1515

Rysk motgång ger nytt rally för gaspriset

Tyskland skjuter på tillståndet för Nordstream 2, den omstridda gasledningen från Ryssland via Östersjön.

Tisdagens besked lyfte priset på naturgas med nära 12 procent, medan aktiekursen för den ryska pipelineägaren Gazprom föll med 0,8 procent.

Foto:Johan Nilsson/TT

Det redan upptrissade naturgaspriset fick ytterligare en skjuts uppåt mitt på tisdagen. Den tyska nätmyndigheten BNA meddelade att den pausar certifieringen för starten av Nordstream 2, som skulle dubbla kapaciteten av undervattensledningar från Ryssland till Europa.

”Det sista hoppet att ledningen ska vara i gång till vintern har komplett grusats. Det ser allt mer ut som att den inte kan starta förrän under andra halvan av nästa år. Det betyder att vi måste kapa industrins efterfrågan för att behålla nödvändig tillförsel för el och värme”, säger James Waddell på konsultföretaget Energy Aspects, till affärstidningen Financial Times.

BNA krävde på tisdagen att Nord Stream AG, som ägs till 100 procent av Gazprom och har huvudkontor i Schweiz, ska bilda ett tyskt dotterbolag för att möta EU-regler om att producenter och leverantörer ska vara olika bolag. Det uppger affärstidningen Handelsblatt.

Nord Stream har på sig till den 8 januari att uppfylla kraven. Annars kan godkännandet fördröjas ännu mer.

”Om flödet kan starta först efter att certifieringen har avklarats får det negativa konsekvenser för Europas gasbalans över vintern”, säger Katja Yafimava, senior forskare på Oxford Institure for Energy Studies, till nyhetsbyrån Bloomberg.

Tysklands avgående förbundskansler, kristdemokraten Angela Merkel, har försvarat gasledningen mot invändningar från andra EU-länder och USA. President Donald Trump införde till och med sanktioner knutna till projektet, medan efterträdaren Joe Biden har visat lite större förståelse för de tyska energibehoven.

Kritiker både i och utanför Tyskland anser att Nordstream ökar beroendet av rysk naturgas, som redan har blivit allt viktigare för att fylla luckor när vind- och solkraft har dåliga dagar.

Dessutom ger ledningen Ryssland möjlighet att runda Ukraina, som i dag får stora intäkter från en rysk gasledning genom landet trots den väpnade konflikten mellan länderna.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson varnade i måndags för att EU har valet att stå upp för Ukraina eller godkänna Nordstream 2.

Redan före tisdagens beslut hade Ryssland snålat med exporten av naturgas till Västeuropa, där lagren inför vintern ligger 20 procent lägre än normalt. Bedömare ser det även som ett sätt att stötta Belarus diktator Aleksandr Lukasjenko i konflikten med grannlandet Polen och övriga EU. 

”Det ligger i linje med vad många spekulerar i, att ryssarna inte kommer att 'gasa' på mer än vad man åtagit sig och att Europa kan gå in i vintern med låga gaslager”, säger Magnus Thorstensson, expert på Energiföretagen.

Tysklands förra kansler, socialdemokraten Gerhard Schröder, gör frågan extra politiskt brännbar. Goda kontakter med Rysslands president Vladimir Putin gav honom posten som ordförande i Nord Stream AG i december 2005. Det var bara månader efter att han förlorade valet till Angela Merkel.

Nu pågår förhandlingar om nästa tyska regering, som troligen kommer att ledas av socialdemokraten Olaf Scholz. Hans två möjliga koalitionspartner, De gröna och Liberalerna, vill båda hålla en hårdare linje mot Ryssland än den nya kanslern.

Samtidigt är Tyskland på väg att ta de sista kärnkraftverken ur drift, vilket ökar beroendet av andra energikällor - som naturgas.


Innehåll från FortinetAnnons

Så ökar banker sin konkurrenskraft i ett digitalt landskap med ökade cyberhot

Ricardo Ferreira, Field CISO på Fortinet, och Lars Berggren, Fortinets Sverigechef.
Ricardo Ferreira, Field CISO på Fortinet, och Lars Berggren, Fortinets Sverigechef.

Inom bank och finans vet vi att transformationsstrategin behöver ha kundupplevelsen i fokus för att bygga förtroende, vilket blir avgörande i dagens digitala tillvaro med allt färre fysiska kundmöten. Banker måste vara agila i sin affärsmodell för att snabbt kunna skapa nya applikationer som krävs för en optimerad användarupplevelse, säger Ricardo Ferreira, Field CISO på Fortinet.

Med Digital Operational Resilience Act får europeiska finansiella institut nya riktlinjer som syftar till att minska riskerna för cyberattacker. Fortinet hjälper sina kunder att leva upp till dessa regulatoriska krav.

– Vi kan skydda allt som har access till nätet och banker bör ha en säkerhetsarkitektur som spänner över multipla privata och publika molnplattformar. Det som gör oss unika är att vi kan ta ett helhetsgrepp på säkerheten i de finansiella institutens digitala transformationsresa, säger Lars Berggren, Fortinets Sverigechef.

En förbättrad användarupplevelse med Bank 4.0

I Sverige har kontanthanteringen minskat stort de senaste åren samtidigt som de digitala betallösningarna ökat snabbt. Svenska banker var tidiga med att lansera internetbanker men på senare år har fokus skiftat till att leva upp till de regulatoriska kraven. Med nya Fintech-bolag som drar till sig kunder behöver de svenska bankerna lägga mer kraft på sin digitala utveckling för att vara konkurrenskraftiga. Cyberattacker och hot blir fler och mer sofistikerade. Fortinet ger stöd i den digitala transformationen och har avgörande expertis kring risker och hot. 

– Molnbaserade plattformar, både privat och publikt, är instrumentala för bankerna när de tar fram lösningar för en bättre användarupplevelse med högre kvalitet. Den transformation som bankerna behöver göra med nya digitala plattformar och en mer agil affärsmodell, är vad vi refererar till som Bank 4.0. Man måste idag vara snabb och flexibel för att skydda sig och det måste finnas en proaktiv säkerhetsplattform som stöttar verksamheten och ger en holistisk syn, säger Lars Berggren.

Säkrar bankens varumärke 

Digitaliseringen medför många möjligheter för bankerna, så som att öka omsättning, hitta nya affärsmodeller och applikationer samt förädlade kunderbjudanden. Fortinet kan bidra till att förbättra användarvänligheten och samtidigt säkra bankens varumärke genom att reducera risken för cyberattacker, säger Ricardo Ferreira. 

Läs mer om de drivkrafter på marknaden som påverkar banker just nu, samt hur en förbättrad infrastruktur för cybersäkerhet kan stärka er konkurrenskraft, i denna e-bok.   

Om Fortinet

Fortinet är enligt Gartner en ledande leverantör av cybersecuritylösningar och möjliggör att företag kan bygga en säker digital infrastruktur och ligga i framkant i sin digitaliseringsresa. Plattformen Fortinet Security Fabric ger ett brett, integrerat och automatiserat skydd för hela den digitala attackytan, genom att säkra kritiska enheter, data, applikationer samt uppkopplingar från datacentret till molnet såväl som till hemkontoret.

Kontakt Lars Berggren: lberggren@fortinet.com  

fortinet.com  

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Fortinet och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?