ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Ryktet bekräftat: VW och Ford ska samarbeta

  • Foto: TT

Volkswagenchefen bekräftar senhöstens rykten: VW och Ford förbereder ett långtgående samarbete. Det handlar om allt från gemensamma fabriker till utveckling av elbilar, uppger källor för CNBC.

Medieuppgifter om en ny allians mellan USA:s respektive Tysklands personbilsikoner Ford och Volkswagen har surrat sedan i oktober. 

I veckan som gick bekräftade VW-chefen Herbert Diess planerna för första gången, när han mötte reportrar efter ett möte med president Donald Trump i Washington.

“Vi är i ett långt framskridet stadium av förhandlingar med Ford för att bygga en global fordonsallians, som också skulle stärka den amerikanska fordonsindustrin”, sa Herbert Diess enligt den amerikanska ekonomisajten CNBC.

Siktet är inställt på att redan i början av nästa år presentera ett långtgående industriellt samarbete, rapporterar CNBC med hänvisning till källor.

Samarbetet handlar bland annat om att dela produktion i framför allt amerikanska fabriker men också på andra marknader, liksom att samköra marknadsföring och distribution, där Ford hjälper VW i USA och tvärtom i Europa och Kina. I enlighet med medieuppgifter tidigare i höst står också utvecklingssamarbeten kring elbilar och förarlösa bilar högt på prioritetslistan, rapporterar CNBC.

Ford anses ha hamnat lite på efterkälken i elbilsrallyt, medan Volkswagen trampat på gasen efter dieselskandalen och deklarerat en omställning till enbart eldrivet 2030.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies