1515
Annons

Ryska bankirer förlorar strid mot spionen som grävde i Trumps affärer

Ryska bankirer, som tidigare varit i konflikt med Telia, har förlorat en juridisk batalj med koppling till president Trump. Den före detta brittiska spionen Christopher Steele anses inte ha förtalat Alfa Bank när han pekade ut den i sin omtalade dossier om Donald Trump. Det skriver Moscow Times.

Vasilij-katedralen i Moskva.
Vasilij-katedralen i Moskva.Foto:Åserud, Lise

Christopher Steele granskade på uppdrag av det Republikanska partiet Donald Trump när han kandiderade för att nå landets högsta post, ett uppdrag som britten sedermera tog vidare under demokratiska uppdragsgivare. 

Han uppges ha hittat mycket komprometterande uppgifter om fastighetsmagnaten. Men ex-spionen skrev också i sin rapport att Alfa Bank hade nära kopplingar till den ryske presidenten Vladimir Putin. Dessutom uppgav han att en mellanhand ska ha leverera ”olagliga kontanter” till Putin under hela 1990-talet.

Alfa-ägarna German Khan, Michail Fridman och Petr Aven har stämt Christopher Steele i en amerikansk domstol. Men nu avfärdas stämningen, skriver Moscow Times.

Domaren i District of Columbia håller med Steele om att hans rapport är av allmänintresse då den behandlar möjlig rysk inblandning i presidentvalet 2016 och ryska oligarkers kopplingar till den ryska regeringen. Dessutom anser han att de ryska miljardärerna bakom stämningen inte visat att Steele agerat med ont uppsåt, skriver Moscow Times.

Den svenska teleoperatören Telia stred i många år om makten i den turkiska operatören Turkcell, mot bland andra Michail Fridman.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?