Ryanair klagar över Polen för EU

Irländska lågprisflygbolaget Ryanair har lämnat in klagomål kring Polen till EU:s konkurrensmyndigheter. Det rapporterar Reuters.

Bakgrunden är att landet inte vill utveckla den flygplats som Ryanair använder som bas, Modlinflygplatsen vid Warszawa.

Det polska flygbolaget LOT flyger inte från den flygplatsen utan från huvudflygplatsen Chopin.

Ryanair menar att man avser att utöka antalet passagerare som flyger över flygplatsen från tre till sex miljoner per år.

"För att hantera en sådan nivå av trafik så måste infrastrukturen kring Warszawas Modlinflygplats utvidgas, och i två år har det olagligen blockerats av Warszawa Chopin flygplatsen", uppgav Ryanair enligt nyhetsbyrån.

Chopin ägs av det statliga bolaget PPL som också sitter med 30 procent av Modlin. Den polska regeringen har samtidigt gått ut med en rekommendation om att samla all flygtrafik vid en ny flygplats cirka tio mil från huvudstaden Warszawa.

LOT står bakom beslutet att bygga en ny flygplats medan det kritiseras av Ryanair.

Den polska flygplatsägaren PPL menar samtidigt att Ryanair missbrukar sin ställning genom att ställa krav på utveckling av Modlin. Det är idag enda flygbolaget som använder sig av flygplatsen.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?