Annons

Rusning efter sommarresor – nästa år

Charterbolagen sätter återigen kurs mot varmare breddgrader. Bokningstrycket för resor i sommar är på uppgång – men efterfrågan är en bråkdel av vad den brukar vara.

”Gällande nybokningar är det främst nästa sommar som gäller”, säger Anna Hagberg, pressinformatör på Ving.

Foto:Wong Maye-E

Efter flera långa månader på marken har charterbolagen ett efter ett tagit sig upp i luften igen.

För några veckor sedan satte ett av Tui:s flygplan ned hjulen på landningsbanan på Rhodos på första gången på länge. Och sedan utlandsresorna sakta började komma i gång efter pandemins slag mot branschen har ett tydligt intresse från semesterfirare gjort sig till känna.

”De flyg som finns bokas fulla. Vi skulle ha behövt sätta in fler flyg – vi har underskattat efterfrågan”, säger Adam Györki, presschef på Tui Sverige.

Trots att det visserligen bokas på och de platser som finns tar slut, är utbudet i dagsläget endast omkring en tiondel av det normala.

”Vi märker att man lyssnar väldigt mycket på vad myndigheterna säger. Och när det öppnas upp mer är man redo att resa.”

Även bokningsläget inför hösten och vintern börjar komma i gång, men också där är kapaciteten betydligt lägre än vanligt.

”Resor till Thailand säljer bra. Man verkar snarare vilja resa till Asien än Spanien till hösten”, säger Györki.

Och Tui är inte ensamma i luftrummen.

I helgen startade Ving upp charterverksamhet igen. De första planen satte kursen mot Grekland, Spanien och Kroatien.

De närmast kommande flygningarna är ”näst intill fullbokade”, enligt Anna Hagberg.

”Det finns absolut en reselust bland svenskarna och många vill i väg”, säger hon.

”Vi ser en stabil ökning av kunder som vill boka en resa. Sedan UD:s reserestriktioner lättades har andelen som söker efter en resa ökat ännu mer – kunderna är mer benägna att söka efter en resa nu än för en månad sedan”, fortsätter Anna Hagberg.

Samtidigt som reselusten lockar svenskarna till utlandssemester ser Ving ett avvaktande bokningsläge för sensommar, höst- och vinterresor.

”Vi förväntar oss att trycket ökar i takt med att fler gäster kommer ner och ser hur allt fungerar, och att sommarsemestrarna här hemma börjar ta slut och längtan efter att solsäkra en semester längre fram ger sig till känna.”

”Vi ser också en stor rusning på resor till sommaren 2021 där vi varje vecka säljer mer än föregående år.”

Likaså är det högt tryck på sista minuten-resor, vilket visar på att man i högre grad än vanligt väntar närmare inpå avresa med att boka en resa.

”Men just på nybokningar är det främst nästa sommar som gäller”, säger Anna Hagberg.

”Den stora osäkerheten kring reseavrådan och utvecklingen generellt kring corona har av förklarliga skäl påverkat sommarresorna. Många hann göra upp semesterplaner på hemmaplan innan reseavrådan hävdes för vissa länder i Europa”, tillägger hon.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?