Annons

Rusning till Di:s och Norrskens samarbete mot virusets effekter

Över 300 företag och organisationer har hört av sig med förslag på hur coronavirusets effekter kan bekämpas efter det gemensamma uppropet ”Action against corona” som stiftelsen Norrsken och Dagens industri lanserade tidigare i veckan. 

300 företag och organisationer har hört av sig med förslag på hur coronavirusets effekter kan bekämpas. Flest förslag har kommit inom kategorin hälsovård.
300 företag och organisationer har hört av sig med förslag på hur coronavirusets effekter kan bekämpas. Flest förslag har kommit inom kategorin hälsovård.Foto:Claudio Bresciani / TT
Erik Engellau-Nilsson, vd för stiftelsen Norrsken.
Erik Engellau-Nilsson, vd för stiftelsen Norrsken.Foto:Evelina Carborn

”Vi är helt överväldigade av det stora inflödet av organisationer, startups och personer som vill engagera sig och stötta. Det är helt fantastiskt att se den positiva samlande kraft som finns i samhället när vi möter en svår tid som denna”, säger Norrskens vd Erik Engellau-Nilsson.

Under de första 36 timmarna sedan initiativet lanserades har över 300 bolag och organisationer hört av sig.

Omkring hälften söker finansiering för åtgärder som handlar om att dämpa de negativa effekterna av coronavirusets utbredning för människor och samhällen.

Norrsken arbetar nu med att sålla bland alla inkomna förslag och ansökningar. Erik Engellau-Nilsson räknar med att Norrsken under fredagen kunna ge de första beskeden om finansiellt stöd.

Flest förslag har kommit inom kategorin hälsovård (41 procent), medan utbildning är det näst vanligaste området (13 procent).

Tre av fyra ansökningar kommer från företag, medan den ideella sektorn står för en fjärdedel av alla ansökningar.

Drygt hälften, 55 procent, av ansökningarna kommer från Sverige, medan ytterligare tio procent kommer från övriga nordiska länder.

Många som kontaktar Norrsken behöver samtidigt hjälp med andra saker än direkt finansiering, till exempel utvecklare eller expertkunskaper inom juridik.

Därför kommer Norrsken under fredagen också att lansera en matchmaking-plattform där de som kan erbjuda volontärinsatser kan kopplas ihop med företag och organisationer som har behov av det.

Det var i tisdags kväll som Norrsken och Dagens industri gick ut med det gemensamma uppropet ”Action against corona”, för att försöka samla olika aktörer med idéer och tankar om hur effekterna av virusets spridning kan dämpas.

Norrsken har lovat att avsätta tiotals miljoner kronor för att stötta utvalda initiativ och idéer, antingen genom rena donationer eller i form av investeringar i bolag som skapar samhällsnytta.

Den som har en idé och söker finansiering eller kan hjälpa andra uppmanas att registrera sig på actionagainstcorona.org som öppnats för ändamålet.

 


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?