Annons

Rysk version av Chernobyl med CIA-agent som skurk

Ryssland ska göra en egen version av HBO:s succéserie Chernobyl. I den ryska versionen kommer katastrofen framställas som ett verk av den amerikanska underrättelsetjänsten CIA.

Ryssland gör egen variant av HBO-serien Chernobyl
Ryssland gör egen variant av HBO-serien ChernobylFoto:Press/HBO Nordic

Flera ryska medier har kritiserat den populära HBO-serien som de, bland annat, menar är en karikatyr av Sovjet och den sovjetiska byråkratin. 

"Det enda som saknas är björnar och dragspel", sade det ryska tv-ankaret Stanislav Natanzon på Rossia 24, rapporterar The Moscow Times.

Nu ska den statskontrollerade tv-kanalen NTV producera en egen serie om katastrofen som inträffade 1986, där en grupp KGB agenter försöker avstyra ett sabotageförsök från en CIA-agent, enligt brittisk media och Hollywood Reporter. 

Handlingen ska bygga på en rysk konspirationsteori som gör gällande att en amerikansk CIA-agent hade infiltrerat anläggningen och befann sig på platsen vid tidpunkten för katastrofen.

Trots den inhemska kritiken av HBO-serien så har den tagits väl emot av de ryska tittarna. På den ryska versionen av Imdb, Kinopiosk, har serien fått ett genomsnittligt betyg om 9,1 av 10.

Journalisten Ilya Shepelin menar att den ryska kritiken av serien snarade handlar om prestige.

"Det faktum att det är en amerikansk och inte en rysk tv-kanal som berättar om våra hjältar är en källa till skam som den pro kreml-media inte kan leva med. Och det är den verkliga orsaken till att de hittar fel i HBO:s Tjernobyl-serie", skriver han i en debattartikel i The Moscow Times.

Enligt tidningen Hollywood Reporter ska det ryska kulturdepartementet ha stått för en stor del av finansieringen av projektet som filmades under förra året i Vitryssland. Premiärdatum har ännu inte aviserats.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera