1515

Rysk it-topp åtalas för förräderi efter cyberkritik mot regeringen

HONGKONG. En av Rysslands ledande experter på cybersäkerhet har anklagat regeringen för att blunda för cyberbrott. Nu åtalas han för landsförräderi. Bedömare säger att myndigheterna försöker skrämma kritiker om rysk cyberkriminalitet till tystnad.

Ilya Sachkov, vd för Group-IB, åtalas för landsförräderi.
Ilya Sachkov, vd för Group-IB, åtalas för landsförräderi.Foto:Dmitry Astakhov

Rysslands regering har länge anklagats av internationella underrättelsetjänster för att acceptera – och möjligen samarbeta med – kriminella organisationer i landet som bedriver olika typer av cyberbrott med attacker runt om i världen.

Ett pågående rättsfall i Ryssland sätter nu strålkastarna på anklagelser om koppling mellan myndigheterna och landets cyberskurkar.

Ilya Sachkov, vd för Group-IB, ett av Rysslands främsta cybersäkerhetsbolag med inriktning på att undersöka onlinebedrägerier och hackingattacker, står just nu åtalad för landsförräderi. Enligt nyhetsbyrån Tass greps Sachkov i september, anklagad för att ha sålt hemlig information om rysk cybersäkerhet till utländska underrättelseorganisationer.

Anklagelserna kom efter att Ilya Sachkov i hårda ordalag kritiserat regeringen i Moskva för att blunda för den lavinartade mängd digitala utpressningsattacker, så kallad ransomware, som utförs i Ryssland mot internationella mål.

En expert på cybersäkerhet, med lång erfarenhet av att undersöka cyberkriminalitet kopplad till Ryssland, säger till Di att det är möjligt att rättegången mot Ilya Sachkov är ett sätt för Kreml att tysta honom och andra kritiker.

”Om en regering känner sig hotad behöver de inga bevis för att anklaga någon”, säger experten, som inte vill ställa upp med namn eller gå in på detaljer.

Ilya Sachkov har också uppmanat ryska myndigheter att gripa Maksim Yakubets, ledare för hackergruppen Evil Corp. Maksim Yakubets är anklagad för att ligga bakom avancerade cyberattacker under flera år, vilka lett till förluster på ”hundratals miljoner dollar” för olika banker och organisationer, enligt amerikanska utrikesdepartementet. Maksim Yakubets anklagas också för att jobba i nära samarbete med ryska myndigheter, enligt amerikanska finansdepartementet. 

Maksim Yakubets har påträffats vid flera tillfällen köra runt i en sportbil i Moskva – med nummerplåten ”THIEF”, tjuv.

Rättegången mot Ilya Sachkov är ytterligare ett tecken på Moskvas ovilja att samarbeta med USA och andra västländer gällande cybersäkerhet, uppger olika cybersäkerhetsexperter till Financial Times.

”Det ser ut som en totalt fientlig hållning mot amerikanarna”, säger en av personerna till tidningen.

Group-IB har under senaste åren ökat sin affärsverksamhet utanför Rysslands gränser, och planerar att notera bolaget på en utländsk börs. Drygt 60 procent av bolagets intäkter väntas komma från andra länder än Ryssland under 2021, enligt Bloomberg. Bolaget flyttade huvudkontor till Singapore 2019, och uppges vara på aktiv jakt efter internationella investerare.

Bolagets allt mer internationella verksamhet kan också varit en anledning till myndigheternas missnöje, enligt bedömare.

Group-IB har arbetat med några av Rysslands största statskontrollerade organisationer samt olika myndigheter. Ilya Sachkov uppges också ha jobbat nära underrättelsetjänsten FSB. Han har dekorerats av president Vladimir Putin för sitt jobb inom cybersäkerhet.

Förra månaden anklagade Christopher Wray, chef för den amerikanska federala polisen FBI, Ryssland, Kina och Nordkorea för att ha bedrivit systematiska hackerattacker för att komma åt forskningsdata kopplad till covid-19 och vaccin. I våras utfärdade USA nya sanktioner mot Ryssland som svar på den så kallade Solarwinds-attacken, en omfattande cyberattack som drabbade ett stort antal amerikanska myndigheter. USA anklagade den ryska staten för att ligga bakom attacken, något Ryssland förnekar.

