ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
EU-valet

Ryska påverkansförsök ökade inför EU-valet

  • Foto: Jean Francois Badias

Vilseledande information med ursprung i Ryssland ökade kraftigt under upptakten till Europavalet, enligt en rapport från EU-kommissionen.

Genom falska konton på sociala medier, botar och fejkade nyhetssajter försökte ryska avsändare påverka förra månadens Europaval, sade säkerhetskommissionär Julian King när han på fredagen presenterade rapporten.

Desinformationskampanjen har enligt King pågått länge men ökade i intensitet under valupptakten.

”Antalet fall av desinformation som kan härledas till ryska källor dubblerades jämfört med samma period för ett år sedan”, sade säkerhetskommissionären.

”Så nästan 1 000 fall, jämfört med drygt 400”.

Enligt rapporten syftade den vilseledande informationen, som även kom från europeiska källor, till att "minska valdeltagandet och påverka väljarbeteende". Metoden var att bedriva opinionsarbete i polariserande frågor som invandring och religion och materialet var ofta riktat mot enskilda medlemsländer snarare än EU som helhet. Som exempel tog King ett rykte som ryska källor spred i Polen, om att EU gjort landet fattigare än det var under kommunisttiden.

”Det handlar inte nödvändigtvis om lagbrott, men om försök att vilseleda”.

Rapporten ska diskuteras på nästa veckas EU-toppmöte i Bryssel. Julian King påpekade att EU har möjlighet att införa strängare lagkrav gentemot it-jättar som Facebook, Twitter och Google på vilkas plattformar desinformationen sprids.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer