1515
Annons

Ryanair varnar för sämre tider

Lågprisflygbolaget Ryanair spår att nettoresultatet för räkenskapsåret 2019 kommer att sjunka till 1,25-1,35 miljarder euro, vilket i så fall skulle vara flygbolagets första vinstnedgång sedan 2014, det framgår av bokslutskommunikén för 2018.

Foto:Nesvold, Jon Olav

"Vår prognos för 2019 är på den pessimistiska sidan av försiktig", kommentaren vd Michael O'Leary i rapporten. 

Trafiken väntas öka med 7 procent till 139 miljoner passagerare till en oförändrad kabinfaktor på 95 procent. Enhetskostnaderna spås öka med 9 procent på grund av högre personal- och bränslekostnader. De högre oljepriserna kommer att addera över 400 miljoner euro till bolagets bränslekostnader, justerat för volymtillväxten. Exklusive bränsle väntas enhetskostnaderna stiga med upp till 6 procent då bolaget inför löneökningar för piloter och kabinpersonal samt investerar i framtida tillväxt.

"Vi har begränsad visibilitet vad gäller biljettpriserna under första halvåret och noll visibilitet för andra halvåret. Bokningsläget är starkt men prissättningen är fortfarande låg", kommenterar vd.

Han ger en "försiktig" guidning att biljettpriserna kommer att vara mer eller mindre oförändrade i år.

Under det brutna räkenskapsåret 2018, som avslutades den 31 mars i år, steg nettovinsten med 10 procent till 1,45 miljarder euro, vilket kan jämföras med bolagets egen prognos på 1,4 miljarder och Bloomberg News prognosestimat på 1,44 miljarder euro.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?