggt – och farligt

Från att tidigare framför allt haft ambassader och myndigheter som kunder så märker Magnus Ahde och hans kollegor, som är experter inom säkerhetskonsultation och skalskyddslösningar, att även andra typer av verksamheter efterfrågar deras tjänster.  

– Exempelvis kan en sådan sak som att ha en glasfasad på sitt huvudkontor idag utgöra en stor säkerhetsrisk. Det är snyggt – men väldigt farligt om det skulle ske en explosion.

Kombinationslösningar

Altum Security är en del av säkerhetskoncernen Transfer Group AB som förutom skalskyddslösningar erbjuder allt inom fysisk säkerhet; från bevakning och säkerhetskontroller till larm, och mjukvarulösningar som förenklar och effektiviserar helhetserbjudandet. 

– Vår styrka är att våra bolag täcker olika delar av fysisk säkerhet och att vi därför kan erbjuda olika typer av kombinationslösningar, förklarar Transfer Groups vd Pernilla Jennesäter.

– Vi gjorde exempelvis nyligen en kombinationslösning på en ambassad tillsammans med vårt systerbolag Sensec AB för att skydda både byggnaden och inpassering. Sensec stod för röntgen och metalldetektion, och Altum för beskjutnings- och explosionsskydd, berättar Magnus Ahde. 

Unika inom högsäkerhet

Magnus Ahde menar att det finns få andra bolag i branschen som jobbar så heltäckande med skalskyddlösningar som Altum Security. 

– Många fokuserar på en specifik produkt eller lösning, medan vi kan leverera en mängd olika produkter inom högsäkerhet, allt från skottsäkra fönster och dörrar till panic rooms. På så sätt sticker vi ut, säger han. 

 Läs mer om hur sectech tar säkerhetslösningar till nästa nivå 

 

 

 

Mer från Transfer Group

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Transfer Group och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?