1515

Rusning till Di:s och Norrskens samarbete mot virusets effekter

Över 300 företag och organisationer har hört av sig med förslag på hur coronavirusets effekter kan bekämpas efter det gemensamma uppropet ”Action against corona” som stiftelsen Norrsken och Dagens industri lanserade tidigare i veckan. 

300 företag och organisationer har hört av sig med förslag på hur coronavirusets effekter kan bekämpas. Flest förslag har kommit inom kategorin hälsovård.
300 företag och organisationer har hört av sig med förslag på hur coronavirusets effekter kan bekämpas. Flest förslag har kommit inom kategorin hälsovård.Foto:Claudio Bresciani / TT
Erik Engellau-Nilsson, vd för stiftelsen Norrsken.
Erik Engellau-Nilsson, vd för stiftelsen Norrsken.Foto:Evelina Carborn

”Vi är helt överväldigade av det stora inflödet av organisationer, startups och personer som vill engagera sig och stötta. Det är helt fantastiskt att se den positiva samlande kraft som finns i samhället när vi möter en svår tid som denna”, säger Norrskens vd Erik Engellau-Nilsson.

Under de första 36 timmarna sedan initiativet lanserades har över 300 bolag och organisationer hört av sig.

Omkring hälften söker finansiering för åtgärder som handlar om att dämpa de negativa effekterna av coronavirusets utbredning för människor och samhällen.

Norrsken arbetar nu med att sålla bland alla inkomna förslag och ansökningar. Erik Engellau-Nilsson räknar med att Norrsken under fredagen kunna ge de första beskeden om finansiellt stöd.

Flest förslag har kommit inom kategorin hälsovård (41 procent), medan utbildning är det näst vanligaste området (13 procent).

Tre av fyra ansökningar kommer från företag, medan den ideella sektorn står för en fjärdedel av alla ansökningar.

Drygt hälften, 55 procent, av ansökningarna kommer från Sverige, medan ytterligare tio procent kommer från övriga nordiska länder.

Många som kontaktar Norrsken behöver samtidigt hjälp med andra saker än direkt finansiering, till exempel utvecklare eller expertkunskaper inom juridik.

Därför kommer Norrsken under fredagen också att lansera en matchmaking-plattform där de som kan erbjuda volontärinsatser kan kopplas ihop med företag och organisationer som har behov av det.

Det var i tisdags kväll som Norrsken och Dagens industri gick ut med det gemensamma uppropet ”Action against corona”, för att försöka samla olika aktörer med idéer och tankar om hur effekterna av virusets spridning kan dämpas.

Norrsken har lovat att avsätta tiotals miljoner kronor för att stötta utvalda initiativ och idéer, antingen genom rena donationer eller i form av investeringar i bolag som skapar samhällsnytta.

Den som har en idé och söker finansiering eller kan hjälpa andra uppmanas att registrera sig på actionagainstcorona.org som öppnats för ändamålet.

 


Innehåll från KungsledenAnnons

Framtidens kontor: Från arbetsplats till livsplats

Låt livet bli en del av jobbet inte tvärt om. A human centric workplace.
Låt livet bli en del av jobbet inte tvärt om. A human centric workplace.

Arbetslivet postcorona är i stor förändring. Kontoret ska vara så attraktivt att medarbetarna väljer att komma dit. Kungsledens Symbiotic Concept utgår från denna nya verklighet. De tror på att skapa stadsdelar, byggnader och arbetsplatser som inte bara utgår från hur människor vill arbeta, utan från hur de vill leva. 

En av kontorets viktigaste uppgifter blir att vara så attraktivt att medarbetarna väljer att komma dit. Kungsledens första Symbiotic Office är det nya huvudkontoret, the Rotterdam District, i Värtahamnen. 

– Det är en fantastisk känsla att komma till vårt nya HK. Här har vi utvecklat hälsosamma och kreativa miljöer – utifrån vad hjärnan behöver, som på riktigt ger positiv effekt på välmående, kreativitet och produktivitet. Arbetsplatsen blir ett konkurrensmedel för att behålla och attrahera talanger, säger Hanna Brandström, Head of People and Culture på Kungsleden. 

Läs mer om Kungsledens första Symbiotic Office här.

Kungsledens första Symbiotic building – Eden i Malmöstadsdelen Hyllie öppnade portarna precis. En plats som fungerar i symbios med människan. Som utgår från hur livet ser ut för människor med livspussel att lösa, en vilja att leva hållbart och ett behov av att mötas.

Tina Lindh, affärsutvecklare på Kungsleden, har lett utvecklingen av Symbiotic Concept med utgångspunkten att fastigheter och områden ska sätta människan i centrum.

– Fastighetsbranschen har haft för stort fokus på byggnaden och dess gestaltning. Kontorsbyggnader borde användas som verktyg för att se till att människor mår bra och kan prestera väl. Med ett bra samspel mellan byggnad och människa, jobbar man bättre vilket i sin tur gynnar affärerna, säger hon.

Nyfiken på Symbiotic buildning? Läs mer här! 

Välmående i fokus

Forskning visar att företag uppnår bättre resultat med välmående medarbetare. Fastighetsägare och kontorshyresgäster som gör allt för att skapa effektiva ytor med många arbetsplatser. De borde i stället satsa på att skapa hälsa och välmående som utgår från hur livet ser ut.

– Lokalkostnaden är en bråkdel av kostnaden för ett företag. Personalen står för runt 90 procent av totalkostnaderna. Effekterna som kan uppnås om man får medarbetarna att prestera bättre blir alltså mycket större, säger Tina Lindh. 

En arbetsplats där allt hänger ihop – mer tid för dig 

Med Kungsledens koncept Symbiotic Concept får hyresgästen en genväg, genom att mycket av det som skapar hälsa och välbefinnande ingår i hyran. Konceptet utgår ifrån vad forskningen visar är viktigt för att människor ska må bra. 

– Vi har identifierat fyra hörnstenar för Symbiotic building: hälsa, service, intelligens och natur. Med modern teknik bygger vi in intelligens i byggnaden som både underlättar och möjliggör för individen att förenkla sin vardag och förebygga stress. Byggnaden får också ett stort utbud av service integrerad med intelligens, säger Tina Lindh och avslutar: 

– Människan har en dragning till naturen som inspirerar oss och får oss att må bra, det kallas biofili. Detta styr hur vi utformar och inreder inomhusmiljön. Växtlighet, naturliga material, temperaturzoner, ljus och ljud bidrar till att få in naturen i huset. Hälsa och välbefinnande är styrande för alla våra val av lösningar, material och system.

Om Eden och The Rotterdam District: 

Kungsledens första Symbiotic building – Eden i Malmöstadsdelen Hyllie. Biofilia och hälsofaktorer styr utformningen av inomhusmiljön. Intelligens utgör grunden för både en resurssnål drift och en enklare vardag för de som arbetar i huset. En serviceoperatör i huset säkrar alla typer av service. Läs mer här.

I The Rotterdam District ligger Kungsledens HK, som är det första Symbiotic Office. Utformat i enlighet med de fyra hörnstenarna och neurodesign – vad hjärnan behöver. Kreativitet, fokus, återhämtning, fysisk aktivitet och gemenskap. Läs mer här.

 

Mer från Kungsleden

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Kungsleden och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?