Annons

Rysk it-topp åtalas för förräderi efter cyberkritik mot regeringen

HONGKONG. En av Rysslands ledande experter på cybersäkerhet har anklagat regeringen för att blunda för cyberbrott. Nu åtalas han för landsförräderi. Bedömare säger att myndigheterna försöker skrämma kritiker om rysk cyberkriminalitet till tystnad.

Ilya Sachkov, vd för Group-IB, åtalas för landsförräderi.
Ilya Sachkov, vd för Group-IB, åtalas för landsförräderi.Foto:Dmitry Astakhov

Rysslands regering har länge anklagats av internationella underrättelsetjänster för att acceptera – och möjligen samarbeta med – kriminella organisationer i landet som bedriver olika typer av cyberbrott med attacker runt om i världen.

Ett pågående rättsfall i Ryssland sätter nu strålkastarna på anklagelser om koppling mellan myndigheterna och landets cyberskurkar.

Ilya Sachkov, vd för Group-IB, ett av Rysslands främsta cybersäkerhetsbolag med inriktning på att undersöka onlinebedrägerier och hackingattacker, står just nu åtalad för landsförräderi. Enligt nyhetsbyrån Tass greps Sachkov i september, anklagad för att ha sålt hemlig information om rysk cybersäkerhet till utländska underrättelseorganisationer.

Anklagelserna kom efter att Ilya Sachkov i hårda ordalag kritiserat regeringen i Moskva för att blunda för den lavinartade mängd digitala utpressningsattacker, så kallad ransomware, som utförs i Ryssland mot internationella mål.

En expert på cybersäkerhet, med lång erfarenhet av att undersöka cyberkriminalitet kopplad till Ryssland, säger till Di att det är möjligt att rättegången mot Ilya Sachkov är ett sätt för Kreml att tysta honom och andra kritiker.

”Om en regering känner sig hotad behöver de inga bevis för att anklaga någon”, säger experten, som inte vill ställa upp med namn eller gå in på detaljer.

Ilya Sachkov har också uppmanat ryska myndigheter att gripa Maksim Yakubets, ledare för hackergruppen Evil Corp. Maksim Yakubets är anklagad för att ligga bakom avancerade cyberattacker under flera år, vilka lett till förluster på ”hundratals miljoner dollar” för olika banker och organisationer, enligt amerikanska utrikesdepartementet. Maksim Yakubets anklagas också för att jobba i nära samarbete med ryska myndigheter, enligt amerikanska finansdepartementet. 

Maksim Yakubets har påträffats vid flera tillfällen köra runt i en sportbil i Moskva – med nummerplåten ”THIEF”, tjuv.

Rättegången mot Ilya Sachkov är ytterligare ett tecken på Moskvas ovilja att samarbeta med USA och andra västländer gällande cybersäkerhet, uppger olika cybersäkerhetsexperter till Financial Times.

”Det ser ut som en totalt fientlig hållning mot amerikanarna”, säger en av personerna till tidningen.

Group-IB har under senaste åren ökat sin affärsverksamhet utanför Rysslands gränser, och planerar att notera bolaget på en utländsk börs. Drygt 60 procent av bolagets intäkter väntas komma från andra länder än Ryssland under 2021, enligt Bloomberg. Bolaget flyttade huvudkontor till Singapore 2019, och uppges vara på aktiv jakt efter internationella investerare.

Bolagets allt mer internationella verksamhet kan också varit en anledning till myndigheternas missnöje, enligt bedömare.

Group-IB har arbetat med några av Rysslands största statskontrollerade organisationer samt olika myndigheter. Ilya Sachkov uppges också ha jobbat nära underrättelsetjänsten FSB. Han har dekorerats av president Vladimir Putin för sitt jobb inom cybersäkerhet.

Förra månaden anklagade Christopher Wray, chef för den amerikanska federala polisen FBI, Ryssland, Kina och Nordkorea för att ha bedrivit systematiska hackerattacker för att komma åt forskningsdata kopplad till covid-19 och vaccin. I våras utfärdade USA nya sanktioner mot Ryssland som svar på den så kallade Solarwinds-attacken, en omfattande cyberattack som drabbade ett stort antal amerikanska myndigheter. USA anklagade den ryska staten för att ligga bakom attacken, något Ryssland förnekar.

När USA förra veckan arrangerade ett möte om cybersäkerhet med 30 deltagande länder var ett land påfallande frånvarande – Ryssland.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera