ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
EU-valet

Rysarkväll väntar för Liberalerna

När Liberalerna omfamnar EU och vill ha mer, tycks svenska folket mer tveksamma till detsamma.

I opinionen har partiet dallrat kring 4-procentspärren och risk finns att de förlorar sina två mandat.

Liberalernas partiledare Jan Björklund har trots dystra siffror i opinionen gett lugnande besked.

”Jag är inte det minsta orolig. Väldigt många väljare tar ställning under det sista dygnet”, sade han till TT på lördagen.

Men frågan är hur lugn han och partiets toppkandidat Karin Karlsbro egentligen är. I mätning efter mätning tycks Liberalernas storsatsning på mer av EU inte alls ha gått hem i de blågula stugorna. Tvärtom tycks väljarna attraheras av partier som talar om mindre inflytande från Bryssel.

”Det är i och för sig hederligt att man står för sina åsikter, även om det inte är så valtaktiskt och opportunt”, säger Marja Lemne, statsvetare vid Södertörns högskola.

Hon anser att Liberalernas framtid i EU-parlamentet hänger på en skör tråd och att två ingredienser behövs: trogna L-väljare som tar sig till valurnorna och att valdeltagandet i stort blir lågt.

”Då kanske det går vägen”, säger hon.

Hon hade trott att Jan Björklund själv skulle nomineras till förstanamn på Liberalernas lista – och bli ett dragplåster i valet. I stället lanserades en för många okänd kandidat, Karin Karlsbro.

”Det är en chansning man gör från Liberalerna. Men det är det litegrann från andra partier också.”

Marja Lemne ställer sig också frågande till hur Liberalerna, som driver kampanj för gemensamma skatter och ökad gemensam lagstiftning, kommer att ställa sig om det blir ett massivt skifte till mer konservativa partier i EU.

”Kommer de att vara lika positiva till ett ökat beslutmandat för EU då? Det har vi inte fått något besked om.”

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies