Annons

Ruth Bader Ginsburgs död skakar om valrörelsen

NEW YORK.USA har förlorat en av sina stora feministiska ikoner. Högsta domstolen-domaren Ruth Bader Ginsburg avled i sitt hem på fredagen i sviterna efter bukspottkörtelcancer, 87 år gammal.

Valrörelsen får därmed en helt ny dimension, som lär gynna Donald Trump.

Foto:Jessica Hill

Inför amerikanska valrörelser varnas det ofta för ”oktoberöverraskningar” – oväntade händelser som strax innan valet ställer allt på ända.

2016 hade vi skandalen med Hillary Clintons privata e-post. 2020 tycks oktoberöverraskningen ha kommit redan i september.

För den tragiska nyheten om Ruth Bader Ginsburgs död på fredagen tillför en helt ny dimension till årets valrörelse. Donald Trump får återigen möjlighet att tillsätta en domare till landets högsta juridiska organ, och därmed förstärka dess konservativa majoritet.

Det är ingen liten sak.

För även om Donald Trump blir omvald den tredje november så vet vi att han kommer att behöva lämna Vita huset senast i januari 2025. Kongressen kan stifta nya lagar och nya presidenter kan dra tillbaka president Trumps exekutiva orders och regleringar. 

Men de HD-domare han utser, däremot, sitter på livstid. Med andra ord är det här Donald Trumps möjlighet att sätta sin prägel på USA för en generation framåt.   

Han har redan utsett två HD-domare: Neil Gorsuch 2017 och Brett Kavanaugh 2018. Inräknat Ruth Bader Ginsburg bestod Högsta domstolen av fyra liberala och fem konservativa domare. Utan henne kan maktbalansen alltså snart vara tre mot sex.   

Hennes bortgång får också konsekvenser på kort sikt, för valrörelsen. För Donald Trump kommer nu att kunna glänsa med den lista på möjliga domarkandidater som han publicerade så sent som förra veckan. Han tog fram en liknande lista inför valet 2016. Den sägs ha varit en av de viktigaste orsakerna till varför så många konservativa väljare valde att gå till valurnorna och rösta på den tidigare fastighetsmagnaten, trots hans minst sagt kaotiska valrörelse. Genom namnen på listan, varav många tillhörde abortmotståndare, hade Donald Trump ”bevisat” att han var tillräckligt konservativ, sades det.

Det är alltså inte konstigt att president Trump nu upprepat den proceduren. På årets lista finns över 60 namn, inklusive tre republikanska senatorer och andra politiskt kontroversiella kandidater.

Joe Biden har ännu inte presenterat någon lista, vilket han har fått höra från Donald Trump & Co. Det lär inte ha varit för sista gången.  

Med 45 dagar kvar till valet är dock frågan hur snabbt processen för att ersätta RBG kommer att gå. Normalt tar den två till tre månader. Men Republikanernas ledare i senaten, Mitch McConnell, meddelade på fredagskvällen att han kommer att hålla en omröstning om en ersättare så snart Vita huset tagit fram en kandidat – om han tror att det finns en majoritet för personen.

Det sistnämnda beror sannolikt på när en sådan omröstning hålls. Demokraterna, och även en del mitten-republikaner, hävdar att det är fel att stressa fram en nominering innan den 3:e november, eller ens innan årsskiftet. Deras tes är att personen som vinner presidentvalet bör nominera den nya domaren, och att den nya uppsättningen senatorer, som tillträder i januari, bör genomföra nomineringsomröstningen.

Även Joe Biden uttalade sig på fredagskvällen och sade att väljarna först bör få välja en president, som sedan får nominera en domare.

Precis så resonerade nämligen Mitch McConnell 2016, när den republikanskt kontrollerade senaten vägrade att rösta om president Obamas HD-kandidat efter domaren Antonin Scalias död – trots att nästan tio månader återstod till valet.

Ruth Bader Ginsburg uppges också ha sagt till sin familj att hennes önskan var att inte bli ersatt innan valet.

Hon nominerades av Bill Clinton 1993. Ruth Bader Ginsburg var då USA:s andra kvinnliga domare i Högsta domstolen. 

 


Innehåll från RegSmart Life ScienceAnnons

Stort behov av regulatorisk kunskap inom läkemedelsindustrin

Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.
Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.

En möjliggörare med gedigen regulatorisk grund från både myndighet och industri. Så beskriver RegSmart Life Science grundare, Marie Gårdmark och Agneta Larhed, bolaget som hjälper både företag och forskare med allt från produktutveckling till regulatoriska frågor. 

