1515

Rysk oppositionsledare gripen inför protester

Oppositionsledaren Aleksej Navalnyj har gripits i samband med nya protester mot korruption över hela Ryssland, säger hans fru.

Runt 1.000 demonstranter har hittills samlats vid Pusjkintorget i centrala Moskva, där polisen gripit ett 50-tal personer.

Aleksej Navalnyj.
Aleksej Navalnyj.Bild:TT / Di

Navalnyjs fru skriver på hans Twitter-konto att han gripits i trapphuset på väg till demonstrationen i Moskva, men att det inte ändrar planerna. Samtidigt ska strömmen till kontoret ha kapats, så att internetsändningar därifrån brutits.

Ett tusental personer samlades vid ett-tiden på Pusjkintorget för att börja tåga mot Kreml, men deras väg spärrades av polis och ett 50-tal personer har gripits, uppger nyhetsbyrån Reuters. Ett mindre antal demonstranter har även gripits vid en tunnelbanestation.

Över 250 personer har gripits under protesterna, enligt den ryska organisationen OVD-info, som dokumenterar gripanden vid demonstrationer.

"Runt 121 personer har hittills gripits i Moskva. I St Petersburg - 137", skriver organisationen på Twitter enligt AFP.

Nyhetsbyrån Reuters utsända har sett ett 50-tal människor gripas vid Pusjkintorget i Moskva.

Samtidigt som landet firar helgdagen Rysslands dag har Aleksej Navalnyj manat till nya protester. I Moskva har organisatörerna fått tillstånd att hålla en demonstration utanför centrum. Men mindre än ett dygn innan dagens protester skulle börja uppmanade han folk att samlas på huvudgatan Tverskaja, som leder fram till Kreml, rapporterar Radio Free Europe.

I Novosibirsk har runt 3.000 människor samlats och mindre protester rapporteras från flera städer i ryska Fjärran östern. Åklagarmyndigheten säger att polisen kommer att agera mot alla som bryter mot lagen, enligt BBC.

"Det ska inte finnas något tvivel om att vi är beredda på alla tänkbara scenarier och att ordning kommer att säkerställas. Vi hoppas att allt ska ske utan provokationer, även om organisatörernas agerande till sin natur är provocerande", säger Vladimir Chernikov, ansvarig för säkerhet i Moskva, till nyhetsbyrån Interfax.

Tiotusentals människor slöt upp till de senaste protesterna som Navalnyj arrangerade den 26 mars, då över tusen personer greps, även då fanns Navalnyj själv bland dem.

Demonstrationerna beskrevs som de största missnöjesyttringarna mot den ryska regimen på många år och många av demonstranterna skanderade krav på ett Ryssland utan president Vladimir Putin. Många som deltog var minderåriga som fötts under hans 17 år vid makten.

Antikorruptionsaktivisten Navalnyj — som säger att han ska ställa upp i presidentvalet 2018 — har de senaste åren varit en av de hårdaste Kremlkritikerna inom Ryssland. Han har bland annat anklagat premiärminister Dmitrij Medvedev för korruption.

Rysslandsexperten Lilia Shevtsova beskriver gatuprotesterna som ett nytt — och viktigt — fenomen.

"Demonstrationerna är inte sanktionerade av myndigheterna. Trots att människor riskerar att bli gripna, går de ut och protesterar mot korruption och sviktande moral", säger Shevtsova som är knuten till brittiska tankesmedjan Chatham House, till TT.

"Det är Putins generation, till och med tonåringar, som har börjat demonstrera. De är osolidariska och misstänksamma mot Kreml, vilket är något nytt."


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?