1515
Annons

Rysk jätte hotar sätta käppar i hjulen

NJURUNDA.
Lars Sjöholm var 22 år när han gick in som delägare i Matfors Industriservice. Ett decennium senare har omsättningen tredubblats och framtiden ser ljus ut. Men det finns ett orosmoln. En av företagets största uppdragsgivare är ryskägda aluminiumtillverkaren Kubal.

”Vi är specialiserade på sådant som snurrar”, säger Lars Sjöholm, ensam ägare av Matfors Industriservice.
”Vi är specialiserade på sådant som snurrar”, säger Lars Sjöholm, ensam ägare av Matfors Industriservice.Foto:Jack Mikrut

Nu för tiden är det sällan lugna perioder, men när Lars Sjöholm var nyanställd på Matfors industriservice hände det då och då. I stället för att sitta av tiden besökte han kompisar som jobbade på pappersbruk. 

”Det fanns nog inget syfte med det, men när det hade gått någon dag så började de ringa i telefon efter hjälp. Då hajade jag att det är så det funkar med relationer och kontakter”, säger han. 

Han insåg att företaget skulle kunna växa och när han som 22-åring fick chansen att köpa det, tillsammans med en annan anställd, tog han den. 

Då, 2011, var han en av sju anställda, i dag arbetar över 50 personer i företaget. Under 2010-talet tredubblades omsättningen och låg 2020 på 61 Mkr. Efter fem år köpte han ut den andre delägaren eftersom de hade olika bilder av företagets framtid.

”Det är nästan ett helt annat företag i dag”, säger han.  

Matfors industriservice startade 1980 som ett mekaniskt underhållsföretag i Matfors utanför Sundsvall, i dag ligger det i Njurunda några mil söder om Sundsvall.

”Vi är specialiserade på sådant som snurrar. Det är mycket pappersmaskiner, valsar, sfäriska rullager, växellådor, fläktar, turbiner – det mesta som roterar.”

Genom att använda kunskaper från pappers- och massaindustrin inom nya fält har företaget vuxit och arbetar även mycket med vattenkraft, lite med kärnkraft och med vindkraft, som är ett växande segment. Gemensam nämnare är service och underhåll av roterande maskiner. En del maskiner kan ha många år på nacken och maskindelar kan behöva renoveras eller så måste nya reservdelar tillverkas. Tillvägagångssättet kallas ”reverse engineering”.

”Det blir väldigt kundspecifikt där vi själva designar eller tillverkar styckesdetaljer som inte går att köpa. Vi kanske får börja med att 3D-scanna och sedan ta fram tillverkningsritningar.” 

Ute i verkstaden ligger ett stort fläkthjul som ska renoveras och balanseras. Förutom renovering tillverkas en del detaljer också här, men mycket, som större gjutjärnsdetaljer till pappersmaskiner, tillverkas utomlands.

2019 tog företaget hem ett stort underhållsavtal för smältugnarna hos aluminiumtillverkaren Kubal i Sundsvall.

”Jag tror jag anställde 14 personer på två veckor då, det var ett riktigt race.”

I dag jobbar 16 anställda och åtta underentreprenörer från Matfors Industriservice på Kubal, vilket är en betydande del av Lars Sjöholms företag. Kubal ägs av ryska Rusal, vars största enskilda ägare är den ryske oligarken Oleg Deripaska. SVT har nyligen rapporterat om den svenska regeringens kampanj gentemot USA för att mildra effekten av att oligarken 2016 fanns med på USA:s sanktionslista – och därmed rädda jobb i Sundsvall. Nu finns Deripaska på EU:s sanktionslista, som en följd av Rysslands intåg i Ukraina. 

Lars Sjöholm väljer att inte oroa sig för hur sanktionerna kan påverka Kubal, men har vidtagit försiktighetsåtgärder i form av tätare fakturering och ekonomisk uppföljning.

”Även om det börjar bli skakigt så har man ändå en lång affärsrelation. Kan man vara med när det är bra tider så ska man vara med när det är dåliga också.”

Foto:Jack Mikrut

Kubal har funnits i Sundsvall sedan 1930-talet och har varit i rysk ägo sedan 2006. Lars Sjöholm har funderat mycket kring vad som är moraliskt riktigt. 

”Vad är mest moraliskt: Att göra människor arbetslösa eller att jobba åt ett Sundsvallsföretag med ryska ägare? Jag ser det som mer omoraliskt att göra människor arbetslösa på grund av att en ledare i Ryssland startat ett krig.”

I dag finns 90 procent av Matfors industriservices kunder i Skandinavien, men uppdragen sträcker sig också världen över, från Oregon i USA till Sibirien i Ryssland och länder som Vietnam, Sydafrika och Indonesien. Förutom intresse för industrimekanik är viljan att ge sig ut på resa med kort varsel viktig hos personalen. 

”Om man får ett telefonsamtal – är man så pass intresserad att man släpper allt på en fredagskväll och åker då? Vi kan ju åka mitt i natten ner till Norrköping och jobba i tre, fyra timmar och sedan fara hem.”

Lokalerna i Njurunda har länge varit för små och nyss förvärvade företaget en större industrifastighet om 1,5 hektar, också den i Njurunda. De nya lokalerna kommer att förädlas och byggas ut, vilket gör att flytten kan bli verklighet först i augusti 2023. Köpet ger möjlighet till fler maskiner och troligen blir det också ännu fler anställda. 

Lars Sjöholm ser mycket positivt på framtiden för företaget. En anledning är de investeringar som nu görs inom svensk industri och särskilt pappers- och massaindustrin där tillverkningen av kraftlinerpapper ökar. 

”Det är enorma investeringar som jag inte hade trott att jag skulle få vara med om”, säger Lars Sjöholm.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?