Det var redan på apotekarutbildningen vid Uppsala universitet som Marie Gårdmark och Agneta Larhed lärde känna varandra. I dag har Marie en bred bakgrund inom läkemedelsutveckling och regulatoriska frågeställningar och Agneta har stor erfarenhet inom formuleringsutveckling av läkemedel – en riktigt bra kombination enligt de själva: 

– Vi kommer båda från tjänster på Läkemedelsverket. Jag var chef för tillståndsverksamheten rörande läkemedel och Agneta var vetenskapligt ansvarig inom området farmaci och bioteknologi. Under våra år på myndigheten såg vi att det fanns ett stort behov av regulatorisk kunskap inom industrin, framförallt bland småföretagare och forskare. Det sådde fröet till RegSmart. När erbjudandet kom att starta ett bolag tillsammans med Center for Translational Research så kändes det som ett enkelt beslut, säger Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare. 

– Det som gör oss unika på marknaden är vår bredd. Vi balanserar regulatoriska, vetenskapliga och kommersiella behov och förutsättningar vilket är värdefullt i arbetet med så väl tidig utveckling som inför marknadsgodkännande. Jag och Marie kompletterar varandra och vi har ett bra helhetsperspektiv med fokus på företagens mål, tillägger Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare. 

Använda riktlinjer på rätt sätt

Just helhetsperspektivet är extra viktigt poängterar Marie Gårdmark. Det gäller att utgå från vilka produkter som bolaget faktiskt vill ha ut på marknaden i slutändan – något som mindre företag inte alltid tänker på: 

– De blir lätt uppslukade av den fas som de befinner sig i just nu och inför de problem de möter dagligdags. Genom att istället ha ett klart affärsmål med sin produkt från start, blir det lättare att förstå vad man behöver göra för att nå dit. Här är det viktigt att veta hur man kan ta hjälp av riktlinjer och regler under resans gång för att uppnå sina kommersiella intressen, säger Marie Gårdmark. 

Men, det handlar inte bara om att läsa riktlinjer – det  gäller också att förstå sammanhanget, säger Agneta Larhed. RegSmarts roll är att vara lösningsfokuserade och deras arbete går snarare ut på att förstå syftet med riktlinjerna, och hjälpa kunden att förstå vart lagstiftningen är på väg. 

– Då får man bättre koll på vad man behöver eller inte behöver göra, och kan se både närliggande risker och möjligheter i utvecklingsarbetet. Vi har tre ledord som vi utgår från: vetenskaplighet, regulatorisk relevans och fit for purpose. Fit for purpose innebär att man utgår ifrån det man vill uppnå och därefter bestämmer vilka studier eller tester man ska göra istället för att bara hålla sig fast vid en riktlinje och göra som man alltid har gjort, säger Marie Gårdmark. 

Stort engagemang och framåtanda 

I augusti firar bolaget ett år och utvecklingen har varit över de båda grundarnas förväntan. De har nyligen rekryterat tre nya spetskompetenser som ska täcka upp inom dels det medicintekniska området, dels inom läkemedelstillverkning. 

– Det är väldigt roligt att få ta del av så många spännande idéer från företag och forskare som jobbar med alla dessa fantastiska utvecklingsprojekt inom läkemedel och medicinteknik. Det finns ett sådant engagemang och en stark framåtanda, vilket är härligt att kunna vara en del av! säger Agneta Larhed.

– För oss är det viktigt att bidra till utvecklingen av life science-sektorn i Sverige och det är något som vi gör på olika sätt. Det kan till exempel handla om att hjälpa små forskande företag med regulatorisk kunskap så tidigt som möjligt i utvecklingsprocessen. Det regulatoriska behöver inte förhindra eller försvåra – det gäller bara att fokusera på sin produkt och se möjligheterna, avslutar Marie Gårdmark.

Fakta RegSmart Life Science
RegSmart Life Science AB bildades i augusti 2019. Företaget är en del av koncernen Center for Translational Research tillsammans med Clinical Trial Consultants, Lablytica och ClinSmart. I dagsläget har företaget fem anställda och kontor i Uppsala. RegSmart täcker regulatoriska frågeställningar för både läkemedel och medicintekniska produkter och har en global inriktning med fokus på den europiska och amerikanska marknaden.
EXTERN LÄNK: Läs mer här 

Mer från RegSmart Life Science

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RegSmart Life Science och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?