När USA förra veckan arrangerade ett möte om cybersäkerhet med 30 deltagande länder var ett land påfallande frånvarande – Ryssland.


Innehåll från KIAAnnons

LISTA: 10 viktiga nyheter i Kias nya elbil EV6

Kia EV6 markerar en viktig milstolpe för den elektriska revolutionen i bilvärlden.

Det handlar om ny teknik, nya funktioner – och en ännu tydligare riktning mot en mer hållbar mobilitet.

Här är tio nyheter som presenteras med modellen som nu lanseras i Sverige.

Kia EV6 – Den nya generationens elbil

Ny plattform

Att bygga en elbil på en teknisk grundstruktur som tagits fram för att också kunna användas till förbränningsmotorer innebär ofta att tillverkaren behöver kompromissa på en rad områden.

Därför byggs Kia EV6 istället på den nyutvecklade plattformen E-GMP som är speciellt framtagen för helt eldrivna bilar. Det ger många fördelar, som till exempel ett plant kupégolv, generösa kupéutrymmen, spännande design och en låg tyngdpunkt som bidrar till trygga vägegenskaper.

Ultrasnabb laddning

Tack vare 800-voltsteknik kan EV6 laddas ultrasnabbt: från 10–80 procent på bara 18 minuter vid en laddstation med minst 250 kW.

Batteriet

Samtliga modeller på den svenska marknaden kommer med ett batteri på 77,4 kWh. Det möjliggör en räckvidd på upp till 528 kilometer vid full laddning enligt WLTP.

Mobil Powerbank

Kia EV6 är utrustad med en så kallad vehicle-to-load-funktion (V2L) vilket innebär att bilen kan ladda och driva andra elektriska apparater. Eftersom bilen kan leverera en effekt upp till 3,6 kW så kan EV6 fungera som en extra laddare för utrustning i ditt hem, som en Mobil Powerbank vid utomhusäventyr eller till och med för att ladda en annan elbil om det skulle behövas.

Dragkapacitet

Bilister som behöver kunna dra tunga släpfordon – som till exempel husvagnar, båttrailers eller hästtransporter – har hittills haft svårt att hitta en elbil som klarar utmaningarna. Kia EV6 har en godkänd dragkapacitet på 1 600 kilo.

Relax-stolar

Kia EV6 är utrustad med bekväma relaxstolar som kan fällas tillbaka i nästan ett helt horisontellt läge. Det är perfekt om man vill vila en stund, till exempel när man stannar och laddar. Tack vare den ultrasnabba laddningen blir det dock inte fråga om några längre powernaps.

Augmented Reality Head-Up Display

I Kia EV6 finne en Augmented Reality Head Up Display som projicerar ett virtuellt lager på vindrutan som visar hastighet och navigation. Det ger föraren möjlighet att behålla fokus på vägen.

Dubbla välvda panoramaskärmar

De dubbla panoramaskärmarna på 12,3+12,3 tum är högupplösta och välvda, med intuitiva menyer och användarvänligt gränssnitt för bästa användarupplevelse. Tekniken är standard i Kia EV6.

Elektrisk fyrhjulsdrift

Kia EV6 går att beställa med dubbla elmotorer, en på framaxeln och en på bakaxeln. Fyrhjulsdriften innebär bättre framkomlighet och mer stabilitet på utmanande underlag.

Kia EV6 GT Line har de dubbla motorerna som standardutrustning men även Kia EV6 Plus kan fås med fyrhjulsdrivning.

Prestanda

Med sina dubbla elmotorer har Kia EV6 GT Line som nu lanserar sammanlagt 325 hästkrafter. 0 till 100 km/h går på 5,2 sekunder.

I slutet av 2022 lanseras toppversionen Kia EV6 GT som med sin effekt på 585 hästkrafter gör 0 till 100 km/h på 3,5 sekunder.

Kia EV6 – Den nya generationens elbil

Mer från KIA

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med KIA och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?