Annons

Ryska diplomater utvisas efter nervgasattacken

USA utvisar 60 ryska diplomater efter nervgasattacken i brittiska Salisbury. 14 EU-medlemmar, bland annat Tyskland, utvisar också ryska diplomater på måndagen.

Rysslands president Vladimir Putin.
Rysslands president Vladimir Putin.Bild:Alexei Nikolsky

USA kommer att utvisa 60 ryska diplomater i en reaktion mot nervgasattacken i brittiska Salisbury. Det uppger källor inom den amerikanska administrationen för nyhetsbyrån Reuters. Konsultatet i Seattle kommer att stängas.

Samtidigt meddelar en lång rad europeiska länder att de också kastar ut ryska diplomater i protest mot nervgasattacken. I samband med EU-toppmötet förra veckan ställde sig EU:s regerings- och statschefer bakom Storbritanniens linje att Ryssland är den "mest troliga" aktören bakom attacken där ett nervgasift som utvecklats i Sovjetunionen användes.

Tyskland kommer att utvisa 4 diplomater. Uppgifterna bekräftades vid 15-tiden av det tyska utrikesministeriet på Twitter.

"Vi har inte fattat beslutet lättvindigt", säger Tysklands utrikesminister Heiko Maas i ett uttalande.

Även Sverige utvisar en rysk diplomat enligt ett pressmeddelande från regeringen.

"Mordförsöket i Salisbury är större än en bilateral fråga mellan Storbritannien och Ryssland. Det är ytterligare en utmaning av det internationella regelverket från rysk sida, därför måste vi agera", säger statsminister Stefan Löfven enligt pressmeddelandet.

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk bekräftade i en presskonferens på eftermiddagen att 14 EU-medlemmar fattat beslut om att utvisa ryska diplomater.

”Ytterligare åtgärder, inklusive ytterligare utvisningar inom EU:s gemensamma ramverk, kan inte uteslutas under de kommande dagarna och veckorna”, säger Donald Tusk.

Han beklagade samtidigt den brand so bröt ut i ett köpcentrum i den sibiriska staden Kemerovo där åtminstone 64 personer omkommit.

”Våra tankar och hjärtan är med er”, säger Donald Tusk.

Danmark, Litauen, Tjeckien, Nederländerna, Estland, Lettland, Italien, Finland, Rumänien och Frankrike har hittills bekräftat att de utvisar ryska diplomater.

Polen utvisar fyra diplomater efter att en anställd vid landets energimyndighet gripits, misstänkt för att ha läckt uppgifter om den ryska regeringens arbete kring gasledningen Nordstream 2. 

Besked väntas från Ungern, Spanien, Kroatien, och Irland enligt uppgifter i internationella medier.

Även Ukraina och Kanada meddelar att de utvisar ryska diplomater enligt Reuters.

Ryssland har ännu inte svarat på de koordinerade utvisningarna. Tidigare under dagen uppgav president Vladimir Putins talesperson Dmitrij Peskov att landet kommer besvara eventuella utvisningar.

Den ryska börsen reagerar dock inte positivt på beskedet. Moskvabörsens RTSI backar 1,3 procent vid 16-tiden, en dryg timme efter att de första beskeden om utvisningar av ryska diplomater offentliggjordes.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?