1515
Annons

Rysk-finskt reaktorbygge stoppas

Finländska Fennovoima säger upp leveransavtalet med ryska Rosatom kring kärnkraftverket i Pyhäjoki i Norra Österbotten, Finland.

Orsaken som anges är betydande förseningar och oförmågan hos Rosatoms finländska dotterbolag Raos Project att genomföra projektet. Dessutom har ryssarnas anfallskrig mot Ukraina ytterligare ökat riskerna, enligt Fennovoima.

”Uppsägningen av avtalet får tyvärr betydande följder för Fennovoimas anställda. Dessutom väntas följderna också drabba alla aktörer i leverantörskedjan och Pyhäjokiområdet”, skriver Fennovoimas vd Joachim Specht i ett pressmeddelande.

Han skriver också att man blir tvungen att minska personalstyrkan väsentligt fram till årsskiftet.

Uppsägningen innebär att samarbetet avslutas med omedelbar verkan.

Det var redan i februari som Finlands statsminister Sanna Marin meddelade att Finland skulle se över säkerhetsriskerna med att låta Rosatom bygga kärnkraftverket i landet.

Finlands närings- och energiminister Mika Lintilä skriver på Twitter att Fennovoimas beslut är tydligt.

”Vi ska vara nöjda med ägarnas beslut. Det hade varit praktiskt omöjligt att gå vidare med projektet. På departementet utvärderar vi vad beslutet har för följder ur myndighetens synvinkel”, skriver han.

Reaktorn skulle enligt plan tas i bruk 2029 men bygget låg redan drygt tio år efter sin ursprungliga tidtabell.


USA: Inte vår sak att lösa Turkiets nej

Att Turkiet har satt sig på tvären i frågan om Sveriges och Finlands Natomedlemskap är inte ett problem som USA ansvarar för att lösa. Det säger det amerikanska utrikesdepartementets talesperson Ned Price, rapporterar Reuters.

Amerikanska utrikesdepartementets talesperson Ned Price.
Amerikanska utrikesdepartementets talesperson Ned Price.Foto:Andrew Harnik

”Frågan om Turkiets inställning till Finlands och Sveriges Natoanslutning är inte en bilateral fråga mellan USA och Turkiet”, säger han i ett telefonintervju enligt nyhetsbyrån.

Price tillägger dock att Vita huset för samtal med den turkiska regeringen och att man från amerikanskt håll är övertygade om att konflikten kommer att lösas.

”Vi förblir övertygade om att Turkiets oro kommer att åtgärdas och att vi som allians kan nå konsensus kring Finlands och Sveriges anslutningsprocess.”

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan hävdar att Sverige skyddar medlemmar av terrorstämplade kurdiska PKK och kräver att Sverige utvisar 30 personer. Flera analytiker tror dock att Turkiet också kan försöka pressa USA i flera frågor där länderna är oense. Det handlar bland annat om USA:s stöd till den kurdiska YPG-milisen i Syrien, som har stridit mot terrorrörelsen IS, och om amerikanska sanktioner mot Turkiet efter att landet köpt ryskt luftvärn.

Ned Prices uttalanden om att USA inte ser sig som en part i den uppkomna konflikten är i linje med vad den nationella säkerhetsrådgivaren Jake Sullivan sade i torsdags.

”Det här är inte en fråga för USA”, sade han då, men tillade att Vita huset var angeläget om att frågan ska få en lösning och att man var redo att hjälpa till.

”För deras del arbetar Finland och Sverige direkt med Turkiet, men vi samtalar också med Turkiet om den här frågan”, säger Price, enligt Reuters.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?