Annons

Rymdguld klär Oscarsstatyetten

Sent på söndag kväll svensk tid är det dags för den glamourösa Oscarsgalan att gå av stapeln i Los Angeles. I år har fyra svenska filmarbetare nominerats i olika kategorier och har därmed chans att kamma hem den klassiska Oscarsstatyetten av de total 50 som ska delas ut.

Bild:TT

För första gången på 80 år ska statyetterna gjutas i brons, precis som originalet från 1929. Med hjälp av digitala skannrar och 3D-skrivare har tillverkaren Polich Tallix konstgjuteri utanför New York försökt återskapa utseendet från orginalstatyetten. Efter bronsgjutningen slipas statyetterna för hand innan de kläs i 24-karats guld.

Oscarsakademien har genom årens lopp fått åtskilliga ytskadade och slitna statyetter returnerade till sig. För att komma bort från ytskiktsproblemen får nu Brooklynbaserade Epner Technology stå för guldpläteringen. Tillsammans med elektroplätering och det egna patenterade materialet lasergold uppger Epner Technology att materialet blir tre gånger hårdare än vanligt guld. Företaget har tidigare jobbat med Nasa och använt lasergold till dess rymdfarkoster.

Statyetterna graveras med vinnarens namn av Polich Tallixs personal direkt efter tillkännagivandet på plats på galan. Statyetten är ca 34 cm hög och väger 3.85 kilo.​


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?