Annons

Ryckte in vid bränderna – åker på skattesmäll

Många som ryckte in frivilligt och hjälpte till under de omfattande skogsbränderna i somras kommer att förmånsbeskattas för kost och logi.

Foto:Suvad Mrkonjic

Det är de som ingår i frivilligpoolen hos Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) som i ett brev från myndigheten uppmanas att ange vilka "förmåner" de har tagit del av under arbetet med bränderna. Aftonbladet har talat med flera personer som var med under släckningsarbetet och som är kritiska till MSB:s agerande.

"Jag kände mig både förbannad och road när jag fick brevet från MSB. Det är rätt löjligt att beskatta mig för att ha ätit kall, dålig mat under fältmässiga former för att kunna lösa en akut uppgift i en nationell krissituation", säger en person, som vill vara anonym, till tidningen.

Klara Hörnqvist, strategisk rådgivare på MSB:s enhet för operativ personal, säger att de som statlig myndighet måste följa skattelagstiftningen, men att förmånerna sedan går att dra av i deklarationen.

MSB har fört fram frågan om ett undantag i skattelagstiftningen till Arbetsgivarverket.

"Resor och boende är nämligen undantaget i våra internationella insatser och vi ser ett behov även för insatser i Sverige. Tyvärr har vi än så länge fått något gehör hos Arbetsgivarverket", säger Klara Hörnqvist till Aftonbladet.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera