1515
Annons

Rysk seger i Sievjerodonetsk ”viktig – men inte avgörande”

Att staden Sievjerodonetsk nu fallit är en framgång i striden om länet Luhansk, men inte avgörande för slaget om regionen Donbass, menar experten Joakim Paasikivi.

Joakim Paasikivi, överstelöjtnant och lärare i militärstrategi vid Försvarshögskolan i Stockholm.
Joakim Paasikivi, överstelöjtnant och lärare i militärstrategi vid Försvarshögskolan i Stockholm.Foto:Pontus Lundahl/TT

På lördagen meddelade Ukraina att staden Sievjerodonetsk helt fallit i ryska händer. Det efter att hårda strider pågått i flera veckors tid.

Från ukrainskt håll har slaget om staden beskrivits som avgörande för hela Donbassregionen, som består av länen Luhansk och Donetsk. 

Att Ryssland nu lyckats ockupera Sievjerodonetsk är visserligen en framgång, men staden har inte så stor strategisk betydelse som bland annat president Volodymyr Zelenskyj tidigare tillskrivit den beskrivit, säger Joakim Paasikivi, överstelöjtnant och lärare i militärstrategi vid Försvarshögskolan i Stockholm.

”Det är en viktig framgång för Ryssland i striden om Luhansk län, men det är inte avgörande för kriget om Ukraina. Inte ens, skulle jag säga, avgörande för striden om Donbass.”

Att slaget om Sievjerodonetsk har beskrivits som så betydelsefullt kan ha varit ett sätt för Ukraina att understryka för väst hur viktigt det är med fortsatt stöd.

”Jag tror även att de publicerade ukrainska förlustsiffrorna och de ganska dramatiska uppgifterna som kommit från ukrainsk sida har varit en del av informationskampanjen för att hålla väst engagerade”, säger Paasikivi.

”Jag har inte sett vare sig den ryska eller ukrainska stridsplanen men jag får inte riktigt ihop det där om att det skulle vara som ett slags korthus som faller bara för att man tar Sievjerodonetsk.”

Sievjerodonetsks så kallade tvillingstad Lysytjansk – som redan utsatts för intensiv beskjutning – är sannolikt Rysslands nästa mål.

”Jag tror att Ryssland kommer fortsätta mot Lysytjansk men jag tror inte ukrainarna bara kommer att lämna den utan man kommer säkert slåss där också. Det kommer att bli hårda strider om ryssarna väljer att gå dit”, säger Paasikivi.

Staden ligger på den västra sidan av floden Donets i förhållande till Sievjerodonetsk. Broarna över är stängda och staden ligger även på en höjdsträckning, vilket kan göra den lättare att försvara, säger han.

”Problemet är om ryssarna fortsatt kan inringa och gå runt på den södra sidan, eller möjligtvis den norra, och gå in från väst, i ryggen på försvararna. Då kommer man få problem.”

Det förekommer även, om än ganska oklara, uppgifter om ukrainsk offensiv i syd mot den ockuperade staden Cherson.

Om det stämmer kommer det sannolikt påverka hur Ryssland väljer att agera framöver, uppger Paasikivi.

”Då blir man nog tvungen att gruppera i försvar och möjligen försöka omgruppera från Donbass om man ska kunna göra nånting kreativt.”

”Det vore säker ett huvudbry för ryssarna om man skulle bli tvungen att börja omdisponera förband från Luhansk eller möjligen då Donetsk, för de är också hårt slitna.”

Ukrainas militär har enligt den statliga nyhetsbyrån Ukrinform börjat använda raketartillerisystemet Himars som USA har sänt över.

”Även om det inte blir en våldsamt stor effekt så kommer bara det faktum att man har satt in dem i strid i det området också skapa en del problem för ryssarna i och med att det är så god precision på det där vapnet. Man måste antingen se till att man är väl rörlig med sina staber eller att man är väl skyddad”, säger Paasikivi.

Värmebölja leder till prischock på ägg i östra Kina

En kinesisk värmebölja påverkar inte bara landets befolkning. Temperaturer på nästan 40 grader får hönsen att producera färre ägg med allt högre äggpriser som konsekvens.

Östra Kina har drabbats av en värmebölja som inte bara påverkar människor utan även djur som hönor. Bilden från en tidigare värmebölja 2013 där värmen gjorde det möjligt att steka ägg på gatubrunnar.
Östra Kina har drabbats av en värmebölja som inte bara påverkar människor utan även djur som hönor. Bilden från en tidigare värmebölja 2013 där värmen gjorde det möjligt att steka ägg på gatubrunnar.Foto:AP/TT

I Hefei i provinsen Anhui i östra Kina har man nu registrerat 14 dagar med temperaturer på 38 grader eller mer, en rekordnotering.

Invånarna svettas dock inte bara över värmen utan även äggpriserna som rusat med 30 procent, något som hänger ihop med extremhettan.

Lokala medier rapporterar om att äggproduktionen minskat som konsekvens av värmeböljan. Hönsen äter helt enkelt mindre och för att motverka problemen har nu flera lantbrukare valt att installera fläktsystem för att få fart på hönornas produktion igen.

Kina har precis, som stora delar av övriga världen, brottats med värmeböljor och flera större städer har senaste tiden noterat årets högsta temperaturer den senaste tiden. Förutom stigande äggpriserna har konsekvensen bland annat blivit elransonering i Sichuan liksom en utbredd torka där mer än 140.000 hektar av grödor har förstörts, rapporterar statliga nyhetsbyrån Xinhua.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera