1515
Annons

Rusning för att rädda Skansen: ”Finns djupt i svenska folksjälen”

Efter att Skansens ledning förra veckan skickade ett nödrop till staten om deras ekonomiska kris har friluftsmuseet överrumplats med kärlek. Skansens hemsida har kraschade på grund av den stora trafik som stödhandlade årskort och facebookgruppen ”Rädda Skansen” har i skrivande stund redan över 50.000 medlemmar. 

Di ställer 5 frågor till John Brattmyhr, Stiftelsens Skansens vd. 

Foto:Naina Helén Jåma/TT

Vad tror du det stora stödet beror på?

”Vi vet ju att vi betyder mycket för många. Skansen finns djupt i den svenska folksjälen och förmedlar en hemkänsla vart man än befinner sig, eller kommer från i Sverige. Men att det var den här magnituden på kärlek, det trodde jag inte.” 

Hur känns det att få det stödet? 

”Jag är så överväldigad och glad. Det är rörande men även ansvarstyngt att reda ut den här krisen vi har hamnat i. Jag och mina kollegor på Skansen har fått rejält råg i ryggen av stödet.” 

Vilka åtgärder har ni tvingats ta på grund av corona? 

”Till alla hundratals sommaranställda har vi sagt att vi inte kommer kunna erbjuda dem jobb i år, och större delen ut av alla bokade artister har avbokats. Det var tufft eftersom vi vet hur mycket den yrkesgruppen behöver de här arbetstillfällena. Nu försöker vi få kunskap om kortstidspermittering, en möjlighet som vi kommer att använda oss av. Vi vidtar helt enkelt alla mått och steg för att anpassa oss till en tid som är väldigt oviss.”

Hur gick det för verksamheten innan corona? 

”Jag trodde att vi hade hittat en affärsmodell som var hållbar. Förra året var ett rekordår och vi hade ett resultat på 20 miljoner kronor. De pengarna hade vi tänkt använda till att rusta upp gamla hus och anläggningar, men de går i stället till att kunna betala ut löner nu. Vi har öppet alla dagar året runt, men de intäkter som vi tar in mellan mitten av april till början på september ska räcka för den tiden på året då vi går i förlust. Men som scenariot ser ut nu kommer vi gå med en förlust på 60 miljoner för helåret. Det är tungt för en sån här stiftelse och vi klarar det inte på egen hand. Om pengarna tar slut så förlorar vi befälet över skutan” 

Vad krävs för att överleva? 

”Jag hoppas att vi får stöd av vår huvudman. Skansen har under alla år haft ett väldigt litet statligt stöd jämfört med andra liknande museer i Europa.  Vi klarar oss i stort sett på egen hand. Men i det här läget så hoppas jag på att vi kan få ett stöd så att vi överlever framtiden.”

Indiskas vd efter förluståren: ”Vi har en extrem revanschlust”

Efter ett fem år långt stålbad ser Karin Lindahl, vd Indiska, en ljusare framtid för kedjan som varit farligt nära att gå i graven. Med ett nytt sortiment gör bolaget debut på Stockholms modevecka – och ser möjligheter att norpa kunder i en lågkonjunktur. 

Karin Lindahl, vd och ägare av Indiska som snart gör debut på Stockholms modevecka (31 augusti–2 september).
Karin Lindahl, vd och ägare av Indiska som snart gör debut på Stockholms modevecka (31 augusti–2 september).Foto:Jesper Frisk

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera